https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Verniki se bodo lahko poslovili od Benedikta XVI.

02.01.2023 ob 8:20  

Verniki se bodo lahko poslovili od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto v 96. letu starosti. Krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki bo od danes do srede zvečer v baziliki svetega Petra, kjer pričakujejo okoli 60 tisoč vernikov z vsega sveta.

Papeža Benedikta XVI. bodo pokopali v četrtek v Vatikanu, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil njegov naslednik, papež Frančišek. Pogreb bo na željo pokojnika "slovesen, a preprost", udeležili pa se ga bodo tako verniki kot visoki predstavniki držav.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra. Želel si je pokop v nekdanji grobnici Janeza Pavla II. v kripti cerkve svetega Petra. Posmrtne ostanke priljubljenega poljskega papeža so namreč ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Za svetnika je bil potrjen leta 2014.

V Rimu pričakujejo, da bo v Rim zaradi smrti Benedikta XVI. prišlo 60 tisoč ljudi. Pričakovati je naval vernikov, pa tudi prihod mednarodnih delegacij, predvsem iz Italije in Nemčije, domovine nekdanjega papeža.

V italijanski prestolnici bo za varnost skrbelo dodatnih tisoč pripadnikov varnostnih sil, 500 pripadnikov civilne zaščite pa bo nudilo informacije romarjem. Med pogrebom bo zračni prostor nad Rimom zaprt.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI. je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Njegovo zdravje se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža, piše STA.

Foto: Twitter Vatican News

    Fotogalerija