https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Milan Vincetič, pomurski literat, ki je hotel oživiti prekmursko književnost

24.10.2022 ob 18:30  

Milan Vincetič, pomurski literat, ki se je zraven knjižne slovenščine literarno izražal tudi v prekmurščini, s čimer je hotel oživiti prekmursko književnost. 

 

Milan Vincetič se je rodil 11. oktobra 1957, Murski Soboti. Živel in ustvarjal pa je v Stanjevcih na Goričkem. Osnovno šolo je obiskoval v Gornjih Petrovcih, v Murski Soboti je končal gimnazijo in se vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomiral iz slovenistike. Najprej je deloval kot profesor na Srednji kmetijski šoli v Rakičanu, v tistem obdobju je bil tudi urednik revije Separatio. Delal je tudi kot urednik na Pomurski založbi, urednik za liriko pri Sodobnosti in urednik za literaturo pri reviji Mentor. Nazadnje je delal na Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti kot profesor slovenščine. Bil je avtor knjižnih ocen in esejev v Sodobnosti, Večeru in drugih literarnih revijah ter tudi kolumnist Vestnika.

Vincetič je pisal v slogu modernizma in postmodernizma. Leta 1981 je bil njegov pesniški začetek, ko je skupaj s Ferijem Lainščkom in Valerijo Pergar izdal pesniško zbirko Kot slutnja radovedno. Poleg poezije je pisal kratke zgodbe, romane, dramske tekste in radijske igre. Zraven knjižne slovenščine se je literarno izražal tudi v prekmurščini. Izdal je dve knjigi za otroke, ki sta zapisani v knjižni slovenščini in v prekmurščini, s tem je namreč hotel oživiti prekmursko književnost. Ohranjal je prekmursko književnost ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Porabju. Njegov opus šteje več kot 20 naslovov. Bil je avtor knjižnih ocen in esejev. Izmed njegovih pesmi je najbolj znana in največkrat citirana prva pesem cikla Deuecher iz zbirke Finska.

Njegova dela so prevedena angleščino, bolgarščino, finščino, francoščino, hrvaščino, madžarščino, makedonščino, nizozemščino, turščino, portugalščino, nemščino ter češčino. Za njegove zbirke poezije je značilno, da je pesmi v njih s smislom za aritmetiko običajno razdelil na več ciklov. Največ pozornosti pa je vzbudil z novelo Nebo nad Ženavljami, v kateri je literarno obdelal zasilni pristanek toplozračnega balona leta 1934.

Leta 2005 je prejel nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Lakmus, za pesniški opus leta 2007 čašo nesmrtnosti, leta 2015 je na Festivalu erotične poezije v Mariboru prejel nagrado Apolon poezije. Večkrat je bil nominiran tudi za Veronikino in Jenkovo nagrado. Leta 2004 je postal častni občan občine Gornji Petrovci, so zapisali na Wikipediji.

Milan Vincetič je umrl 2. oktobra 2017 v domačih Stanjevcih, kjer je tudi pokopan. Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja je v njegov spomin oktobra 2022, ob peti obletnici njegove smrti predvajalo dokumentarni film "Jaz sem mravljišče drobnih smrti" in izdalo knjigo Vincetičevih zgodnjih in zadnjih še neobjavljenih pesmi "Postile."

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2023 ob 20:36 umetnik gost

      Pravilno Milan, ostaja slab priokus, zamenjali smo zvezdo a naredili bore malo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.01.2023 ob 22:23 eva gost

        Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website----------------------->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗝𝗼𝗯𝟭.𝗖𝗼𝗺

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.