https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Novoletne vraže: poskrbite, da boste srečni celo leto

31.12.2022 ob 14:00  

S pričetkom novega leta so povezane tudi novoletne vraže in običaji, ki krožijo med ljudmi. Če se jih držite, naj bi prinesle srečo, denar, ljubezen in še marsikaj. Zagotovo se nekaterih držite, ne vedoč, da gre za vraževerje. Med njimi je namreč tudi silvestrski poljub, polnočni ognjemet in sarma na novoletnem krožniku. 


Polnočni poljub ni zgolj voščilo lepih želja ob prihajajočem letu. Če ob polnoči poljubite nekoga, ki ga imate radi, naj bi se ta čustva nadaljevala celo leto, zato pametno izberite svojega partnerja za silvestrski poljub. Prav tako naj bi si zaljubljenci med sabo prvi voščili, da njuna ljubezen v prihajajočem letu ne bo trpela.

Prvi gost novoletnega dne mora biti moški. Če v novem letu prva vstopi v hišo ženska, naj bi to prineslo nesrečo. Prav tako naj bi moški zaželel prvo voščilo. Če moškemu ženska prva vošči srečno novo leto, naj bi mu ženske skozi celo leto delale preglavice.

Za silvestrovo ne posojajte denarja in imejte poravnanih čim več računov, s tem naj bi v novem letu odganjali finančne težave. K temu naj bi pripomogla tudi denarnica, napolnjena z gotovino.

Za srečo v ljubezni si oblecite rdeče spodnje perilo. Srečo prinaša tudi, če na novega leta dan oblečete nekaj novega, nekaj starega in nekaj izposojenega. Za slednje rdeče spodnje perilo ni primerno, če praznujete v Italiji, pa vam ga bo morda za silvestrovo kdo podaril. Samska dekleta naj čez ramo vržejo copato. Če copata s koncem kaže proti izhodu, se bo dekle v novem letu poročilo.

Ne čistite hiše. Nikakor ne pometajte, sesajte, brišite ... Če pa se ne morete vzdržati, da bi poprijeli za metlo, pometajte od praga proti mizi, da ne vržete sreče čez prag.

Na silvestrovo nikar ne jejte perutnine. S perutničkami naj bi odletela tudi sreča v prihajajočem letu. Prav tako imajo kokoši navado, da z brskanjem po tleh praskajo nazaj, kar naj bi v novem letu pomenilo brskanje po preteklosti, česar pa si pri novih začetkih nikakor ne želimo. Ljudske vraže na novoletnem krožniku priporočajo svinjino, saj prašič z rilcem rine naprej, kar naj bi prinašalo napredek in obilje. Nekateri poleg svinjine, med jedi, ki naj bi prinašale srečo, uvrščajo še lečo, ki po obliki spominja na zlatnike, ter sarmo, ker naj bi kuhani zeleni listi zelja spominjali na zložen denar. Tudi okrogle sladice naj bi simbolizirale srečo in bogastvo.  

Med novoletnimi šegami sta tudi darovanje vodi ter krašenje studencev in vodnjakov. Umivanje v vodnjaku naj bi ohranjalo vitalnost in mladost. Voda ima čarobno moč, zato na ta dan vodi darujemo božični kruh, denar, jabolka, orehe ali bršljan. Otroci naj se na novega leta dan umijejo z vodo, v kateri je jajce, jabolko in kovanec. Jajce je simbol lepote, rdeče jabolko kot simbol zdravja, kovanec pa predstavlja finančno obilje v prihajajočem novem letu. Sreča in blagostanje bosta zagotovljena, če si na novo leto, zgodaj zjutraj, vsi pri hiši umijejo zobe. Voda naj bi imela celo takšno moč, da zobe spremeni v zlato. Marsikje so namreč verjeli, da se bodo tistemu, ki se v novem letu prvi umije, pozlatili zobje.

Ob polnoči odprite vrata, da izpustite staro leto in pozdravite novo. Sicer pa naj bodo vrata odklenjena, da vas v novo leto lahko pospremijo duhovi prednikov. Nekateri zanje pripravijo tudi pogrinjek.

Amuleti v obliki podkve, škrata, prašička, štiriperesne deteljice ali mušnice, podarjeni za novo leto, naj bi prinesli srečo in obranili pred zlim. Tudi dimnikar in njegovi gumbi naj bi prinašali srečo.

Vstop v novo leto marsikje spremljajo ognjemeti in pokanje, ki pa nimajo zgolj estetskega učinka. Že od srednjeveških časov namreč ljudje verjamejo, da naj bi močan hrup ob polnoči prestrašil zle duhove in zla znamenja. Če v zle duhove verjamete ali ne, vam bodo živali in okolje hvaležni, če se pokanju odpoveste.

Z vražami ali brez njih, naj bo srečno …

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.12.2022 ob 15:00 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Po polnoči ,tudi ,če si nakresan,babo primi za rit(kaj več ne bo šlo), boš zjutraj dobil krepčilno juhico.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.12.2022 ob 15:15 gost

      SKOM bom pa potem seksal ???

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.