https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Programi pismenosti – brezplačna pot k večjemu uspehu

 

Rezultati raziskave PISA 2009 so slovensko državo po doseganju bralnih kompetenc učencev uvrstili pod povprečje učencev drugih držav Evropske unije. Za izboljšanje rezultatov na tem področju, je bilo organiziranih kar nekaj posvetov in aktivnosti. 

Na področju izobraževanja odraslih je Andragoški center Republike Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport, ter Ljudskimi univerzami, že pred leti začel razvijati programe pismenosti, glede na različne potrebe in motivacije odraslih za izobraževanje. Izobraževalni programi Usposabljanje za življenjsko uspešnost (v nadaljevanju UŽU)  so javno veljavni programi, ki so namenjeni zviševanju ravni pismenosti odraslih.

Skupno jedro programov se nanaša na pridobivanje temeljnih spretnosti povezanih s  pismenostjo (branje, pisane, računanje), socialnih spretnosti, načel vseživljenjskega učenja in aktivnega državljanstva ter učenja računalništva. Specifične vsebine programov izhajajo iz izobraževalnih potreb in interesov posamezne ciljne skupine. Programe UŽU izvajajo usposobljeni učitelji, potekajo pa v okviru organizacij, ki so vpisane v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov UŽU. 

Programom UŽU se je med drugimi pridružil tudi nov program za razvijanje porajajojoče se bralne pismenosti pri otrocih – Branje za znanje in branje za zabavo (BZZ). 

Ljudska univerza Murska Sobota organizira v novembru za udeležence štiri brezplačne programe za spodbujanje bralne pismenosti. 

Za razvoj družinske pismenosti izvajamo dva programa, ki ju vodijo posebej usposobljeni učitelji, kar zagotavlja strokovnost in kakovost izvedbe. 

Program za najmlajše in njihove starše Branje za znanje in branje za zabavo – BZZ 

Program bomo začeli izvajati v sodelovanju z Vrtcem Murska Sobota v enoti Miške (Talanyeva ul.6). S skupino staršev in otrok bomo vstopili v svet knjig, branja in dramatizacije. Obiskali bomo knjižnico, spoznali skrivnosti prihajajočih zimskih praznikov, se igrali in učili. Cilj programa je seznaniti starše z oblikami, vlogo in aktivnostmi pri spodbujanju porajajoče se pismenosti pri njihovih otrocih, ter omogočiti razumevanje pomena branja za otrokov razvoj.  

Program traja 24 ur. V skupinah sodeluje 8 do 12 staršev in njihovih otrok. Srečujemo se enkkrat tedensko oz. vsakih 14 dni.

Prvo srečanje bo v torek 15. 11. 2011 ob 15.30 uri.

Prijave zbiramo do zapolnitve skupine na telefonsko številko  02 536 15 62 ali 02 536 15 60 oziroma se kar pridružite na prvem srečanju.

 

Za starše in otroke, ki obiskujejo prvo triado devetletke, pa izvajamo program Usposabljanje za življenjsko uspešnost – beremo in pišemo skupaj (BIPS).

Glavni namen programa je pomagati staršem pri spoznavanju načinov spodbujanja in motiviranja otroka za šolsko delo, razvijanje sodelovalnega učenja, hkrati pa starši osvežujejo tudi lastno znanje, ki jim pomaga pri reševanju vsakodnevnih problemov.

Z zviševanjem ravni pismenosti staršev se ustvarjajo boljše možnosti za šolanje njihovih otrok.

V tem obdobju program izvajamo v sodelovanju z OŠ I Murska Sobota. Če se nam še želite pridružiti, pokličite na telefon 02 536 15 62 ali 02 536 15 60.

 

Program Usposabljanje za življenjsko uspešnost -  Most do izobrazbe (UŽU MI) je namenjen odraslim, ki želijo nadaljevati šolanje za pridobitev poklica oz. stopnje izobrazbe, ali pa se že izobražujejo.

Cilj programa je obnoviti in pridobiti znanja za lažje obvladovanje učne snovi in povečati možnost za uspešen zaključek šolanja.

Udeleženci pridobijo učne navade, tehnike in spretnosti, ki jim bodo olajšale ponoven vstop v izobraževanje in hkrati koristile pri reševanju vsakodnevnih problemov. Pomemben del programa so iskanje, izbira in raba informacij, učenje učenja in računalništvo. Program traja 120 ur in se izvede v obdobju treh mesecev. Srečujemo se dvakrat na teden po 4 ali 5 pedagoških ur. V skupini je 12 do 15 udeležencev.

Prijave v program zbiramo do zapolnitve skupine na telefonsko številko 02 536 15 60. Z izvedbo bomo začeli takoj po zapolnitvi skupine.

 

Program usposabljanje za življenjsko uspešnost – Moj korak (UŽU MK) je namenjen odraslim ki potrebujejo pomoč v vsakdanjih življenjskih okoliščinah – pri nakupih, na banki, v javnem prometu …

Glavni namen programa je obnavljanje in pridobivanje temeljnega znanja in spretnosti, kar udeležencem omogoča lažje obvladovanje situacij v vsakdanjem življenju, večjo samostojnost in odgovornost, vključevanje v različne družbene dejavnosti ter dvig samozavesti in posledično kakovosti življenja.

Delo poteka v obliki projektnega učenja, v skupini 6 do 12 udeležencev in traja 120 ur. Prijave v program sprejemamo do zapolnitve skupine na telefonsko številko 02 536 15 60 ali  02 536 15 62.

Vse dodatne informacije o posameznih programih najdete na www.lums.si ali dobite osebno na telefonski številki 02 536 15 60 oz. naslovu info@lums.si.

Vsi programi so za udeležence brezplačni.

PR članek

Operacijo financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za šolstvo in šport.  Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 – 2013; 3. Razvojne prioritete: razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja; prednostne usmeritve 3. 2.: Izboljšanje usposobljenosti posameznika za delo in življenje v družbi temelječi na znanju.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.