https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Za kmete je gorivo z novim letom cenejše

03.01.2023 ob 6:05  

Z uveljavitvijo novele zakona o trošarinah se z novim letom pravica do vračila trošarine za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo v obliki zahtevka za vračilo trošarine nadomesti s pravico do nakupa posebej označenega dizelskega goriva ob neposredni oprostitvi plačila dela trošarine. Kmetje bodo tako že pri nakupu deležni nižje cene.

Kmetje so doslej ob nakupu goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo plačali polno ceno in ob koncu leta zahtevali vračilo trošarine. V skladu z novelo zakona o trošarinah, ki jo je DZ sprejel oktobra lani, pa bodo z letom 2023 že takoj pri nakupu oproščeni dela dajatev. Gorivo bodo kmetje tako plačevali po nižji ceni. 

Novela zakona natančno določa kriterije za upravičenost do nižje cene. Gorivo, ki bo obarvano, bodo lahko kupovali nosilci kmetijskih gospodarstev ali člani agrarne skupnosti, ki imajo v uporabi kmetijska in gozdna zemljišča in njihova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijsko zemljišče in gozd oziroma 150 litrov za gozd, poleg njih pa tudi čebelarji z najmanj 41 čebeljimi panji. Količina ne bo omejena.

Da so upravičeni do nakupa goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo ter vozil za prevoz čebeljih panjev po nižji ceni, bodo kmetje pri trgovcu dokazovali s posebno identifikacijsko oznako, ki jo bodo prejeli od Finančne uprave RS. Ta bo normativno porabo goriva ugotovila po uradni dolžnosti vsako leto do 1. januarja ter tako tudi določila seznam oseb, ki za tekoče leto izpolnjujejo pogoje za nakup goriva za kmetijstvo.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.01.2023 ob 18:58 boris gost

      ja res me zanima kvaliteta goriva? sodobni traktorji so zelo zahtevni glede petrokemije saj so vbrizgalni sistemi zelo zahtevni in zelo dragi ali je možno,da se toči gorivo na isti pipi kot kurilno olje saj veste da kurilec ima višjo temperaturo užiga kot nafta poleg tega mazalne lastnosti jaz mislim,da je popoln larifari. Naj negdo tehnično razloži glede kvalitete tega goriva oz stroškov ki bodo s tem nasali kmetje pazite meni nič ne štima. lp

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.01.2023 ob 6:28 gost

        Lahko pogledaš na srbskem portalu pod dobra zemlja pa boš slišal kakšne težave imajo in kaj so vse še dajali v D 2. Tu pri nas so se pa odločili zato potezo ker za kurjavo je upadla poraba zdaj bodo to porinili kmetom

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.