https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zimski solsticij prinaša najkrajši dan in najdaljšo noč

21.12.2022 ob 6:05  

Danes v poznih večernih urah se začenja koledarska zima. Ob 22.47 se bo zgodil sončev obrat ali zimski solsticij, ki prinaša najkrajši dan in najdaljšo noč v letu. Dnevi se bodo ponovno pričeli daljšati.


Solsticij ali sončev obrat je astronomski pojav in tisti trenutek v letu, ko je sonce ob poldnevu v svojem zenitu navidezno najbližje oziroma najbolj oddaljeno od nebesnega ekvatorja. Tako je na eni zemeljski polobli dan najdaljši, na drugi pa najkrajši. Poletni solsticij se zgodi med 21. in 23. junijem in ga poznamo kot prvi poletni dan, zimski solsticij pa se zgodi 21. ali 22. decembra in prinaša prvi zimski dan.

Zimski solsticij je čas za nove začetke

Keltski predniki so verjeli, da se mistično kolo življenja v tem trenutku ustavi, saj se en cikel sonca konča, drugi pa prične. Solsticij tako predstavlja prerojevanje oziroma novo rojstvo v krogotoku življenja. Beseda solsticij, ki izvira iz latinščine, namreč pomeni, da sonce stoji pri miru. Zdaj je čas, da se poglobimo vase in staro pustimo za seboj ter se odpremo za nove ljudi, stvari in doživetja.

V starem ljudskem izročilu je zimski solsticij naznanjal konec teme in dan za praznovanje, saj se dnevi ponovno pričnejo daljšati. Spet se vračata svetloba in toplota, ki prinašata novo življenje.

Edino pravo novo leto

To je bil pomemben dogodek tudi v življenju naših slovenskih prednikov, ki so častili sonce. Na najdaljšo noč so naši predniki kurili zimske kresove, se poklonili soncu in se družili ob obredih. Sonce je nekoč veljalo za najvišje božanstvo, ki so ga naši predniki poznali tudi pod imenom Svarog oz. v času zimskega solsticija, ko se je Sonce spet na novo rodilo kot Svarožič. Ker se dnevi ponovno začnejo daljšati, so naši predniki verjeli, da je to edini pravi pričetek novega leta. Sonce, brez katerega ni bilo življenja, so častili po božje, zato je bil zimski solsticij najbolj naravno novo leto. 

Priljubljeno prizorišče praznovanja zimskega solsticija je danes Stonehenge, kjer med čakanjem na sončni vzhod zbrani pojejo, plešejo in izvajajo jogo. Ta zgodovinski kraj velja za sončev popek sveta, namreč ob vzhodu je ta natančno poravnan s soncem. 

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2022 ob 10:50 gost

      Ne glede če je krajša noč ali daljši dan srba že meče celo življenje ho,ho,ho,ho

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2022 ob 16:53 Maryoster gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2022 ob 18:39 gost gost

      Ne ven ,na koga misliš ti ob 1o. 50, si pa budalo, ka ga nega. Škoda, ka se toga nemreš zavedati, si preprimitiven. Pa takši se oglašajo, namesto, ka bi se skrili v mišjo luknjo, sicer je pa še miš čednejša in te ta ne pisti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.12.2022 ob 14:01 Kiara_Whitham gost

      Ko bodo spet začeli govoriti "Dame in gospodje" na spletnem delovnem mestu, se bom vrnil, vendar ne do takrat! Florida je zdravorazumska konzervativna država, kjer ima večina ljudi pamet!KOPIRAJTE IN ODPRITE TO POVEZAVO ..... ➥➥➥ 𝐖𝐰𝐰.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝐜𝐨𝐦

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.