https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Letos v ospredju prizadevanja za doseganje enakosti za izkoreninjenje virusa HIV

01.12.2022 ob 10:10  

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki letos poteka pod geslom »enak dostop za vse«. V zadnjih letih je globalni odziv na HIV zastal. Delitve, neenakosti in kršenje človekovih pravic ostajajo glavne ovire za napredek.


Svetovna zdravstvena organizacija ponovno opozarja, da globalni odziv na HIV v zadnjih letih stagnira, še dodatno pa je epidemija koronavirusa poglobila razmak med zastavljenimi in doseženimi cilji, še posebej v revnejših delih sveta. Ob tej priložnosti svetovno javnost poziva, naj ustrezno naslovi neenakosti ter izenači dostop do nujnih storitev za preprečevanje in zdravljenje okužbe s HIV, še posebej za otroke in marginalizirane skupine. HIV ostaja eden večjih javnozdravstvenih problemov, ki ogroža na milijone življenj. Samo dobra polovica vseh otrok, ki so okuženi s HIV, ima dostop do življenjsko pomembnega zdravljenja, kar 70 odstotkov novih okužb pa se zgodi med marginaliziranimi skupinami. Svetovna zdravstvena organizacija tako izpostavlja ničelno toleranco do diskriminacije in stigme kot nujna pogoja za uspešno obvladovanje epidemije s HIV in njeno zajezitev do leta 2030. 

Unicef prav tako opozarja, da je napredek pri preprečevanju in zdravljenju okužb z virusom HIV predvsem pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah v zadnjih treh letih skoraj v celoti obtičal na mrtvi točki. V letu 2021 je zaradi vzrokov, povezanih z aidsom, umrlo približno 110.000 otrok in mladostnikov, na novo pa se jih je okužilo 310.000, kar pomeni, da jih z virusom HIV živi že 2,7 milijona.

V Sloveniji okužbo s HIV zelo dobro obvladujemo
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do 22. 11. 2022 zabeležili 37 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je 5 več kot v enakem obdobju lani, vendar pa se HIV ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva. Letos med otroci in nosečnicami ni bilo zabeleženih novih okužb. Konec leta 2022 naj bi v Sloveniji živelo nekaj manj kot 900 oseb s HIV. Kljub večjemu številu okužb se uvrščamo med države, ki ohranja nizko stopnjo epidemije.

Za osebe, ki bi lahko bile okužene s HIV, je zelo pomembno, da se čim prej testirajo in v primeru pozitivnega izvida tudi čim prej zdravijo, v primeru negativnega izvida pa je potrebno nadaljevati s preventivo. Prenos z nezaščitenimi spolnimi odnosi, ki je v Sloveniji najpogostejši način prenosa, je mogoče preprečiti z zagotavljanjem ustrezne poučenosti o okužbi s HIV in o drugih spolno prenosljivih okužbah ter s spodbujanjem varnejšega spolnega vedenja.

Pogostejše testiranje je še posebej pomembno, predvsem pri osebah z visokim tveganjem. Testiranje na okužbo s HIV ali z virusoma hepatitisa B in C je na voljo pri izbranem zdravniku. V zvezi s temi okužbami je anonimno brezplačno testiranje dostopno tudi na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, samoplačniško testiranje pa je dostopno tudi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Posamezniki lahko testiranje na okužbo s HIV izvedejo tudi sami v domačem okolju, testi so na voljo v lekarnah.

Okužba s HIV je zaenkrat še neozdravljiva, vendar je z zgodnjim odkrivanjem okužbe in sodobnim zdravljenjem možno dolgoročno preprečevati, da okužba napreduje v resna obolenja. Pravočasno doživljenjsko uživanje ustreznih zdravil omogoča kakovostno življenje in skoraj normalno pričakovano življenjsko dobo. Uspešno zdravljena oseba tudi ne more okužiti drugih, zato je testiranje najučinkovitejše orodje za zaustavitev svetovne pandemije, je za STA poudaril Tomaž Vovko z ljubljanske infekcijske klinike. 

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2022 ob 16:47 Jessicaenner gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.