https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ferenc Horváth: »Z dvignjeno glavo in ponosom zapuščam predsedniški stol«

06.01.2023 ob 16:10  

Na današnji novinarski konferenci Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) je predsednik sveta, Ferenc Horváth, ob koncu mandata na sedežu skupnosti v Lendavi predstavil dosežke preteklih mandatov sedanjega vodstva PMSNS in projekte, ki jih izvaja PMSNS, z namenom krepitve gospodarstva, kmetijstva, turizma in kulture na narodnostnem območju.


Predsednik sveta PMSNS Ferenc Horváth je vodenje PMSNS prevzel leta 2011, na današnji dan, pred dvanajstimi leti. Od takrat pa do danes vodstvo skupnosti ni skrbelo samo za ohranjanje narodnostne kulture, jezika in ljudskega izročila, temveč se je zavzeto lotilo tudi projektov s področja gospodarstva, turizma, kmetijstva, izobraževanja in medsebojnega povezovanja na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. 

V tem obdobju je bilo izvedenih več kot sto različnih projektov, v katere niso bili vključeni samo pripadniki madžarske narodnosti v Pomurju, temveč celotna regija in čezmejni slovensko-madžarski prostor. Opravljeno je bilo veliko bilateralnih in multilateralnih srečanj na različnih ravneh. Ob koncu mandata predsednik sveta Ferenc Horváth in podpredsednika Zsuzsanna Bači in Dušan Orban novemu vodstvu PMSNS predajajo krovno organizacijo pomurskih Madžarov v dobri »kondiciji«.

Foto: PMSNS

»Prihodki PMSNS so konec leta 2011 znašali okoli 330.000 evrov. Pri krovni organizaciji je bilo takrat zaposlenih šest ljudi. Leto 2022 končujemo z več kot 2.700.000 evri prihodkov. Število zaposlenih smo povečali na triindvajset. Finančna sredstva na računu PMSNS so ob koncu leta znašala nekaj več kot 1.810.000 evrov. Za večino projektov je zagotovljeno izvajanje še najmanj za prihodnji dve leti. Poleg tega dodatnih skoraj milijon evrov še čaka na računu Občine Lendava, kamor smo jih nakazali za gradnjo telovadnice v Gaberju,« je povedal Ferenc Horváth. Pri tem je še dodal, da je bil cilj vseh dejavnosti ustvariti pogoje, ki bi čim večje število mladih prepričalo, da bi se po končanem študiju vrnili in si v Pomurju ustvarili prihodnost.

Kot izredno pomemben in uspešen program Horváth izpostavi prekmurski madžarski vaški program. Vsako naselje, kjer živi madžarsko prebivalstvo, je pridobilo 4000 evrov, ki so jih porabili za različne namene. Tako so v 27 naseljih sofinancirali obnovitev nekaterih vaških in gasilskih domov, prenovili spomenike oziroma nakupili igrala ali pohištvo.

PMSNS obenem izvaja Program spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti. Cilj programa je razvoj gospodarstva v regiji, kjer živi avtohtona madžarska narodna skupnost. Ukrepi zajemajo spodbujanje naložb v gospodarstvu, kmetijstvu, turistične dejavnosti in promocijo območja.

Na področju turizma je bil na današnji konferenci izpostavljen nakup dveh turističnih vlakcev in minibusa, ki bodo služili tako v turistične namene kot za namene javnega prevoza. Eden največjih in pomembnejših projektov je izgradnja sodobnega gostišča in prenočišč, ki bodo letos dokončana, tako imenovane čarde v Dolgi vasi, kjer bodo ustvarili nove zaposlitve in kjer bo izobraževalni center za dijake s področja gostinstva in turizma.

Foto: PMSNS

V okviru Programa za razvoj vrtcev je madžarska skupnost sofinancirala gradnjo razvojnega centra v Radmožancih, v kateri danes deluje center za otroke s težavami v zgodnjem razvoju. V sklopu projekta je bil tudi nakup opreme, potrebne za delovanje centra. Na področju kulture so Zavodu za kulturo madžarske narodnosti, ki je osrednji kulturni zavod, znatno povečali proračunska sredstva in jim zagotovili tri nova delovna mesta, zgradili so Hišo rokodelstva v Dobrovniku, prav tako poteka obnova tamkajšnjega kulturnega doma.

Na vprašanje o tem, da sedem od dvanajstih članov Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava ni izvolila Ferenca Horvátha v svet PMSNS, s tem pa mu je bila kljub dobremu delu in zavidljivim rezultatom onemogočena kandidatura za predsednika sveta PMSNS, je Horváth odgovoril:
»Predvidevam, da so bili osebni interesi posameznikov močnejši kot interesi skupnosti, kar me zelo skrbi. /…/ Sam nikoli nisem bil in ne bom trgovec. Nekateri iz osebnih interesov trgujejo z glasovi in z obljubami. Jaz tega nisem počel na nobenih volitvah, v nobenem mandatu.

Moja življenjska in politična smernica je, da delam v dobro ljudi, v dobro skupnosti, in ne za osebne interese.« Pri tem je še dodal, da prihodnjemu predsedstvu PMSNS želi, da nadaljuje z izvedbo in pridobivanjem projektov z najmanj takšnim zagonom in delovno vnemo, kot je to delalo dosedanje vodstvo. Kot svoj največji uspeh v dvanajstih letih predsedovanja vidi v tem, da mu je uspelo združiti Madžarsko skupnost v Prekmurju, obenem pa si želi, da bi k temu stremelo tudi novo vodstvo.

    Fotogalerija