https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Dve knjigi, ki ju priporočamo v branje

08.11.2022 ob 17:30  

V okviru projekta Pomurske novice v branje znova priporočamo nekaj knjig. Tokrat smo se odločili, da izberemo po eno knjigo od domačega avtorja in eno od tujega avtorja. Obe pa sta kar idealni za branje v dolgih zimskih popoldnevih in nočeh.


Joanne Harris: Čokolada

Gre za zgodbo o neprestanem spopadu med tradicijo in spremembami, v katerem se vse zavrti okrog nestrpnosti do drugačnih. Predvsem pa gre za večplastnost pripoved, kako lahko ta sladki greh, kot je čokolada v obliki življenjske radosti, spremeni človeka, medsebojne odnose in celo vse mesto. Po omenjenem romanu so posneli tudi film "Chocolat." Zgodba se odvija leta 1959 v majhni tradicionalni francoski vasici. Severni veter pa v navidezno umirjenost vasice prinese popotnici Vianne Rocher in njeno hčer Anouk. Kjer odpre kot vir dohodka- Čokoladnico. Prebivalci so sprva šokirani nad prodajo čokolade in nad pregrešnimi užitki, ki jih ta ponuja. Čokoladnica pa je polna sladkarij izjemnih okusov, ki se jim ni mogoče upreti in ki v vaščanih vzbudijo skrite apetite. Kmalu se vaščani omehčajo in se k lastnici čokolade celo obračajo po nasvete. Vianne pa si kmalu pridobi sovražnika v podobi okrajnega plemiča, grofa Reynauda, ki je prepričan, da bo Viannina sladostrastna čokolada vzbudila peklenske sile razvrata v vasi in pokopala njihove moralne zakone. Na tej svoji poti osvobajanja ima Vianne globok vpliv na vse vaščane predvsem na še enega popotnika.Gre za popotnika Rouxa, ki prebudi v Vianne njeno skrito hrepenenje, da bi nekoč nekomu v resnici pripadala.

Feri Lainšček: Petelinji zajtrk

Gre za družbeni roman Prešernovega nagrajenca o človekovem iskanju, da bi svoje življenje namesto okrog materialnih teženj zgradil okrog nečesa lepega in obenem večnega. In to večno je le prava ljubezen, ki daje življenju pravi smisel. Roman spremlja skupino prijateljev z mestnega roba, ki se zbirajo okrog avtomehanika Gajaša. Tam v avtomehanični delavnici pri mojstru Gajašu se zaposli kot vajenec David – Đuro. Gajaš mu za bivanje ponudi tudi majhno sobo, v katero se Đuro tudi preseli. Z Gajašem vzpostavita odnos vajenec-mojster. Ta odnos se počasi prelevi v iskreno prijateljstvo. Nato pa v prometni nesreči poškoduje avto in tako zaide v Gajaševo avtomehanično delavnico Bronja. Bronja je sicer poročena z Lepcem, lokalno barabo in lastnikom lokalne nočne scene. Ko se Đuro zaljubi v Bronjo, se mu življenje postavi na glavo in skrito razmerje kmalu terja svoj davek. Medtem pa Gajaš sanja o Severini, hrvaški pevki, ki se na svoji glasbeni turneji po Sloveniji ustavi tudi v Gornji Radgoni. Ko se ponudi priložnost, da jo spozna tudi osebno, njegovo srce vztrepeta. V avtomehanični delavnici tako živijo vsak svoje malo življenje ob vsakdanjih popravilih avtomobilov. Po omenjenem romanu so posneli tudi istoimenski film. Po Lainščkovem romanu je Marko Naberšnik leta 2007 posnel istoimenski film s Primožem Bezjakom, Pio Zemljič in Severino Vučković, ki je bil nekaj let na prvem mestu najbolj gledanih slovenskih filmov. 

Vas je katera izmed zgoraj opisanih knjig prepričala? Izposodite si jo lahko v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. 

Delovni čas knjižnice
ponedeljek: 8.00 - 19.00
torek: 8.00 - 19.00
sreda: 8.00 - 19.00
četrtek: 8.00 - 19.00
petek: 8.00 - 19.00
sobota: 8.00 - 13.00
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2023 ob 17:55 gost

      Petelinji zajtrk

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.01.2023 ob 20:57 ave gost

        Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website————————————————>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑹𝒊𝒄𝒉𝑨𝒑𝒑1.𝑪𝒐𝒎

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2023 ob 18:22 Knjiga gost

      Pa što izbira te knjige?

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2023 ob 21:18 gost

      Ko Feri spozna knjižničarko se v momenti zaljubi !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.