https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čebele bi morale počivati, zaradi toplega vremena pa izletajo iz panjev

07.01.2023 ob 6:00  

Ob toplem vremenu opozorilo čebelarjem, da naj bodo pozorni na dogajanje v panjih.

Toplo vreme, ki smo mu priča neugodno vpliva na čebele, ki izletavajo iz panjev in iščejo hrano, s čimer pa porabljajo dragoceno energijo.

"Visoke temperature, ki smo jim priča, so še najmanj naklonjene čebelam. Te izletavajo iz panjev in iščejo cvetni prah na leski in ostalih spomladnih medonosnih rastlinah. Premile zime za čebele niso dobrodošle, saj ko v zimskih toplejših dnevih čebele zapustijo panje in letajo naokoli in iščejo hrano, trošijo energijo. V naravi ne bodo našle nič, kar pomeni, da bodo porabile veliko energije za iskanje nečesa, kar ne obstaja," opozarja Čebelarska zveza Slovenije. 

Nekaj toplih dni pozimi omogoči čebelam čistilne polete, da se otrebijo, kar je dobro za zdravje družine. Če pa se topli dnevi nadaljujejo, bodo čebele pospešeno porabljale hrano. Zato čebelarjem svetujejo nadzor in spremljanje stanja.

"Tisti čebelarji, ki so čebele zazimili z zadostno količino hrane in jih dobro očistili varoj, se nimajo česa bati. Zaloga hrane, ki naj bi jo imela čebelja družina od jeseni do pomladi, ko se začne vnos novega nektarja, naj bo vsaj 15 kilogramov," svetujejo.

Težave nastopijo, če čebelar ugotovi, da njegove čebele nimajo dovolj hrane. V takšnem primeru je potrebno čebelji družini dodati hrano. "Lačni in oslabeli družini odvzamemo prazne sate ter ji dodamo rezervne medene sate s cvetnim prahom. Sate s hrano najprej segrejemo na sobno temperaturo, če je hrana daleč od gnezda, je treba medene sate dodati neposredno ob gnezdo. V kolikor nimam rezervnih satov s hrano, nad gnezdo poveznemo kantico s sladkorno raztopino in čebele krmimo kapilarno," še dodajo.

Dodajanje sladkorne pogače v tem času odsvetujejo, saj se prezgodaj izleže preveč zalege, tako lahko nastane nepopravljiva škoda ob vdoru mrzlega zraka in ob morebitnem slabem vremenu. Čebelja gruča se stisne in ne ogreva več zunanjih zaleženih satov. Ta zalega se prehladi in odmre.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2023 ob 8:45 gost

      Čebelice so edine delavke kere ne zahtevajo povišnice v državi kera se topi v zahtevah za povišanje plač. Tudi so edine kere zares delajo tudi pozimi če je potrebno. Vse ostalo bi pa samo mozlo državno blagajno manj se dela več se zahteva.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2023 ob 11:32 gost

      Tudi čebelarji dobijo subvencijo ! Po panju nekje 10 evrov . Saj so pa tudi upravičeni do tega dodatka !!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.