https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Iz zapuščene prleške domačije ustvarjata uspešno zgodbo

06.08.2022 ob 6:00  

Azra in Metod sta se pred leti preselila v osrčje Prlekije, kjer sta oživela skoraj sto let staro domačijo, ki je bila sredi gozda in neokrnjene narave več desetletij zapuščena. Ustanovila sta neprofitni Zavod Extraveganza, v okviru katerega organizirata dogodke in kreativne delavnice ter vodita projekte, ki prispevajo družbi, v kateri ustvarjata. Pogovarjali smo se z Metodom, ki nam je predstavil njun projekt, ki sta ga poimenovala Najina domačija.


Čeprav sta bila stara panonska hiška in skedenj dobesedno prerasla z liano, nasad lešnikov zapuščen in povsem razraščen, več kot sto dreves orehov, nekaj dreves višenj in češnja pa ovitih z bršljanom, je bila to njuna ljubezen na prvi pogled. Očarljiva panonska hiška in ostareli skedenj sta potrebovala le nekaj ljubezni in skrbne nege. Ker živita po zakonih narave, sta tudi hiška in skedenj deležna temeljite prenove v celoti z naravnimi materiali.

Gospodarski objekt je zahteval mnogo (finančnih) skrbi in posegov, vendar je ob prenovi zažarel z vsem svojim čarom in skoraj neprepoznaven že služi svojemu namenu. Je namreč osrednji prostor za aktivnosti, pogovore in delavnice, ki jih organizirata. Njun prvi gost literarnega dogodka na domačiji je bil pater Karel Gržan, ki je pred leti nekaj časa živel prav v njuni hiši. V sodelovanju s Splošno knjižnico Ljutomer pa med drugim organizirata spletne pogovorne večere Krogotok. Na naslednjem, ki bo potekal v torek,  24. januarja 2023, se jim lahko pridružite tudi vi. 

Sicer pa na domačiji načrtujeta tematsko raznolike pogovore z različnimi strokovnjaki: o naravni gradnji, samooskrbi, ekološki pridelavi hrane, trajnostnih vsakdanjih praksah, šivanju in izdelavi modnih dodatkov, kreativnosti v marketingu ... Nekaj teh dogodkov in pogovorov bo potekalo že letos.

Poleg aktivnosti nudita tudi pester izbor pridelkov in izdelkov, ki so zrastli ali bili ustvarjeni na njuni domačiji. Posebne pozornosti je prav gotovo deležen oreh. Na posestvu namreč raste več kot 110 dreves različnih vrst orehov. V preteklem letu sta pridelala več kot tono orehov, iz katerih izdelujeta najrazličnejše izdelke, od karameliziranih orehov do orehovca. Ker je bila njuna domačija desetletja zapuščena, tudi drevesa niso bila deležna nobenega "tretmaja" s pesticidi. Tako so vsi njuni pridelki ekološko pridelani, brez pesticidov in umetnih gnojil. 

Metod je vsestranski ustvarjalec in umetnik. Je avtor dveh samostojnih knjig in več kot sto člankov s področja zdravja, športa, okolja in narave ter izkoriščanja živali. Je urednik, prevajalec in pesnik – njegove pesmi, haikuji in tanke so bile objavljene v revijah in antologijah po vsem svetu, revija Modern Haiku iz ZDA pa mu je podelila prvo nagrado za najboljši haiku. Med ponudbo Najine domačije boste našli tudi izdelke iz lesa in skulpture, ki jih je ustvaril. 

Sta tudi ustanovitelja spletnega portala Extraveganza, prvega portala v Sloveniji, ki ozavešča o pomenu zdrave, uravnotežene rastlinske prehrane in krepi zavedanje o spregledanih pravicah živali. Na portalu lahko prebirate prispevke več kot dvajset avtorjev, ki so sodelovali pri njunem skupnem projektu: med njimi Ana Praznik, Ula Furlan, dr. Igor Šoltes, dr. Ahmed Pašić, Boštjan Klun in drugi.

Prihajajoče dogodke, pridelke in izdelke si lahko pogledate na Najina domačija.

Vir fotografij: Najina domačija

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.