https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V teh krajih si lahko ogledate božične jaslice

17.12.2022 ob 18:00  

Med božičem in svečnico so v večini slovenskih cerkva postavljene jaslice. Okoli božiča pa tudi marsikje uprizorijo žive jaslice. Že 32. upodobitev božične zgodbe bo v Postojnski jami, v jami Pekel in Mojstrani pa letos živih jaslic ne bo, piše STA. 

V Postojnski jami si bo božično zgodbo mogoče ogledati med 25. in 30. decembrom. Žive jaslice, ki se bodo razprostirale po pet kilometrov dolgi poti jame in ponujale 16 svetopisemskih prizorov, bodo z božičnimi pesmimi pospremili priznani slovenski pevci.

Na Gorenjskem si lahko božično zgodbo ogledati danes ob 18. uri v Žiganji vasi v Občini Tržič, na Savinjskem na božični dan, 25. decembra, v opuščenem kamnolomu Dol-Suha - igro pripravlja Turistično društvo Rečica ob Savinji, na Štajerskem pa danes na Pohorski tržnici ter od 24. do 26. decembra v vasi Studenice. Na Primorskem si bo med drugim mogoče žive jaslice ogledati na Štefanovo oziroma 26. decembra v Vipavskem Križu.

V Ljubljani vsako leto največ pozornosti pritegnejo jaslice v frančiškanski cerkvi na Tromostovju, ročno izdelane draveljske jaslice v župniji Ljubljana Dravlje ter jaslice na Ljubljanskem gradu, kjer so v Kapeli sv. Jurija na ogled lesene figure Mira Rismonda. Jaslice v naravni velikosti iz slame Antona Kravanje tudi letos stojijo pred Zoisovo palačo na Bregu.

Na Gorenjskem si bo jaslice mogoče ogledati v Cerkljah oziroma v Lahovčah, kjer jih mizar Tone Škarja že 50 let postavlja pod nadstreškom domače hiše, v Tržiču bodo tudi letos na ogled Tekčeve jaslice.

Na Dolenjskem bodo v vasici Zavinek pri Škocjanu prižgali lučke in na ogled ponudili svetleče jaslice, prav tako jaslice pripravljajo v hribovski vasici Gradež pri Turjaku, ki si jih je mogoče ogledati v skritih kotičkih vasi.

V kartuziji v Jurkloštru je letos znova na ogled razstava jaslic, ki so jo že 16. leto pripravili v Društvu ljubiteljev jaslic Slovenije, Zavodu Odon Jurklošter in tamkajšnji župniji. Razstavljenih je okoli 50 jaslic različnih oblik in velikosti ter iz najrazličnejših materialov.

Razstava jaslic v rokodelskem centru DUO Veržej

Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije pripravlja tudi razstavo jaslic v rokodelskem centru DUO Veržej. Na ogled je 24 jaslic rokodelcev iz vse Slovenije, devet jaslic otrok iz okoliških vrtcev in šol ter 26 jaslic članov društva.

Na Velenjskem gradu je odprta razstava jaslic, ki so prispele iz Češke. Na ogled so jaslice iz mesta Trešt, ki je znano po izdelovanju jaslic. Na razstavo jaslic vabijo tudi v Sveto trojico v Slovenskih goricah.

Na Obali Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran tradicionalno pripravlja razstavo Jaslice v piranskih cerkvah. Odprtje bo v nedeljo ob 16. uri v cerkvi sv. Jurija v Piranu. Na letošnji umetniški razstavi in akustični intervenciji "j.a.s.l.i.c.e.! 2022" sodelujejo slovenski umetniki z avstrijske Koroške. Prav tako v nedeljo bodo odprli tudi mednarodno razstavo jaslic na Sveti Gori nad Novo Gorico.

Ponekod se v času praznikov več slovenskih manjših krajev spremeni v božične vasi. Tako je denimo v Vojniku, kjer bo letos na treh ulicah razstavljenih več kot 250 jaslic, večja razstava jaslic pa bo v cerkvi in v Domu sv. Jerneja.

Božična vas v Banovcih

V Božično vas so se pred kratkim spremenili tudi Banovci. V sklopu projekta Božična Prlekija, ki ga letos pripravljajo že 23. leto, so vaščani pred svojimi domačijami postavili na ogled 39 unikatnih jaslic na prostem.

Na Gorenjskem bodo jutri na prostem postavili številne jaslice v Srednji vasi pri Šenčurju. Poleg jaslic po celi vasi bo za otroke postavljen tudi pravljični gozd. Razstava jaslic na prostem bo od nedelje na ogled tudi na Primorskem, na ulicah Vipavskega Križa.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.12.2022 ob 20:59 DorothyDeans gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.12.2022 ob 21:00 DorothyDeans gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2022 ob 23:06 ave gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem---------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.12.2022 ob 9:30 Gost gost

      Lp.Tiste lepe jaslice pa že niso tam nekje so bile postavljene na Hotizi pri družini Hozjan

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.12.2022 ob 9:35 Gost gost

      Tiste druge jaslice so v bile postavljene v Prekmurju v vasi Hotiza od družine Hozjan

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.12.2022 ob 11:16 gost

      Žal prekmurci ne spadamo med rastavljalce jaslic !!!! Mi jih nosimo v svojem srcu !!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.12.2022 ob 12:25 Gost gost

      Ja saj tako izgleda eni se mucijo nekaj naredijo drugi pa to izkoriscajo v svoj namen ker zapostavljajo naso lepo prekmurje

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.12.2022 ob 16:13 Evelynrouch gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.12.2022 ob 7:37 StaceyConley gost

      Super and Easiest 0nl!nee Home open door for all. make 90 Dollars for every hour and Make 17485 Dollars for each month.All you essentially Need an Internet Connection and aComputer To Make Some Extra cash. visit below website…. 🙂 AND GOOD LUCK.:) HERE====)> https://ukincome6.blogspot.com/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.