https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V murskosoboški galeriji izvedli »Pomežike«

Galerija Murska Sobota, 15.12.2022 ob 11:10  

V Galeriji Murska Sobota so v četrtek, 15. decembra, potekali »Pomežiki.«

Letos so bili to zadnji letošnji »Pomežiki« v Galeriji Murska Sobota. Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih Marjana Gumilarja so tako izvedli v dopoldanskem času. Ene vaje vaje gledanja in sproščanja oči ob omenjenih delih pa bodo izvedli še danes ob 16. uri.

Gesta pomežika lahko pomeni marsikaj, a tokrat je bil njen namen narediti pomežik k razstavi v Galeriji Murska Sobota. Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih postajajo stalnica v Galeriji Murska Sobota. Tudi letos z zadovoljstvom ugotavljajo veliko pomežikov umetniškim delom, razstavam, umetnikom, kustosom, likovnim pedagogom in obiskovalcem vseh starosti. Po vseh že znanih navodilih iz prejšnjih vaj pomežikov so morali obiskovalci najprej na listu papirja narisati uro.

Nato pa si roke z drgnjenjem dlani ogreti. Dlani kot školjki so nato narahlo položili čez oči. Ob tem so občutili toploto, nekajkrat so nato počasi morali pogledati v temo in uživati v miru, toploti, temi in tišini. Med izvajanjem vseh vaj so morali večkrat pomežikniti, zazehati in se pretegniti.

Nato pa so morali usesti vsaj 6 metrov vstran od umetniškega dela, se umiriti s počasnim dihanjem, ki jih je napolnilo z željo po ustvarjanju nove perspektive gledanja na vse, kar so doživeli doslej. Počasi so nato morali odprti oči in si ogledati izbrano sliko s trenutne razstave Marjan Gumilar, Razbita površina in se tako sprostiti ob gledanju njegovih del, ki bodo na ogled vse do 18. januarja 2023. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.