https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ladislav Kondor, internacionalni karikaturist z bogatim opusom del

02.09.2022 ob 6:00  

Ladislav Kondor je bil internacionalni karikaturist in svetovni popotnik, ki je ustvaril več kot 50.000 karikatur.

Ladislav Kondor, se je rodil 6. avgusta 1901 v Kupšincih, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo, v kateri je bil njegov oče učitelj. Po končani osnovni šoli se je vpisal v trgovsko šolo. Leta 1919 je bil kot trgovski vajenec udeležen madžarske revolucije, zaradi česar je nekaj mesecev preživel v zaporu. Bil je sicer brez formalne likovne izobrazbe, zato ni bil deležen odobravanja akademske stroke, vendar ga je kot mladega talentiranega slikarja ter karikaturista zanesla pot po celem svetu.

Že za čas svojega življenja je bil znan in cenjen kot internacionalni karikaturist in svetovni popotnik. Že tistega časa je bil karikaturist pri več kraljevskih družinah in vplivnih evropskih politikih tistega časa. Leta 1930 je priredil prvo samostojno razstavo v Oslu. Ustvarjal in deloval je vse od Severne Afrike, Južne Amerike, Evrope, nekaj let je preživel tudi v Rio de Janeiru in Sao Paulu.

Leta 1941 se je vrnil v Slovenijo. Zaradi političnih karikatur na Gorenjskem so ga v Begunjah, spet zaprli. V času druge svetovne vojne je bil v Celovcu, kasneje so ga deportirali na Madžarsko, od koder se je vrnil v rodno Prekmurje. Po vojni je bil zelo aktiven in ustvarjalen.

Živel je v Murski Soboti, poletja preživljal v Opatiji. Tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem je priredil več samostojnih razstav svojih karikatur in risb, med drugim leta 1938, 1941 in 1965 tudi v Murski Soboti. V skoraj 30 - letnem ustvarjalnem obdobju je narisal blizu 50.000 karikatur. 

Ladislav Kondor je na 12- letnem potovanju okoli sveta srečal na treh kontinentih in v dvaindvajsetih držav mnogo ljudi. Tako lahko najdete na več kot 200 karikaturah v Pomurskem muzeju Murska Sobota, upodobljene osebe iz javnega življenja, predstavnike različnih narodov, športnike, zvezdnike, reveže ter bogataše. Karikature so hitro izrisane s svinčnikom ali s kredo, nekatere so obarvane s posebnimi barvami iz Egipta.  Te nekatere upodobitve so bile predstavljene tudi na ogled, saj je bila zbirka karikatur v skladu z njegovo željo po smrti predana muzeju. 

Do svoje smrti v Opatiji spomladi leta 1963, je karikaturist pripravil okrog 30 razstav, na katerih je na ogled postavil med 200–300 karikatur. Pokopan pa je v Murski Soboti, so zapisali na Wikipediji. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.