https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: Karel Turner predstavil pesniško zbirko »V srcu srce«

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 01.12.2022 ob 14:00  

V torek, 29. novembra 2022, je v dvorani Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, potekala predstavitev pesniške zbirke „V srcu srce",“ avtorja Karla Turnerja.

Predstavitev pesniške zbirke sta organizirala Založba Cajt in Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Metka Celec, sodelavka na mladinskem oddelku v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, je zbrane v uvodu nagovorila s naslednjimi besedami:" Tokrat je med nami prekmurski pesnik Karel Turner, ki ga ni treba posebej predstavljati, saj so ga v njihovi knjižnici že nekajkrat gostili. Pesnik bo z moderatorko Lučko Zorko predstavil svojo najnovejšo zbirko pesmi "V srcu srce." Gre za knjigo pesmi, v kateri je pesnik, kot je zapisala moderatorka Lučka Zorko, kljub vsej grenkobi sveta, obžarjen s svetlobo upanja in ljubezni ter optimizma. In ti vsi pojmi vas spremljajo še dolgo po prebranem.“

Nato je zbrane nagovoril v imenu Založbe Cajt, Jožef Branko Pintarič. Pove, da so komaj čakali, da mineta zadnji dve leti, ko marsikateri dogodki niso bili izvedljivi. Omenjen avtor je pri Založbi Cajt že drugič izdal svoje delo. Ob tem pa poudari, da je tekst v omenjeni knjigi primerljiv z vsemi sodobnimi prekmurskimi pesniki in da gre za izredno kakovostno raven napisanih besed.

Karel Turner je rojen v Murski Soboti in je slovenski pesnik ter tekstopisec, ki piše v slovenščini in prekmurščini, po domači soboški govorici. V pogovoru z moderatorko je nato avtor predstavil svoje delo. Pri tem je avtor povedal, da omenjena zbirka vsebuje tudi dve pesmi, ki sta napisani tako v prekmurskem kot v slovenskem knjižnjem jeziku, ker je želel eksperimentirati kako zvenita pesmi v obeh izraznih verzijah. Doda, da gre za izdajo že sedme samostojne zbirke, dve pa ima izdani z drugimi slovenskimi pesniki. Zbirka je nastajala spontano, namenjena pa je nežnejšemu spolu. Gre za pesmi, ki pri soočenju z lastnim opusom za nazaj pomenijo nov korak, saj so plod zgoščene, izčiščene poetike. V zbirki gre za četverno strukturo - štirih letnih časov in za odlično izpiljeno erotično poezijo. Njegove "Pesmi Zime," ki so izšle leta 2001, pa so v bistvu bile začetek in osnova za nastajanja te zbirke. 

"Pesmi ti dajo upanje v srcu. Včasih razum ni dovolj, pogosto je treba pogledati tudi v srce. Ta zbirka je zahtevala malo več občutka in dela. Najboljše je, da pesem sama spregovori, kot pa se o njej sami govori. Pomembno je da se dá pesem drugim, da jo le-ta  začuti, nato pa se poslušalec odloči, ali jo sprejme ali zavrne," doda na koncu avtor.

V spodnjem videoposnetku si lahko sami ogledate recital njegove pesmi, iz omenjene zbirke. 

  

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.