https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Obiščite Pokrajinski muzej Maribor

06.11.2022 ob 18:00  

Pokrajinski muzej Maribor se nahaja v dominantni grajski stavbi v središču mesta. Je multidisciplinarni muzej z bogato arheološko, etnološko in kulturnozgodovinsko dediščino. Muzej hrani okoli sto dvajset tisoč muzealij, ki izvirajo iz različnih obdobij, od mlajše kamene dobe do danes.


Na razstavah so predstavljena arheološka izkopavanja v regiji, nastanek mesta ter gospodarska, kulturna in verska preteklost Maribora in pokrajine. V muzejskih zbirkah hranijo premično kulturno dediščino s področja arheologije, etnologije in širše kulturne zgodovine z območja 23 občin mariborske regije.

V raznolikih muzejskih zbirkah se lahko sprehodite od arheološke in etnološke zbirke do lekarniške zbirke, zbirke pohištva, likovne umetnosti, mode, glasbil, orožja in obrti, med predmeti pa si lahko med drugim ogledate figurico vepra iz 1. stol. pr. n. št., lekarniško tehtnico iz 2. pol. 19. stol., pečatnik mesta Maribor iz ok. l. 1300, lomilec mečev iz 17. stol., sedežno garnituro iz sredine 18. stol., portret Antona Martina Slomška, kapo Rudolfa Maistra, uniformo maršala Josipa Broza Tita in mnoge druge zanimive predmete, ki govorijo o zgodovini Štajerske. 

 Figurica vepra iz 1. stol. pr. n. št.

Del okla dlakavega mamuta (Mammuthus primigenius), Dvorjane, pleistocen

Stalne razstave
Razstava Začetki je postavljena v pritličnem prostoru gradu in prikazuje začetke muzejstva v Mariboru in njegov razvoj v Pokrajinskem muzeju Maribor od leta 1896 do 2003. V zgoščeni obliki prikazuje muzejske zbirke, načine shranjevanja in predstavljanja muzealij. V razstavišču so ohranjene stenske poslikave slovenskega impresionista Mateja Sternena iz leta 1940, ko je v teh prostorih delovala restavracija Grajska klet. Razstava Portret meščanstva v ospredje postavlja kulturno življenje v Mariboru v 19. stoletju. Na eni strani izpostavlja živahno družabno življenje, ki so ga v 19. stoletju narekovala številna društva, po drugi strani pa zrcali družbene spremembe 19. stoletja, ki so vidne v urbanizmu, glasbi, narodnem prebujanju in razhajanju, skrbi za jezik in za kulturno dediščino pokrajine. 

Visoko kolo Romana Pachnerja ml., ustanovitelja in predsednika t.i. "Bicikl kluba", po 1885

Razstava Ars pharmaceutica - umetnost lekarništva prikazuje rekonstrukcijo historične lekarne s konca 19. stoletja. Predstavljeni so prodajni prostor lekarne (oficina), z originalnimi lekarniškimi omarami in stojnicami ter recepturno mizo, lekarniški laboratorij z opremo za izdelavo zdravil in materialka (skladišče za surovine). Razstava Prostori lepega prikazuje izbrano pohištvo iz muzejske zbirke ter seznanja obiskovalce z znanji in starodavnimi obrtniškimi veščinami. Arheološka razstava Prvi dotik vodi v čas izza spomina. Okrog 1000 izbranih predmetov iz različnih materialov priča o gostoti poselitve in bivanjski kulturi širšega mariborskega področja, načinu življenja in pokopnih običajih, materialni in duhovni kulturi ter socialnih in ekonomskih razmerah v času od mlajše kamene dobe do zgodnjega srednjega veka.

Razstava Med bliščem in bedo srednjega veka prikazuje zgodovino mesta Maribor od njegovega nastanka vse do zgodnjega novega veka. Izpostavljene so prometna, tržna in obrtna funkcija mesta. Razstava prikazuje mestno denarništvo, cehovska združenja in vinsko trgovino. Znotraj grajske orožarne je predstavljena obrambna funkcija mesta. Rekonstruirana sta ambienta dimnice in srednjeveške gostilne, obiskovalci lahko oblečejo viteški oklep … Razstava je v pritličju bastije, mestnega obrambnega stolpa iz sredine 16. stoletja.

Ogledni depoji: slikarstvo, kiparstvo, pohištvo, steklo, uniforme, modna oblačila in dodatki. 

Občasna razstava Vino naše vsakdanje predstavlja bogato dediščino vinarstva vzhodne Slovenije in nakazuje razloge za pomembno vlogo, ki jo v slovenski kulturi nosi vino. Rdečo nit razstave tvorijo osebne pripovedi posameznikov, ki izkazujejo njihov odnos do trte kot rastline, do vinograda, ki zahteva neprekinjeno skrb ter trdo delo in do vina, ki je nagrada za trdo delo.

Današnji mariborski grad je sestavljen iz dveh delov. Prvega predstavlja upravni dvor deželnega kneza, drugega pa SV del mestnega utrdbenega sistema (grajska bastija in loža). Z lastništvom grofov Khislov se je leta 1620 začela dokončna preobrazba dvora v rezidenčni grad, v katerem so med drugim uredili viteško dvorano in dogradili loretsko kapelo. Po letu 1727 je grad prešel v lastništvo grofov Brandis, ki so mu dodali novo stopnišče, nadzidali bastijo ter dokončali ureditev viteške dvorane. Z ureditvijo današnje Grajske ulice leta 1871 je bil grad razpolovljen. Leta 1933 je grad odkupila tedanja mestna občina, Pokrajinski muzej Maribor pa se je vanj preselil leta 1938.

Muzej najstarejše trte na svetu
V sklopu Pokrajinskega muzeja lahko obiščete tudi Muzej najstarejše trte na svetu na Lentu, ki izpostavlja najstarejšo trto v kontekstu urbanega razvoja Lenta in Maribora kot vinogradniškega središča Štajerske. Pri tem se opira na ohranjeno premično dediščino, ki dejstvo o izredni starosti še podkrepi. Razstavo ob izbranem gradivu in razstavnih besedilih dodatno obogatita računalniška animacija in video produkcija.

Loretska kapela zgrajena l. 1655

Grajsko stopnišče, zgrajeno med l. 1747 in 1749 v rokokojskem slogu

Viteška dvorana 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.