https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dogodki, ki so najbolj zaznamovali leto 2022

01.01.2023 ob 10:00  

Konec leta je obenem čas, ko se ozremo nazaj in pogledamo, kaj vse smo v preteklem letu dosegli, tako na osebni kot družbeni ravni. Za vas smo pripravili pregled najodmevnejših in najbolj zanimivih dogodkov, ki so zaznamovali Slovenijo v letu 2022. 


Koronavirus

Z začetkom leta je Slovenija vstopila v peti val epidemije koronavirusa, ki ga je zaznamovala različica omikron. Rekord potrjenih okužb v enem dnevu je bil zabeležen 25. januarja, ko je bil delež pozitivnih testov 76,3-odstoten (17.491 potrjenih okužb). Sicer pa smo nadaljevanje leta preživeli brez večje prisotnosti korone in protikoronskih ukrepov, ki so naša življenja popolnoma obrnili na glavo skozi dve predhodni leti. Tudi zaščitne maske in PCT-pogoji so povečini izstopili iz splošne javne sfere.

Foto: Pixabay

Leto političnih sprememb, visoke položaje prvič zasedle ženske

Na rednih volitvah v DZ je s 34,5 odstotka glasov zmagala novoustanovljena liberalna stranka Gibanje Svoboda, ki je dobila 41 mandatov. To je največ v zgodovini volitev v DZ. Volilna udeležba je bila 70,92-odstotna, najvišja po letu 2000. Robertu Golobu je s Socialnimi demokrati in Levico v rekordnem času uspelo sestaviti novo vlado in prevzeti posle. Kot prvo žensko v zgodovini samostojne Slovenije so na ustanovni seji devetega sklica DZ, za predsednico izvolili Urško Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda. Dogajanje ob seji je zaznamovala vložitev več kot 30 zakonskih predlogov SDS in NSi. 13. novembra smo dobili prvo predsednico v zgodovini republike Slovenije. Nataša Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev prejela 53,89 odstotka glasov, Anže Logar pa 46,11 odstotka. Volilna udeležba je bila 53,60-odstotna.

Zakonodajni referendumi o novelah zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS, katerih pobudnica je bila SDS, niso uspeli. Volivci so namreč podprli vse tri zakone. Višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je predsednika SDS Janeza Janšo februarja spoznalo za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TVS Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl iz marca 2016 ter mu dosodilo tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Minilo je 30 let od umora predsedniškega kandidata na prvih slovenskih demokratičnih volitvah in inovatorja Ivana Krambergerja (1936-1992).

Ena najhujših delovnih nesreč

Maja se je v kemični tovarni Melamin, znani po proizvodnji plastične mase, lakov in drugih kemičnih izdelkov, zgodila huda delovna nesreča. Umrlo je sedem ljudi, škode je bilo za 36 milijonov evrov.

Eksplozija v Melaminu. Foto: STA

Požar na Krasu

V največji ognjeni stihiji, ki je kadarkoli zajela Slovenijo, je v desetih dneh zaradi izjemne suše, visokih temperatur in neugodnega vetra zgorelo 3610 hektarjev površin. Strahovit požar na Krasu, je z izjemno akcijo solidarnosti gasilo več kot 10.000 gasilcev.

Foto: Ervin Čurlič

Piran je bil do začetka oktobra prizorišče snemanja akcijskega filma z zvezdniškimi igralskimi imeni, med njimi J. K. Simmons, Halle Berry in Mark Wahlberg.

Na okrožnem sodišču se je začelo sojenje Sebastienu Abramovu, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega dekleta Sare Veber leta 2015. Pravnomočna pa je postala sodba Abramovu in soobtoženim v zadevi odrezana roka, ki jo je sodišče izreklo novembra 2021.

Odprli so pelješki most, ki pred mejo z BiH povezuje hrvaško kopno s polotokom Pelješac, glavni projektant je bil slovenski inženir Marjan Pipenbaher.

Poslovili so se ...
V 109. letu starosti je umrl pisatelj, publicist in akademik Boris Pahor. Žalne slovesnosti v tržaškem Narodnem domu se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, preminulemu pisatelju so se poklonile številne osebnosti iz sveta politike, kulture in zamejskih organizacij.

V 71. letu starosti je se je po težki bolezni poslovil prvi evangeličanski škof na Slovenskem Geza Erniša. Zavedno se je poslovil akademik in ekonomist Jože Mencinger. V 81. letu je umrl gledališki in filmski igralec Radko Polič - Rac, ki je nastopal v številnih gledaliških predstavah in slovenskih filmih. 

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.01.2023 ob 0:34 RoseannaMyers gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię Od tego zacząłem———————————>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑹𝒊𝒄𝒉𝑨𝒑𝒑1.𝑪𝒐𝒎

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.