https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

(FOTO) Odprtje samostojne razstave Marjane Kmet: Tukaj in tam

Kulturni dom, 06.01.2023 ob 18:00  

V galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona so v četrtek, 5. januarja 2023, odprli samostojno razstavo plodne ljubiteljske slikarke Marjane Kmet z naslovom Tukaj in tam.

Razstavo je otvorila direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona Tatjana Kotnik Karba, ki se je avtorici zahvalila za izjemen kulturen doprinos v njihovo galerijo. Ob otvoritvi je nekaj besed o ustvarjalki povedala tudi Dana Štrucelj, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona.

Marjana Kmet je bila rojena leta 1949 v Ljubljani. Po končani osnovni šoli in gimnaziji se je vpisala na oddelek Biologije Biotehniške fakultete v Ljubljani. Po diplomi je kot mikrobiologinja službovala predvsem v prestolnici. Po upokojitvi sta se z možem preselila v Pomurje, kjer prebiva še danes. Z likovnim ustvarjanjem se ukvarja vse življenje, zadnjih 15 let pa, poleg izdelave unikatnih lutk in poslikave jajčnih lupin, slika predvsem v akvarelni in akrilni tehniki. Imela je več samostojnih razstav, sodelovala je tudi na mnogih skupinskih razstavah. Je članica Likovnega društva Gornja Radgona ter ljutomerskega likovnega društva.

»Marjana Kmet je ustvarjalka čudežnih dežel. Pravljično deželo z rastlinjem, deklicami in še čem mi približajo predvsem slike, v katerih najdemo risbo kot temno linijo. Vse nekako lebdi in plava. Ta pravljičnost ni naključje, saj je v njenem ustvarjalnem opusu tudi ustvarjanje lutk oz. unikatnih punčk.

Veliko energije vlaga predvsem v tehniko, ki jo vodi do končne slike. Kmetova je ustvarila veliko različnih ciklusov, ki so med seboj zelo povezani. Iz njih je razpoznati avtorstvo ene umetnice, čeprav se slike zdijo različne. In to je tisto, kar slikarka izrazi, ko sledi sebi in svojim slikarskim strastem. Iz slik je prepoznati tudi čudenje nad naravo. Nikoli ne pristaja na iste forme, iste načine ustvarjanja, tudi barvo v slikah obravnava različno, včasih tonsko, velikokrat pa v pestrih, živih barvah začutimo igro in veselje. 

Včasih, kot sama pravi, zaide v »abstrakt«, vendar tudi te abstraktne kompozicije delujejo kot domišljijski prostori, lahko bi rekli, da se približajo tihožitju, torej neki razgibani formi in ozadju. Ne ukvarja se s proporci v figuri, temveč ji je bolj pomembno čustveno sporočilo slike. Figure v sliki so s svojo formo zelo povedne. Le ko slika avtoportret ali določeno osebo se približa videzu. Sicer je zelo zanimivo, da vedno slika »iz glave«, skoraj nikoli po opazovanju in se zato veliko bolj ukvarja s samo kompozicijo. 

S slik se čuti premišljeno razporejanje likovnih form in igrivost. Igra s tehniko jo vodi skozi slikarski proces in zdi se, da ji na začetku ni jasno, kakšna bo končna podoba dela in ravno to je tisto, kar naredi sliko dinamično in zanimivo. Vendar to ne drži, Marjana ima vizijo že na začetku, kateri se približa, a slika jo do neke mere vseeno postopoma vodi.

Velik del ustvarjanja je posvetila akvarelu. Omeniti je treba angleški in japonski akvarel, ki jo zanima. Sicer krajin, ki jih tudi ustvarja, ne vidimo na razstavi in ravno pri teh je neverjetno, da so narejene po spominu, saj so zelo realistične.

Marjana še naprej raziskuje, pred njo se odpira novi opus, zanima jo kitajska kaligrafija, in morda se boste tudi vi nasmehnili, saj se bo po tolikšnih letih ustvarjanja učila uporabe čopiča, tako pravi. Po kom se bo zgledovala, pa naj ostane zaenkrat skrivnost. Marjana Kmet je do svojega dela zelo kritična in to je tisto, kar jo vedno dela boljšo, kvalitetnejšo ustvarjalko, saj ji ideje ne presahnejo in jo venomer peljejo na nove poti.« je ob otvoritvi razstave povedala akademska slikarka mag. Saša Bezjak.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.01.2023 ob 21:55 ave gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website-------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2023 ob 11:11 gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝟕𝟓.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2023 ob 16:44 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.