https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Krški nuklearki podaljšali obratovanje

17.01.2023 ob 6:05  

Izdano je bilo okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovalne dobe NEK za dodatnih 20 let, do leta 2043. 

 

Minister za okolje in prostor in bodoči minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je izpostavil, da je bil postopek izpeljan v skladu z najvišjimi standardi in dobrimi praksami. V okviru postopka presoje vplivov na okolje so bile naslovljene vse okoljske tematike, preučile so se izboljšave za zagotavljanje varnosti, zmanjševanje verjetnosti za okoljske nesreče, odpornost na podnebne spremembe in zunanje dejavnike ter vplivu na vode v luči trenda segrevanja vodotokov v vzhodnem delu Slovenije. Ker leži NEK na potresnem območju, pa je bil pomemben poudarek tudi na tematiko potresne varnosti.

Minister za infrastrukturo in bodoči minister za podnebje, okolje in energijo Bojan Kumer je poudaril, da je okoljsko soglasje pomembno, a ključni so tudi prihodnji koraki, s katerimi bomo celostno obravnavali obratovanje jedrske elektrarne v prihodnosti. »Uporaba jedrske energije je, še posebej v luči aktualne energetske krize, pomembna tema za prihodnje generacije naše države, zato smo se v aktualni vladi zavezali, da jo bomo temeljito preučili ob upoštevanju mnenja državljanov, je še poudaril minister Kumer. Kot odgovorna jedrska država moramo v prihodnje v prvi vrsti poskrbeti za odpadke – rešiti vprašanje odlagališča za NSRAO, dokončati gradnjo suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo in izvesti desetletni varnostni pregled. Verjamemo, da nam bo to uspelo.«

Predsednik uprave NEK, Stanislav Rožman je izpostavil, da je bil celoten projekt zelo zahteven in kompleksen, sodelovalo je kar 50 strokovnjakov. Vsi postopki so v zaključni fazi, sem sodi tudi dokončanje zakonsko predpisanega periodičnega pregleda. Na sredini leta bo končan akcijski načrt, ki iz tega izhaja. Poudaril je, da ni potreb po fizičnih tehnoloških nadgradnjah. Zaključuje se tudi prenos iztrošenega jedrskega goriva v suho skladišče. Objekt je končan, začenja se testiranje postopka, projekt bo zaključen sredi leta. S tem bodo izpolnjeni vsi pogoji in realizirane vse odločbe upravnih organov za podaljšanje obratovanja NEK.

Za primere nesreč so bili izdelani znanstveni modeli, ki dokazujejo, da ob izvajanju vseh preventivnih ukrepov, ki jih zagotavlja NEK že danes, ne bo pomembnih vplivov.

* Vir fotografije: Wikipedia

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2023 ob 12:04 gost

      Na sliki je TEŠ, ne NEK.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2023 ob 22:27 eva gost

        Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website---------------------------->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗝𝗼𝗯𝟭.𝗖𝗼𝗺

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2023 ob 13:29 gost

      Za eko energijo in Murske hidrocantrale z delom takoj naprej.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2023 ob 14:20 gost

      Samo kraclanje in nič pametnega napisanega . Aleluja

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2023 ob 14:43 gost

      Slovenci lahko imamo 10 jedrskih elektrarn, pa od tega ne bomo imeli elektrike, saj jo je 🕊 prodal drugim pa zelo 'ugodni' ceni.🤣😂😅

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.01.2023 ob 17:44 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.