https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Miki Muster, ilustrator in pionir slovenskega stripa

10.08.2022 ob 6:00  

Miki Muster pionir slovenskega stripa, ki je najbolj zaslovel po Zvitorepcu, Lakotniku in Trdonji, ki so nastopali v njegovih kreacijah.

Miki Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti. Njegova družina se je zaradi očetove zdravstvene službe večkrat selila. Tako je v svoji mladosti živel med drugimi na Dolenjskem, nato se je šolal v Ljubljani, med vojno pa je gimnazijo končal v Murski Soboti.

Leta 1953 je na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani diplomiral iz kiparstva, vendar se je s tem poklicem ukvarjal le kratek čas. V letih 1973 do 1990 je iz političnih razlogov zapustil Slovenijo. Po vojni si je želel oditi v ameriški Disney, a mu je to onemogočala železna zavesa. Svoje črte je začel risati, ko takšno ustvarjanje v Jugoslaviji še ni bilo dovolj in zato je svoj prvi risani film lahko objavil komaj v svojem štiridesetem letu. Pozneje je delal tudi v studiu Bavaria Film. Pri ustvarjanju sta mu bila zgled Walt Disney in argentinski humoristični risar Guillermo Mordillo.

Njegova dela so bila vidna tudi v televizijskih reklamah. Bil je avtor in režiser številnih risanih filmov za TV, najprej v Sloveniji nato še v Nemčiji. Med televizijskimi liki, ki se jih marsikdo spomni še danes znameniti cik-cak zajčki. Ali pa reklame za trgovino Mercator, Viki kremo, Čunga Lunga ter Jelovico. 

V Sloveniji je prvi začel ustvarjati stripe. Miki Muster je najbolj zaslovel po Zvitorepcu, Lakotniku in Trdonji, ki so nastopali v njegovih kreacijah.

Po osamosvojitvi Slovenije se je vrnil iz Nemčije. Začel je tudi intenzivno plavati. Tudi tukaj njegovi uspehi niso bili zanemarljivi, saj je postal poštni veteranski prvak.

Prejel je več nagrad, med njimi leta 1978, jugoslovansko Andrija, leta 2000 viktorja, leta 2014 srebrni red za zasluge Republike Slovenije, leta 2015 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Bil je tudi častni občan Mestne občine Murska Sobota. Ob tem pa je na svetovnem in evropskem prvenstvu v plavanju svoje kategorije osvajal zlate, srebrne in bronaste medalje.

Med prebivalci Murske Sobote je znana njegova skulptura partizana Štefana Kovača-Marka, ki danes stoji pri gledališki dvorani.

Ob 70. obletnici objave prvega stripa so 14. septembra 2022 na ljubljanskem gradu odprli razstavo njegovih risanih junakov. Oktobra 2022 je bila v Drevoredu Martina Luthra v Murski Soboti postavljena ulična razstava kustosinje Pomurskega muzeja Metke Fujs, posvečena isti obletnici. 

7. maja 2018 pa je preminil najboljši slovenski ilustrator in pionir slovenskega stripa. Kljub temu, da ga med nami več ni, pa bo spomin nanj ohranjen še dolga leta, po zaslugi njegovih del, so zapisali na Wikipediji. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.