https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Takšna bo cena kurilnega olja po 20. decembru

17.12.2022 ob 13:00  

Po treh zaporednih pocenitvah lahko pričakujemo nov opazen zdrs regulirane cene kurilnega olja, napoveduje časnik Finance.

Septembrsko znižanje cen na trgih in vladna regulacija ter odprava obveznosti plačevanja nekaterih dejatev (CO2 kuponi) je vodilo do opazno nižjih maloprodajnih cen. Z oktobrom pa se je cena na trgih okrepila, ob tem pa je evro v primerjavi z dolarjem upadel, kar je pomenilo, da je gorivo za evropske kupce zaradi valutnih premikov bilo še dražje. Trend se je v novembru obrnil tako na trgih goriv kot pri evru, posledično pa so tudi cene nižje.

Cene sicer ostajajo na nižjih ravneh kot bi bile, če ne bi vlada julija podaljšala obdobja znižane trošarine (ta znaša 0,07875 evra namesto 0,1575 evra). Z dvigom trošarin na prejšnjo raven bi tisoč litrov goriva sicer stalo približno 95 evrov več.

Vlada je sprva napovedala tudi znižanje DDV na kurilno olje s sedanjih 22 na 9,5 odstotka, kar bi pri sedanjih cenah pomenilo za približno 130 evrov nižji znesek, a so ugotovili, da to ne bi bilo skladno s pravili Evropske komisije.

Cena kurilnega olja

V zadnjih 14 dneh smo na globalnih trgih surove nafte bili priča padcu tečaja na 75 dolarjev za sod, kar je bilo manj kot pred začetkom ukrajinske vojne. Tudi na mediteranskih trgih goriv cen goriv padajo, te so del formule za določanje najvišjih dovoljenih cen kurilnega olja v slovenski maloprodaji.

V tednu, ko so finančne trge zaznamovale spremembe obrestnih mer, pa je še nekoliko pridobil evro, ki je tako vreden nekaj več kot 1,06 dolarja. Močenjša valuta dodatno znižuje maloprodajno ceno kurilnega olja.

Ob teh dejavnikih časnik Finance napoveduje, da bomo v torek še četrtič zapored priča znižanju cene kurilnega olja. Zaradi visoke nihajnosti ocenjevanje ostaja oteženo, po osrednji napovedi bi bila nova cena približno 1,12 evra za liter (kar je 7 centov manj kot doslej). Cena kurilnega olja se tako približuje ravnem pred izbruhom vojne v Ukrajini, ko je liter stal približno en evro. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        17.12.2022 ob 23:06 ave gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem---------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.12.2022 ob 23:06 ave gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem---------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.12.2022 ob 18:29 gost

        Nekaj bolj glupega kot si ti napisal, se res ne da več napisati. Do kraja se ti je v glavi zavozlalo.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.