https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Lentiju se je odvila zaključna konferenca projekta DREAM ROAD

01.12.2022 ob 15:00  

Zaključna konferenca projekta Danube REgion for improved Access and eMpowerment of ROmA Development (DREAM ROAD) se je odvila 30. novembra 2022 v Lentiju na Madžarskem. Zbrali so se projektni partnerji desetih sodelujočih držav, večina osebno nekateri virtualno, da bi ob skorajšnjem zaključku projekta predstavili dobljene rezultate in izkušnje.

Uvodna pozdrava sta pripadla podpredsedniku glavne skupščine okraja Zala na Madžarskem, Imre Pácsonyiu, ter direktorju Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan, dr. Robertu Celecu. Oba sta v svojem govoru poudarila pomen takih projektov in pomembnost transnacionalnega sodelovanja.

V imenu RIS Dvorca Rakičan, ki je vodilni partner projekta, je rezultate in dobre prakse predstavila Tamara Muhič. Njeni predstavitvi je sledil še Vendel Orsós, inšpektor za varstvo otrok in mladine na območni osnovni šoli okraja Csapi na Madžarskem. V svojem govoru je poudaril težke razmere, s katerimi se sooča marsikateri otrok njihovega okrožja. Poleg vsesplošnega pomanjkanja osnovnih dobrin se soočajo tudi s segregacijo in nasiljem. Skupaj s sodelavci se bori za izboljšanje razmer teh otrok, da se jim omogoči lepša prihodnost, da končajo šole in se rešijo iz začaranega kroga revščine.

Projektni manager partnerja Nevo Parudimos Association, Romunija, Daniel Grebeldinger je predstavil analizo ter strategijo vključevanja Romov. Analiza je vključila vse sodelujoče države in pokazala razliko v kakovosti življenja Romov. Glede na parametre analize je za njih najbolj ugodno življenje v Avstriji.

Sledil je prikaz dobre prakse projektnega partnerja Amalipe Center for Interethnic Dialogu and Tolerance, Bolgarija. Med drugim so predstavili svojo zelo uspešno zamisel za tako imenovani učni laboratorij, ki je nastal v okviru DREAM ROAD projekta, kjer so star avtobus predelali v mobilno enoto, opremljeno s prenosnimi računalniki, televizorji, multimediji. V izobraževanja, ki potekajo v obnovljenem avtobusu so vključili romske starše, ki lahko kasneje svoje znanje prenesejo na otroke.

Ob zaključku konference je predstavnik organizatorja, projektnega partnerja Zala County Regional Development Agency, predstavil Transnacionalno podonavsko strategijo sodelovanja.

Sledil je še sestanek partnerjev in ogled dobre prakse na terenu. V kraju Mikekarácsonyfa na Madžarskem so si projektni partnerji ogledali integracijo Romov v lokalno organizacijo, ki predvsem Romskim ženam nudi delo na področju kmetijstva in pridelave ter predelave lokalne hrane. Mnoge se potem odločijo za obdelavo zemlje tudi v okolici lastnega doma, saj spoznajo, da lahko veliko hrane same pridelajo, motivirane pa so tudi za iskanje služb, kajti z dodatnim zaslužkom lahko sebi in otrokom omogočijo boljše življenje.

 Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.