https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Minister Arčon s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem o načrtih za prihodnost

27.10.2022 ob 10:30  

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je včeraj mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem.


Tokratno jesensko delovno srečanje, ki je potekalo v nizu delovnih srečanj, je bilo namenjeno predstavitvi prioritet in konkretnih ciljev ter načrtov, ki so jih, za prihodnje mesece, zastavili v skupnosti. Ministra Arčona je na sestanku spremljal veleposlanik Republike Slovenije v Zagrebu Gašper Dovžan.

Minister Arčon je v izjavi za medije po koncu srečanja izrazil pozitivne vtise po današnjem sestanku; »kot smo se dogovorili junija, smo že začeli s konkretnimi aktivnostmi, opredelitvijo ciljev in časovnim okvirom njihovega uresničevanja,« je povedal minister in pri tem kot ključne prioritete izpostavil področje učenja slovenskega jezika, gospodarsko povezovanje, opredelitev ustreznih kandidatov na volitvah v predstavniške organe, ustanavljanje kulturnih društev na območjih, kjer slovenska skupnost še ni organizirano povezana, pa tudi krepitev prisotnosti v medijih in na spletu. 

Na današnjem sestanku, ki je potekal v Slovenskem domu v Zagrebu, so bili prisotni predsednica krovne organizacije Zveze slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbara Riman, poslanka v hrvaškem saboru Barbara Antolić Vupora, predsednik zagrebškega društva Slovenski dom Darko Šonc in predstavnica Slovencev iz Gorskega kotarja Vera Malnar. 

Predstavniki skupnosti so ministru predstavili področja, ki bi jim bilo po njihovem mnenju potrebno nameniti še posebno pozornost. Beseda je tudi tekla o prizadevanjih na področju pridobitve učiteljev slovenskega jezika. Gre za področje, ki je izrednega pomena, saj predstavlja osnovo za aktivnosti v vseh ostalih sferah družbenega življenja tukajšnjih Slovencev. Spregovorili so o izzivih v povezavi s prostori društev, krepitvi gospodarskega povezovanja, večje vidnosti njihove dejavnosti v medijih in na družbenih omrežjih. Posebno priložnost in izziv predstavljajo tudi prihajajoče volitve tako manjšinske kot tudi parlamentarne. Izvolitev zastopnikov bi namreč prav gotovo predstavljala pomemben korak v smeri krepitve položaja slovenske skupnosti na Hrvaškem, so zapisali  na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Naslovna fotografija: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.