https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Bogate kulturne in muzejske zbirke na lendavskem gradu

18.09.2022 ob 7:00  

Od leta 1973 Galerija-Muzej Lendava deluje v prostorih lendavskega gradu, kjer zbirajo, preučujejo, shranjujejo in promovirajo lokalno zgodovino ter kulturno dediščino. Tokrat vam predstavljamo stalne razstave in zbirke, ki so na ogled v gradu.


Stalna razstava: Etnološka dediščina Lendave in okolice
Razstava prikazuje etnološko dediščino Lendave z okolico od 19. stoletja do sredine 20. stoletja. Poljedelstvo, živinorejo in obrt, ki so najpomembnejše kmečke dejavnosti lendavske regije, na razstavi predstavlja en značilen predmet. V sklopu razstave je posebna pozornost namenjena lončarstvu pokrajine, katerega značilni izdelek je bila tako imenovana črna keramika.

Stalna razstava: Kultura hetiškega ljudskega tekstila
Ljudska kultura tekstila Hetiša (Hetés) je do danes živ in arhaičen otok v srednjeevropskem kulturnem prostoru. Stalna razstava v lendavskem gradu je razdeljena na sedem tematskih sklopov. V prvem delu so razstavljeni predmeti in fotografije o pridelavi in predelavi konoplje ter lanu, v drugem pa prikazujejo vlogo tekstilij v hetiškem gospodarstvu. V tretjem tematskem sklopu je prikazana hetiška bala, zatem pa prikaz uporabe tekstilij v hetiški stanovanjski kulturi. Sredi razstavnega prostora sta postavljeni lutki, ki sta oblečeni v hetiško nošo, razstavo pa zaključuje prikaz najdragocenejših hetiških tekstilij: v vitrini so praznične brisače in vezenine s hetiškimi motivi. Razstavo bogatijo tudi arhivski fotografski posnetki, od katerih je najstarejši iz leta 1895. Gre za razstavo, ki znanstveno prikazuje del kulturne dediščine pomurskih Madžarov in opozarja na izredne etnološke vrednote, ki sodijo v bogato dediščino srednjeevropskega kulturnega prostora. 

Zbirka: Lapidarij in Sakralna dediščina Lendave
Na hodniku lendavskega gradu je urejen manjši lapidarij, v katerem so zbrani kamniti ostanki nekdanjega grajskega obzidja ter trije baročni kamniti kipi iz okolice Lendave. Najstarejši razstavni predmet je fragment grajskega obzidja z letnico 1675, najzanimivejša pa sta baročna kipa Janeza Krstnika in Svete Ane z Marijo iz Lendavskih goric. Na sredini hodnika je na ogled razstava Sakralna dediščina Lendave in okolice.

Zbirka: Spominska soba Györgya Zale (1858 – 1937), kipar
György Zala se je rodil v meščanski družini takratne Dolnje Lendave kot György Mayer. Eden najbolj znanih, delovnih in zavzetih kiparjev na prehodu stoletja je v kiparskih stvaritvah utelesil mnoge junaške, a hkrati tragične trenutke in osebnosti madžarske zgodovine. Skupaj z madžarskima kiparjema, Alajosem Stróblom in Jánosem Fadruszom, je povzdignil madžarsko kiparstvo na evropsko raven. V dolgoletni plodni in uspešni umetniški karieri sta mu pozirala tudi cesar Franc Jožef in njegova soproga Elizabeta. Bil je profesor na akademiji, prijateljeval je z umetniško, politično in družbeno elito takratne monarhije, hkrati pa ostal zadržan gospod, katerega zasebno življenje je ostalo neznanka. Njegovo najbolj znano delo je nedvomno milenijski spomenik na Trgu herojev v Budimpešti.

Zbirka: Spominska soba Štefana Galiča (1944-1997), akademski slikar in grafik
Štefan Galič je v širšem slovenskem kulturnem prostoru znan predvsem kot grafik. Je najboljši slovenski lesorezec zadnje tretjine prejšnjega stoletja. Njegovi edinstveni lesorezi so mu prinesli splošno prepoznavnost in nagrade. Spominska soba, tega v Lendavi rojenega likovnega umetnika, je svoja vrata odprla leta 2008 in obiskovalcem ponuja tako njegove grafike (zlasti iz cikla Zapisi in Fosili), kot tudi njegovo izjemno zbirko dobrih 4000 metuljev, iz najrazličnejših delov sveta; ti so bili umetikov najdragocenejši vir navdiha.

Zbirka: Male plastike v bronu (Mednarodna likovna kolonija Lendava)
V delovanju zavoda Galerija-Muzej Lendava, vse od njenih začetkov, pomembno vlogo igra tudi likovno-umetniška dejavnost. Mednarodna likovna kolonija – Lendava, ki jo na lendavskem gradu prirejajo od leta 1973, je le ena takšnih edinstvenih likovnih manifestacij. Od leta 2005, ko je GML pridobila svojo lastno mobilno livarno, si v okviru Mednarodne likovne kolonije – Lendava, prizadevajo za ohranjanje starodavne kiparske tehnike odlivanja v bron.
Rezultati dotične iniciative so na ogled v podstrešni galeriji lendavskega gradu. Tu lahko občudujete unikatne stvaritve, bronaste kipe srednjeevropskih sodobnih umetnikov, nastalih v okviru omenjene kolonije.

 Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2023 ob 9:17 gost

      ma to je eno in isto že 60 let, brezveze, pa še smrdi notri

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2023 ob 9:30 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ni vse za nič ...tam sem sekas imel ....vse je za nekaj dobro ....celo mi...PLEMENITI NADVOJVODA LENDVA smo za nekaj.....😁😀😎

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.