https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rosvita Pesek: Kjer so pričakovanja velika, je tudi razočaranje silno

 

Dr. Rosvita Pesek, zgodovinarka, novinarka in publicistka, je Nikodemov večer, ki se je odvil prejšnji teden v Ljubljani, začela z besedami: “Kjer so pričakovanja velika, je tudi razočaranje silno.” in “Tisti, ki jim lastna država ni bila v miselnem horizontu, jo danes s težavo postavljajo na oltar naroda.”


V nadaljevanju se je dotaknila vloge domoljubja pri nas. Je domoljubje še v Slovarju slovenskega knjižnega jezika ali postaja tabu tema? Z gostjo večera so ob spoznavanju osamosvojitvenih procesov odkrivali, kakšen predznak dajemo Slovenci domoljubju. Pri tem smo odprli tudi vprašanja, kje in kako se sistematično goji domoljubje in kje je meja med domoljubjem in nacionalizmom, ali Slovenci zares doživljamo svojo državo kot domovino oziroma ali je to sploh potrebno.

Video: Socialna akademija

    Komentarji

    1. geko
      21.11.2011 ob 16:44 geko

      Vredno poslušanja! Iz govora sem izpisal tole: "Slovenci smo danes le še 68 % samooskrbni. Če Evropa reče, da je sladkorja preveč, zapremo tovarno v Ormožu. Če je vina preveč, posekamo trte z grozdjem vred. Naša odvisnost od drugih, praviloma večjih in bogatejših držav, se pa veča. Slovenci smo po stopnji samooskrbe s hrano v Evropi zadnji (skupaj s Finci), zadnji smo po količini kmetijske zemlje na prebivalca, smo pa prvi po kvadratnih metrih trgovin na prebivalca. " "Gimnazijci v 4. letniku namenijo dve šolski uri nastanku države republike Slovenije. In še ti dve šolski uri padeta na konec, ko se večina dijakov pripravlja na maturo in o tej temi ni pripravljena razmišljati, sodelovati oz. jim praviloma zmanjka časa." "Ko so opravili strokovno anketo po vsej državi med učenci 4. letnika srednjih šol, je dobra polovica dijakov pokazala malo ali nič zanimanja za teme osamosvojitve. Dobre polovice anketiranih dijakov torej ne zanima, kako smo Slovenci sploh dobili svojo državo. Ko pa so jih vprašali, kakšno je njihovo znanje o osamosvojitvi Slovenije, so si dodelili povprečno oceno 2,5." "Kot pravi Oman: "Ko kruh poide, pa pamet pride.""

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.