https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predsednica državnega zbora sprejela kolednike iz črenšovske župnije

06.01.2023 ob 6:05  

Kristjani danes, 6. januarja, praznujejo praznik svetih treh kraljev. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je včeraj sprejela kolednike iz župnije Črenšovci.

Zapeli v prekmurščini

Predsednica državnega zbora je tradicionalno sprejela kolednike, ki po starodavnih običajih prinašajo mir, pogum in blagoslov ter sprejemajo darove za dobrodelne namene. Koledniki Misijonskega središča Slovenije, ki so v državni zbor tokrat prišli iz župnije Črenšovci, so svojo koledniško pesem zapeli v prekmurščini.

 

Klakočar Zupančič je v svojem nagovoru poudarila toplino, ki jo ljudem že od nekdaj prinaša trikraljevski blagoslov: »Najlepša hvala za te lepe pesmi, lepe besede, tudi v narečju, ki smo ga slišali. Upam, da boste še večkrat prišli in nas razveselili, kajti v teh časih vsi potrebujemo nekaj sreče, veliko zdravja, predvsem pa veliko poguma.«

"Z veseljem vas znova pozdravljamo v letošnjem letu v Državnem zboru. Sposodila sem si besede dr. Zmage Kumer, ki je v svoji knjigi Koledniki prihajajo zapisala naslednje. Že vse od prvega svetega večera si ljudje voščimo sreče in zdravja, se medsebojno obdarujemo. V ta čas pa sodijo tudi božični, novoletni in trikraljevski koledniki. Še poseben pomen so nekoč imeli koledniki v kmečkem okolju, ki so hiši prinašali blagoslov za letino, zdravje in srečo ljudem in živini. Zdi se, da je prav, če v našem potrošniško naravnanem času poskušamo s preprosto ljudsko kolednico, zapeto na znano melodijo, drug drugemu zaželeti srečo ob novem letu, drago darilo pa nadomestiti s kakšno malenkostjo. Tako bomo morda spoznali, kako je lepo in zares osrečujoče, če znamo biti hvaležni in veseli tudi za drobne pozornosti, ki nič ne stanejo, prinašajo pa v mrak vsakdanjih skrbi in težav sončno svetlobo poguma in toplino srca," pove v nagovoru.

    Fotogalerija