https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Judita Hahn Kreft, igralka, ki so jo imeli kritiki in gledalci radi

29.12.2022 ob 6:05  

Judita Hahn, poročena Kreft je igralka, ki so jo imeli kritiki, poročevalci in ocenjevalci radi in bo ostala zavedno v spominu gledalcev in kolegov.

Igralka Judita Hahn poročena Kreft se je rodila 16. septembra 1926 v Murski Soboti. Judita Hahn Kreft je izhajala iz murskosoboške judovske družine Hahn. Leta 1944 je bila deportirana v taborišče Auschwitz. Po vojni je leta 1952 končala študij igre na AGRFT v Ljubljani. Diplomirala je leta 1977. Ves čas, do svoje upokojitve leta 1984, je bila članica Mestnega gledališča ljubljanskega.

FOTO: Wikipedija: Judita Hahn v drami Steklena menažerija leta 1953.   

Njen igralski opus sestavlja 98 vlog najrazličnejših zvrsti v prav toliko uprizoritvah. Občinstvu se je prvič predstavila leta 1952 v vlogi Zore Anderlićeve v delu Karolina Reška v režiji Jožeta Tirana.V Mestnem gledališču ljubljanskem je odigrala vrsto karakternih ženskih vlog, med drugim Kasandro v Trojanske vojske ne bo Jeana Giraudouxa, Marjutko v Baladi o poročniku in Marjutki Bratka Krefta, Katarino v Cankarjevi komediji Za narodov blagor in druge.  Sodelovala je v Eksperimentalnem gledališču Balbine Battelino Baranovič, v katerem je odigrala naslovno vlogo v uprizoritvi Thérèse Raquin Émila Zolaja in Ines v Zaprtih vratih Jeana-Paula Sartra.Zraven igranja v gledališču je nastopila tudi v radijskih igrah in TV-dramah ter v filmu Fadila Hadžića Druga stran medalje, v katerem je odigrala glavno žensko vlogo Eve Ružič. Zadnja vloga v njenem igralskem opusu pa je bila vloga Vdove v Petanovi drami Dachauski procesi leta 1988.

Poročena je bila z dramatikom, režiserjem, dramaturgom in literarnim zgodovinarjem Bratkom Kreftom. Leta 1972 je prejela Borštnikovo diplomo za vlogo Julienove matere v igri Jeana Anouilha Ne budite gospe v režiji Mileta Koruna, leta 1978 pa red zaslug za narod s srebrnim vencem. Umrla pa je 25. novembra 2020, vendar bo zavedno ostala v spominu gledalcev in kolegov.

Naslovna fotografija: Tone Stojko (Arhiv MGL). 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.