https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani po vsem svetu praznujejo božič

25.12.2022 ob 6:05  

Kristjani so ob polnoči pričakali božič, enega največjih krščanskih praznikov. Na sveti večer se ljudje običajno zberejo doma, mnogi se nato odpravijo k polnočnicam, kjer pričakajo Jezusovo rojstvo. Božič pa že lep čas ni več samo verski praznik, praznujemo ga domala vsi, saj nam božični prazniki, ki se združijo z novoletnimi, prinašajo veselje, obilje in povezanost.


Kristjani priprave na božič začnejo z adventom, ki so ga letos začeli 27. novembra. "Ta čas do božiča je namenjen temu, da se človek umiri, okrepi molitev, poveže in utrdi medsebojne odnose ter opravi kakšno dobrodelno dejanje," je za STA povedal priljubljeni grosupeljski župnik Martin Golob. Na prvo adventno nedeljo verniki na adventnem vencu prižgejo prvo svečo, nato vsako nedeljo še eno dodatno do končnih vseh štirih. Na predvečer božiča se adventni čas konča in začne se božič.

Praznovanje božiča spremljajo in bogatijo številni simboli. Najbolj prepoznavna so jaslice in božično drevesce, ki ju verniki običajno postavijo in okrasijo na sveti večer.

Že v predkrščanskem času so med zimsko menjavo sonca okrasili prebivališča in staje z zelenjem kot simbolom, da se z menjavo sonca začne spet zeleniti in obnavljati tudi življenje. Božično drevo naj bi se lesketalo. Sodobna okrasitev izvira iz časov protestantizma v Nemčiji. Kot božično drevo se pojavljata jelka ali smreka. Božično drevo se postavlja v znak zmage življenja nad smrtjo. Tako v svoji simboliki vsebuje zgovorno krščansko sporočilo. V začetku so se pojavila božična drevesca le v cerkvah, bolnišnicah in po bogatejših hišah. Okrašena so bila s koristnimi in uporabnimi okraski, kot so jabolka, orehi, domači keksi in igrače. Šele kasneje so postale moderne steklene krogle. Danes poznamo najrazličnejše okraske, ki se iz leta v leto spreminjano z aktualnimi trendi.

Jaslice so se prvič začele pojavljati v 18. stoletju. Najprej v meščanskih domovih, v 19. stoletju pa tudi v kmečkih. Središče jaslic je božja družina z Jožefom in Marijo ter malim Jezusom, ki jih spremljajo različne živali.

V božičnem času si je klasične jaslice mogoče ogledati v večini slovenskih cerkva, ponekod pa tradicionalno pripravljajo tudi uprizoritve živih jaslic. Med najstarejše tovrstne jaslice sodi Božična zgodba v Postojnski jami, ki bodo letos na ogled od 25. do 30. decembra. V Pomurju je na ogled razstava slovenskih jaslic v Rokodelskem centru DUO Veržej, v Banovcih pa si lahko ogledate številne jaslice na prostem.

V Katoliški, Protestantski in večinoma v Pravoslavni cerkvi so verniki božič sprva praznovali ob različnih datumih, danes pa je božični dan 25. december, vendar to ne pomeni za vse istega dne. Pravoslavni verniki namesto gregorijanskega koledarja uporabljajo julijanski koledar, ki se od našega razlikuje za 13 dni, zato bo Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji božič obhajala 7. januarja. Evangeličanska cerkev božič obhaja na isti dan kot Katoliška cerkev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.12.2022 ob 8:29 gost

      Ni res da ga vsi praznujejo. Kajti marsikdo si ne more privoščiti vsakdanjega zajtrka ki je tako pomemben za zdravo življenje niti kosila da o večerji sploh ne pomislijo. Potem so se tukaj vse druge obveznosti in to vsak dan 365 dni ne samo 1 dan v letu. Zato ljudje ki si vsega tega ne morejo privoščiti in vsak dan že gledajo okoli sebe samo blišč od novembra še toliko bolj trpijo zaradi praznika keri ni drugega več kot samo komercialno sranje za bogate.

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.12.2022 ob 6:42 niresnovič gost

        ni res, da praznujejo le kristjani, kot je to bedasti naslov. in nikakor ne bi dovolil, da drugi verniki slavijo to, da so doma in da dobijo božičnico. to naj dobijo le kristjani, kar se pa da dokazati kdo je in kdo ni. ostali pa marš delati brez božičnice!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.12.2022 ob 8:36 X gost

      Neskončno prodajanje ,,, skrivnosti ,,, v paketu nebuloz , je to kar dušah režimai ekskluzivci omenjenega zavedanja , uvidu in vesti , zmorejo in znajo . Ljudje pa ostajajo zbegani in izgubljeni tukaj in zdaj , z njihovimi posvetnimi tegobami in stiskami , kljub vsakoletni ponovitvi z glamurjem pospremljene oguljene zgodbe . Že kot najstnik mi je bilo tega dovolj . Iskal sem odgovore in jih našel . Resnica je v tem , a na poti do nje je potreben trud , vztrajnost in iskrenost najprej do sebe . Pot je naporna in za vsakega človeka brez izjeme zelo zahtevna , a sadovi poti sproti in na koncu , vredna vsakega truda . Spoznanje nudijo spodbudo in prinašajo pot do notranjega miru zdaj in v zadnjih trenutkih posvetnega zavedanja . Kakšna in katera je ta pot ? To prepoznanje slejkoprej pripada vsakemu posebej , od tam kjer je in kar v evolucijskem smislu zavedanja je . Vsakemu , ki prepozna dejstvo omenjeno na začetku in je odločen poiskati si prave odgovore na prava vprašanja . Srečno !!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.12.2022 ob 8:53 gost

