https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

22.01.2023 ob 6:00  

V petek, 20. januarja, je v sejni dvorani Mestne občine Murska Sobota potekala predstavitev projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi.

Maša Malovrh v uvodu pove, da danes projekt poteka že šesto leto in v njem nekatere pomurske občine že uspešno sodelujejo. V okviru projekta so tako izvajalci pripravili srečanje in predstavitev aktivnosti ter načrte za prihodnje za Pomursko regijo. Gre za pomembno vseslovensko akcijo, v kateri nekatere pomurske občine občine igrajo vidno vlogo. Večletni projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi« financira in vodi Ministrstvo za infrastrukturo, izvaja Geodetski inštitut Slovenije (GI), podizvajalec projekta je Beletrina.

Od današnjega posveta pričakujem, da se pogovorimo o predmetnem področju, kajti področje multimodalne mobilnosti, zagotavljanje pogojev za osebe, ki imajo različne oviranosti, je zelo pomembno področje in prav je, da se občine tega zavedajo in da se tudi ob tem zavedajo sodelovanja z vsemi deležniki na omenjenem področju. V Murski Soboti dajemo izredno velik poudarek na omenjeno področje.  Ob tem želimo, da bi bil projekt vključen tudi v preostalih občinah. Ključni cilj projekta, pa je dvig kakovosti življenja za osebe z različnimi oviranostmi pri vseh življenjskih dejavnostnih. Naša občina je bila leta 2019 ena izmed prvih od skupno 63 občin, ki so pristopile k projektu ter skupaj z izvajalcem projekta, Geodetskim inštitutom Slovenije pripravila zemljevid našega mesta z dostopnostjo vseh pomembnih točk, ki jih lahko uporabljajo gibalno ovirane osebe. Sem prištevamo javne stavbe, postajališča, toaletne prostore, parkirišča pa tudi njihovo opremljenost mesta s pločniki oziroma cestami. Pri pripravi zemljevida je pomagal tudi Prekmurec Aljoša Škaper, ki je na invalidskem vozičku in je pobudnik prvega slovenskega portala dostopnih točk namenjene gibalno oviranim "pridem.si." Tako je omenjen zemljevid bil sredi leta 2020 tudi izdan, pove Milena Vöröš direktorica občine uprave Mestne občine Murska Sobota. 

Hkrati je bila izdelana spletna verzija Javnega pregledovalnika dostopnosti prostora, ki je javno dostopna tudi na spletni strani naše občine in se sproti nadgrajuje. Tudi sicer si na občini s številnimi aktivnostmi prizadevamo za kakovostno in varno mobilnost oseb z različnimi oviranostmi. Za dosego tega cilja sprotno prilagajamo fizično urbano okolje in odstranjujemo nevarne točke, prizadevamo si za dostop do javnih objektov, potniškega prometa in drugih javnih površin za ranljive skupine, ki se pri vsakodnevni mobilnosti srečujejo z različnimi ovirami. Mestna občina Murska Sobota je tudi ena izmed občin z nazivom "Občina po meri invalidov." Ta naziv občina nosi že od leta 2012, doda direktorica.

Vojmir Drašler, predstavnik ministrstva za infrastrukturo, ki projekt finančno podpira, uspešno priključevanje občin in izvajanje aktivnosti pripisuje predvsem trajnostni naravnanosti projekta. Pri tem pa doda, da vsi vemo kaj pomeni dostopnost, predvsem se tega zavedajo osebe, ki so kakorkoli funkcionalno omejene. Projekt se tako razvija v treh razvojnih stopnjah (podatki o dostopnosti za celo državo, vzdrževanje podatkov, kot tretja faza pa je v naslednjih letih planirana »Platforma mobilnosti in spletne dostopnosti za invalide in starejše v domačem okolju«, ki bo povezala različne podatkovne baze in ponudila dodatne storitve). To pa pomeni spoštovanje zavez o dostopnosti in osebni mobilnosti Konvencije o pravicah invalidov in EU Strategije o pravicah invalidov za obdobje 2021- 2030, Direktive (EU) 2019/882 o zahtevah glede dostopnosti za proizvode in storitve, itd. Za vse ranljive skupine je prav tako pomembno tudi zagotavljanje dostopnih informacij na občinskih digitalnih kanalih, še posebej na spletnih straneh in mobilnih aplikacijah, ki morajo zadostiti Zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA).

Mag. Roman Rener, ki je zaposlen na Geodetskem inštitutu Slovenije, pa je predstavil celoten projekt. Saj je ravno njegova specializiranost priprava in vodenje razvojnih projektov na področju mobilnosti za ranljive skupinem, kot so invalidi, slepi in slabovidni, starejši ter druge osebe z različnimi ovirami.  Pove, da se je v projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije, od leta 2016 do danes, vključilo že trenutno 63 slovenskih občin, ki kot take igrajo ključno vlogo pri postavitvi sistema in si prizadevajo za višanje kakovosti življenja občank in občanov. V teh občinah so bili zajeti podatki o dostopnosti infrastrukture za invalide (npr. pločnikov, cest, križišč, wc-jev, idr.). Ti podatki so na voljo brezplačno vsem uporabnikom za omogočanje mobilnosti, upravljalcem infrastrukture pa lahko služijo za odpravo ovir v prostoru. Projekt spodbuja občine, da v svojih urbanih okoljih zagotovijo ustrezno dostopnost in vključevanje v družbene dejavnosti za vse, s poudarkom na osebah z oviranostmi, ki so iz družbe pogosto izključene, zato je cilj k projektu priključiti vseh 212 slovenskih občin.

Na podlagi dosedanjih aktivnosti in prvih projektnih rezultatov so nekatere sodelujoče občine že lahko pripravile rešitve in izvedle prve prilagoditve dostopnosti urbanega prostora, ter s tem izboljšale mobilnost za vse, s poudarkom na gibalno oviranih, slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih ter starejših.

Branko Gornjec, predsednika Sveta za invalide v Mestni občini Murska Sobota, pove, da so že leta 2010 v Svetu za invalide pristopili k izdelavi akcijskih načrtov, še prej pa k analizi stanja in so že mnogo tega kar je bilo na današnjem posvetu že opravili oni. In je res vesel, da v Murski Soboti skoraj ni javnega objekta, da ne bi bil dostopen.  Ob tem pa doda tudi kritiko glede na predstavitev projekta, saj na žalost ni bilo nobenih podnapisov v dveh predstavitvenih filmih, da bi si jih lahko ogledali tudi gluhi in naglušni.   

Vojmir Prosen, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota pa pove, da mora družba po svoji dolžnosti ukreniti vse, da bo vsem invalidom lažje in boljše in bodo lahko tako vključeni v okolico, mesto in da bo ta vključenost tudi boljša in varnejša, saj je s tem, ko je mesto narejeno varnejše in boljše za invalide je narejeno tudi varnejše in boljše za vse prebivalce. 

Več fotografij v spodnji galeriji …   

    Fotogalerija