https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Jože Kološa -»Kološ«, pionir in mojster slovenske fotografije

02.08.2022 ob 6:05  

Jože Kološa -"Kološ" je bil mojster fotografije, pionir moderne slovenske fotografije in inovator na področju sodobnih fotografskih izrazov.


Jože Kološa se je rodil 28. septembra 1920 v Murski Soboti, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. S fotografijo se je seznanil že v zgodnji mladosti, saj je bil njegov dedek Josip Prahič prvi prekmurski fotograf. Njegova mati pa je po očetovi smrti pred drugo svetovno vojno imela v lasti fotografski atelje. Le-tega je odprla s pomočjo svojega drugega moža, Dragutina Reescha. 

Leta 1940 je opravil strokovni  izpit v Ljubljani pri Združenju fotografov, leta 1943 pa je opravil še na Madžarskem  izpit za mojstra fotografije. Istega leta se je tudi poročil. Med vojno je bil  mobiliziran v madžarsko vojsko. Po končani vojni se je spet posvetil fotografiji in dobil nalogo, da organizira okrajni fotografski laboratorij Komande prekmurskega vojnega območja v Šiftarjevem mlinu. Nato je postal vodja fotoslužbe propagande mariborskega vojnega območja. Takrat je pripravil tudi svojo prvo povojno razstavo z naslovom Pod svobodnim soncem. Nekaj časa je bil zaposlen v Uradu za informacije pri predsedstvu vlade SRS v Ljubljani kot profesionalni fotograf.

Po vrnitvi v Mursko Soboto pa je deloval kot fotoreporter pri Ljudskem glasu ter honorarno pri revijah Tovariš in Maneken. Leta 1951 je postal član Združenja umetnikov Slovenije. Leta 1957 se je z ženo Piroško preselil v Koper, kjer je štiri leta vodil fotoslužbo v tovarni Tomos. Štiri leta kasneje pa je začel delovati kot svobodni fotograf. Leta 1972 je ustanovil skupino Neodvisnih fotografov, kar pomeni tudi začetek mednarodne kolonije Koštabona. Bil je tudi pobudnik ustanovitve prve fotogalerije v takratni Jugoslaviji, ki so jo odprli v Kopru leta 1975.Naslednje leto je organiziral po istrskih vaseh številne potujoče fotografske razstave. Leta 1980 je bil imenovan za častnega člana Kabineta slovenske fotografije. Naslednje leto pa je ustanovil in vodil fotogalerije v Ljubljani, Kopru, Piranu in Murski Soboti z več kot 200 razstavami fotografij. V Pécsu in Zagrebu se je leta 1983 predstavil z zelo uspešno razstavo Svetlobni zapisi. Čez dve leti je izšla foto mapa Ob Muri. Tega leta je prejel tudi plaketo Tošo Dabac za dolgoletno delo v umetniški fotografiji. Naslednje leto pa je ponovno razstavljal Svetlobne zapise v Vácu, Murski Soboti in v Budimpešti.

Kološev opus obsega več kot 70 samostojnih fotografskih razstav. Svojo prvo razstavo je pripravil mimogrede že pri osemnajstih letih. Mojster fotografije je pomembno prispeval k razvoju umetniške fotografije socialnega in krajinskega žanra. Ne nazadnje sodi pionir moderne slovenske fotografije med osrednje nosilce razvoja umetniške fotografije na Slovenskem. Jože Kološa -“Kološ je umrl 29. junija 1998. Pokopan pa je skupaj z ženo na murskosoboškem pokopališču, so zapisali na Wikipediji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.