      ((popravek je to kar dušobrižniški ekskluzvci omenjenega zavedanja itd))))))))8:36

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.12.2022 ob 9:10 gost gost

        Sama dobrota in dobrosrčnost se omenja le enkrat na leto in to le v besedah, realnost je povsem drugačna ! Žal.

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.12.2022 ob 10:16 gost

      Od Pircove nobeno voščilo vse TIHO JE BILO . Zanimivo !! Ne more se enačiti z Pahorjem !!!

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.12.2022 ob 11:15 gost

      Pirčeva bo živela od besed !!!!Dejanja ne štejejo !!!???

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.12.2022 ob 11:39 ...... gost

      če pogledamo 30 letno zgodovino Slovenije za Božič še noben predsednik ni voščil, je pa za Novo leto, ČE ME SPOMIN NE VARA.Vsi ne praznujejo Božiča in voščilo bi pomenilo religijsko neenakopravnost, tudi Novega leta nimamo državljani v Sloveniji isti dan, se pa voščilo predsednikov nanaša tudi na nas, ki ga nimamo 1.1., ampak par dni kasneje.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.12.2022 ob 14:50 gost

        Pa ja, ker vsi ne praznujejo božiča, ga ne bi smeli ali kaj? Slovenstvo izvira iz temeljev rimske civilizacije, slovanske jezikovne kulture in izročila ter iz krščanstva. Danes je državni praznik, ker večina državljanov v kulturnem ali verskem smislu živi v duhu te religije. Tudi ateisti nosijo krščanska imena, živijo v krajih, poimenovanih po svetnikih ... Mene ne moti, če kdo praznuje drugače ali druge dni. Svojo vero in način življenja je prinesel v naše okolje. In manjšina, sploh pa neavtohtona, nima kaj diktirati večini, kako naj živi. Jaz grem v muslimanski ali versko drugačni svet včasih na izlet, ne spreminjat njihov način življenja in tradicijo. In če je država ta dan proglasila za praznik, ne vidim razloga, zakaj njeni predstavniki ne bi nagovorili in čestitali državljanom. Miren božič!

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.12.2022 ob 11:57 gost

      Pustimo zdaj politiko ob strani,srečen božič vsem ljudem in delajmo dobro vse dni v letu.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.12.2022 ob 12:12 gost

      Pravi božič je komaj sedmega januarja

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.12.2022 ob 12:55 umetnik gost

        za tebe ja ker si od tamo dole 12:12 ? Nisem kriv ker je duhovščina skregana med sabo !

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.12.2022 ob 12:13 gost

      Še enkrat bo božič po starem koledarju, kako je bilo v času Jezusa.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.12.2022 ob 12:37 ......... gost

      Ko bi se ta Štumf enkrat za božjo voljo v svojih poslanicah in pridigah mogel otresti politike. Ta škof bi mora poslušati mariborskega na Ptujski gori 15.8.2022, pa da čuje, kaj je pridiga. Nobene politike celo mašo. Ali pa tu pa tam priti k maši v druge kraje, da vidi in sliši, kako se bogoslužje opravlja. Je pa tako, če imaš v lastnih vrstah probleme, jih skušaš zakriti z drugimi "pizdarijami", ki nimajo s cerkvijo nobene zveze.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.12.2022 ob 12:43 ........ gost

      volitve ob Božiču, politika ob velki maši, ja to so sposobnosti škofov, tipa Rodeta, Zoreta (na Brezjah v pridigah, bil 3x) in sobočanca, ob večjih praznikih. Preberite si poslanico škova Leona Novaka, da se lahko kaj naučite.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.12.2022 ob 14:02 gost

      V Beltincih sta še dva trota ! Delata kar se jima zahoče ! Tadva sta nas sprla med seboj in onadva bi nam naj služila za vzgled !!!!!!!!!Bog nas odslobodi !!!!!!!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.12.2022 ob 14:22 Magyar Bacsi gost

      Debeli Štumpf je velika svinja - baraba!!!!

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.12.2022 ob 15:08 X gost

        Ob praznikih ljudomrzneži najbolj trpijo , zaradi svojega zavoženega življenja , zapuščenosti , razočaranja in onemoglega besa nad samim seboj , ki ga najpogosteje prelagajo na druge , zelo uspešne in zelo pomembne ljudi .

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.12.2022 ob 14:49 gost

      Foglov Tunek kak si lep , sam ti fali svinski rep ,manjka ti še svinska glava , potlej boš prasica prava !!! 14:22

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      26.12.2022 ob 3:13 Izstopimo iz crkve gost

      oe24.at/oesterreich/politik/spoe-studenten-rufen-zu-weihnachten-zum-kirchen-austritt-auf/540103033

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.