https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ŠPORT

Najbolj odmevni športni dogodki v letu 2022

02.01.2023 ob 6:00  

Naši športniki so tudi v letu 2022 nanizali mnogo nepozabnih uspehov. Za vas smo izbrali nekaj najbolj odmevnih. Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije najboljši slovenski športniki leta 2022. Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa sta prejela biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.


Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022

V Pomurju je najbolj odmevalo svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki je septembra privabilo obiskovalce od blizu in daleč. V svetovni konkurenci 103 pilotov iz 32 držav je aktualni slovenski državni prvak Vito Rome bil v skupnem seštevku šesti, kar je največji uspeh slovenskega balonarstva doslej.

V Sloveniji ima balonarstvo dolgo tradicijo, pomurska ravnica pa je ena od najlepših lokacij za letenje s toplozračnimi baloni, zaradi ugodnih vetrov in številnih možnosti za pristanek. Enkraten pogled na množico 130 pisanih balonov v zraku je bil vsekakor paša za oči in spektakel, kot ga pri nas še ni bilo, zato je bilo svetovno prvenstvo izjemnega pomena tako za Mursko Soboto kot celotno Pomurje. 

"Na evropskem prvenstvu v košarki je slovenska reprezentanca, za katero sta igrala tudi Luka Dončić in Goran Dragič, kot branilka naslova prvakov iz leta 2017 s porazom proti Poljski izpadla v četrtfinalu.

Smučarska skakalka Nika Križnar je na tekmi svetovnega pokala zmagala s slovenskim ženskim rekordom 151 metrov. V Oberhofu se je sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta končala s trojnim slovenskim zmagoslavjem. Na zadnji tekmi je zmagala Urša Bogataj, druga in tretja sta bili Nika Križnar in Ema Klinec.

Foto:EPA

Slovenija si je na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu priborila sedem medalj, kar je največ po Sočiju 2014.

Po dveletnem premoru so gledalci lahko v živo pospremili finale svetovnega pokala v skokih v Planici. Slovenci so na prvi tekmi dosegli poker asov: za zmagovalcem Žigo Jelarjem so se zvrstili Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc, četverica je nato zmagala še na moštveni tekmi.

Kristjan Čeh je na svetovnem prvenstvu v atletiki, ki je potekalo julija, v metu diska osvojil zlato medaljo. Tim Gajser je še pred iztekom sezone v Helsinkih osvojil četrti naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP. Toni Vodišek je po evropskem naslovu osvojil še naslov svetovnega prvaka v kajtanju.

Športni plezalec Luka Potočar je postal skupni zmagovalec sezone svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja. Janja Garnbret je svojo že peto skupno zmago sezone pokala v težavnosti dosegla avgusta v Edinburghu.

Alpska smučarka Meta Hrovat je nepričakovano sporočila, da končuje tekmovalno pot.

Tadej Pogačar je postal prvi kolesar v zgodovini, ki je na lestvici Uci presegel mejo 6000 točk. Kolesarski as je drugo sezono zapored končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Seštevki najboljših osmih kolesarjev so Slovenijo pripeljali na četrto mesto med državami.

Slovenski čudežni deček Luka Dončić je na tekmi proti New York Knicks kot prvi igralec v zgodovini severnoameriške lige NBA dosegel trojni dvojček s 60 točkami in najmanj 20 skoki. To je tudi njegov nov osebni rekord v ligi NBA. Hkrati je 23-letnik šele sedmi igralec v vsej zgodovini s 50 točkami in trojnim dvojčkom.

Potapljačica Alenka Artnik, motokrosist Tim Gajser, kolesar Tadej Pogačar in nekdanja judoistka Urška Žolnir Jugovar so iz rok nekdanjega predsednika Slovenije Boruta Pahorja prejeli državno odlikovanje zlati red za zasluge," navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.