https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vlada sprejela vrsto ukrepov, ki naslavljajo draginjo

22.12.2022 ob 17:35  

Vlada je na današnji seji sprejela dve uredbi za javne zavode, s katerima določa najvišjo drobno prodajno ceno električne energije in zemeljskega plina. Vlada je zvišala neobdavčene zneske posameznih dohodkov iz delovnega razmerja in izdala Uredbo o prenehanju veljavnosti Uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije.


Vlada je na današnji seji sprejela Uredbo o določitvi cene zemeljskega plina iz plinskega sistema za nekatere pravne osebe javnega prava, za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanje, za izvajalce socialno varstvenih storitev ter izvajalce programov v podporo družini. Uredba določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina iz plinskega sistema prenosnega in distribucijskega omrežja za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Ob tem uredba prav tako določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina iz plinskega sistema prenosnega in distribucijskega omrežja tudi za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja ter za izvajalce socialno varstvenih storitev. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena zemeljskega plina znaša 0,095 evrov/kWh, v veljavi pa bo od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023. Omejitev cene iz te uredbe velja ne glede na morebitne predhodno podpisane pogodbe o dobavi za leto 2023.

Vlada je z uredbo določila tudi najvišjo dovoljeno ceno električne energije za določene javne zavode. S to uredbo se določi najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno električne energije za posamezne odjemalce, ki niso zajeti z Uredbo o določitvi cen električne energije. Cena bo 100% regulirana. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena za električno energijo po tej uredbi znaša za višjo dnevno tarifno postavko 0,20700 evrov/kWh, za nižjo dnevno tarifno postavko 0,14850 evrov/kWh in za enotno tarifno postavko 0,18600 evrov/kWh. Uredba bo v veljavi od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023.

Vlada je vrsti ukrepov, ki naslavljajo draginjo, dodala še enega. Zvišujejo se zneski, do katerih so dnevnice, terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje, jubilejna nagrada, odpravnina ob upokojitvi ter plačila vajencem, dijakom in študentom neobdavčeni. Uvaja tudi nov pristop določanja neobdavčenega dela določenih dohodkov, s čimer upošteva ureditev pravic v kolektivnih pogodbah. Spremembe prinašajo tudi višji neobdavčeni znesek solidarnostne pomoči v primeru smrti zaposlenega ali družinskega člana, težje invalidnosti ali daljše bolezni.

Vlada je izdala tudi Uredbo o prenehanju veljavnosti Uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Vlada pojasnjuje, da je opravljanje in financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije že urejeno v obstoječem Zakonu o Slovenski tiskovni agenciji. S prenehanjem veljavnosti uredbe je novinarjem in novinarkam Slovenske tiskovne agencije (STA) ponovno zagotovljena avtonomnost pri opravljanju njihovega dela obveščanja splošne javnosti, ki je tako pomembno za slovenski medijski prostor in družbo.

Kot smo pa že poročali, pa je na novinarski konferenci minister Luka Mesec povedal, da bo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti januarja za približno 100 evrov neto mesečno dvignilo minimalno plačo. Predvidoma bo nov bruto znesek minimalne plače od obstoječega višji za 12 do 14 odstotkov. Novemu znesku minimalne plače bo sledila ustrezna zakonsko določena prilagoditev najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev, so sporočili iz Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.12.2022 ob 17:46 ChristineBurch123 gost

      Super and Easiest 0nl!nee Home open door for all. make 90 Dollars for every hour and Make 17485 Dollars for each month.All you essentially Need an Internet Connection and aComputer To Make Some Extra cash. visit below website…. 🙂 AND GOOD LUCK.:) HERE====)> ukincome6.blogspot.com/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.12.2022 ob 19:04 gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐜𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.12.2022 ob 20:32 Karel K. gost

      Energetski boss Golob, največji strokovnjak v Evropi na podorčju energetike, nam nič ne pomaga, da bi Slovenija imela cenejšo energijo-elektriko. Moral bi pogruntati način proizvodnje in distribucije kot je to počel Tesla, da bi elektrika letela po zraku in bi imel neomejen dostop do nje vsakdo. Namesto tega daje tem vojnim dobičkarjem, distributerjem elektrike polmilijardno dokapitačizacijo, zato mora državljane prisiliti, da bodo plačevali še več davkov od vsega, tudi od porabe zraka, olajšavo bo zagotovo čez leto dni, če bo še predsednik odpravil, da bo lahko plačeval svoje kolege privilegirance. Ta država je zares padla v greznico in se duši. Lahko rečemo bejži kdor mora, če se hoče rešiti.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.12.2022 ob 20:53 Janči gost

      Volivci Svobode in Goloba, obvezen ogled današnje Tarče. Da vidite, kako se vaši žogajo z milijardami, vi pa krivce iščete med tistimi, ki so jedli brezplačni pršut in objavili kak tvit.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.12.2022 ob 23:37 ave gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem------------------------------------>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.