https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Jože Grlec, človek, s katerim je lovska glasbena kultura dobila nove dimenzije

07.08.2022 ob 15:30  

Jože Grlec starejši, je bil glasbenik, komponist, zborovodja ter glasbeni pedagog.


Jože Grlec, se je rodil 1913 v Beltincih. Svoje glasbeno izobraževanje je začel leta 1927 v Vršcu na vojaški glasbeni šoli in pozneje nadaljeval na vojaški glasbeni akademiji v Beogradu. Po končanem šolanju je služboval po različnih krajih v Srbiji. Po drugi svetovni vojni se je vrnil v Mursko Soboto, kjer je bil aktiven vse do upokojitve leta 1974.

Jože Grlec st., je bil profesor glasbe. V Murski Soboti je dolga leta deloval kot glasbeni pedagog in vodja različnih soboških pihalnih godb. K njegovemu izjemnemu prispevku na področju glasbene kulture pa prištevamo tudi ustanovitev prve skupine lovskih rogistov (leta 1972) in pisanje skladb za lovske rogove. To je bila prva tovrstna glasbena skupina v Sloveniji, pa tudi v takratni skupni domovini Jugoslaviji še ni bilo nobene. Zahvaljujoč Jožetu Grlecu in vsem, ki so mu sledili, danes v lovskih organizacijah skoraj ne mine noben pomembnejši dogodek, na katerem ne bi sodelovali tudi lovski rogisti.

Po upokojitvi se je Jože Grlec posvetil le še vodenju lovskih rogistov in pisanju tovrstnih skladb, s katerimi je postal mednarodno znan komponist na tem področju. Njegova bogata glasbena zapuščina zajema več kot 160 skladb, ki so zbrane v monografiji z naslovom »Pozdrav rogistov«. Knjiga je izšla leta 2007 v samozaložbi Kulturno umetniškega društva Prekmurski rogisti in zajema kar 320 strani. Skladbe je uredil prof. Stanko Peterka. Tekst v knjigi je napisan v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku, skladbe v njej pa so razvrščene na lovske koračnice, skladbe za svečane priložnosti, skladbe, posvečene članom Prekmurskih rogistov, prijateljem in ljubiteljem lovske glasbe, žalne koračnice in na sakralne skladbe. Jože Grlec je umrl leta 2000, bil pa je človek, s katerim je lovska glasbena kultura dobila nove dimenzije so zapisali v Malem rijtarju.

Naslovna fotografija: Mali rijtar 2010.

    Fotogalerija