https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Dve knjigi, ki ju priporočamo v branje

27.12.2022 ob 6:05  

V okviru projekta Pomurske novice v branje znova priporočamo nekaj knjig. Tokrat smo se odločili, da izberemo po eno knjigo od domačega avtorja in eno od tujega avtorja. Obe pa sta kar idealni za branje v dolgih zimskih popoldnevih in nočeh.


Louis De Bernières: Corellijeva mandolina

Roman pripoveduje zgodbo o vojaku v tuji deželi, ujetem v vojno, v katero ni verjel. Ko so življenja nedolžnih ljudi ogrožena, je on njihovo edino upanje. Obenem pa gre za zgodbo o ljubezni med vojakom in prelepo domačinko, ki pristane na veliki preizkušnji. Po omenjenem romanu so posneli tudi film "Captain Corellis Mandolin." Zgodba je postavljena v dogajanje na grški otok Kefalonija, ko vihra druga svetovna vojna. Ko se glavni junak, italijanski vojaški častnik Antonio Corelli in njegovi možje izkrcajo na neokrnjenem otoku, mislijo, da so prišli na brezskrbne počitnice, saj je vojna daleč stran. Antonio Corelli si rad čas krajša z igranjem na mandolino in tako s svojim igranjem hitro priraste k srcu domačinom. Na tem otoku živi tudi Pelagia, trmasta in ambiciozna domačinka. Pelagia in domačini sprva zavračajo nezaželene goste, toda italijanski šarm in strast do življenja sta močnejša od vseh razlik. Pelagia vidi v Corelliju moškega, polnega ljubezni, kar je tudi povod za začetek ljubezenske zveze med njima. Kmalu se izkaže, da se bo vojna razbesnela tudi na idiličnem grškem otoku in novorojena ljubezen pristane na veliki preizkušnji. Stotnik Corelli se mora končno soočiti s kruto resničnostjo in se sprijazniti z dejstvom, da bo moral zapustiti otok in ljubljeno žensko. Pelagia mora priznati svojo nemoč proti vojni in se posloviti od ljubimca, ne da bi vedela, ali se bosta še kdaj srečala.

Irena Svetek: Rdeča kapica

V kriminalnem in pustolovskem romanu gre za pravo žanrsko poslastico, kjer je do konca izkoriščen tudi ljubljanski milje. Mojstrsko podana zgodba pa odraža duh časa in odpira mnogo sodobnih perečih vprašanj. Roman je napisala Beletrinina trubadurka Irena Svetek, kot prvega v seriji psiholoških kriminalk. V njem bralci spremljalo krut in bizarni umor, ki ga razrešuje državni tožilec Mio Aurelli. Aurelli je možakar, zasvojen z igrami na srečo, ki še vedno preboleva bolečo ločitev od svoje duše dvojčice. V kriminalistični preiskavi najdemo tudi kopico pisanih udeležencev, kar napoveduje razgibano kriminalno serijo. Vse se pa začne, ko v parku Kodeljevo v Ljubljani najdejo truplo brutalno umorjene Maje Ogrin. Gre za trinajstletno deklico, zavito v ogrinjalo Rdeče kapice. Njena smrt povzroči zaporedje dogodkov, ki razkrijejo mnogo nepredstavljivih dejstev in skrivnosti, medtem pa se osumljenci kar vrstijo. Kljub temu da je napeta zgodba sestavljena razdrobljeno, se njeni delčki začnejo počasi sestavljati in tvoriti širšo sliko o grozljivem dogodku. Gre za šokantno zgodbo, ki te pretrese in je napisana filmsko, saj naj bi po njej bila posneta tudi televizijska serija. Pri tem pa moramo omeniti, da je pisateljica in uveljavljena scenaristka televizijskih serij že izdala tudi drugi roman iz serije, ki pa se imenuje "Beli volk."

Vas je katera izmed zgoraj opisanih knjig prepričala? Izposodite si jo lahko v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. 

Delovni čas knjižnice
ponedeljek: 8.00 - 19.00
torek: 8.00 - 19.00
sreda: 8.00 - 19.00
četrtek: 8.00 - 19.00
petek: 8.00 - 19.00
sobota: 8.00 - 13.00
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.