https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi so se poklonili žrtvam holokavsta

Dolga vas, 27.01.2023 ob 14:40  

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, so se danes, 27. januarja 2023, s polaganjem vencev poklonili žrtvam tudi na Judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi.


V Lendavi so se tudi letos zvrstili dogodki, ki nagovarjajo javnost k trajnemu pomnjenju in spominjanju na največje zlo 20. stoletja. Da ne bi bilo nikoli pozabljeno, predvsem pa, da se ne bi nikoli in nikjer več ponovilo. Že tradicionalno so se žrtvam holokavsta poklonili tudi na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. S krajšo komemorativno slovesnostjo in polaganjem vencev so se jim poklonili predstavniki lokalnih in narodnostnih institucij ter predstavniki Hrvaške, Madžarske in Izraela. 

Holokavst je bil genocid nad evropskimi Judi med drugo svetovno vojno. Med letoma 1939 in 1945 so nacisti ter njihovi sodelavci pobili okoli šest milijonov oziroma približno dve tretjini evropskih Judov. Umore so večinoma izvajali s pogromi, množičnimi streljanji in sistematičnim iztrebljanjem v koncentracijskih taboriščih, ki so jih večidel vzpostavili v Nemčiji, Avstriji in na Poljskem.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2006 razglasila 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan leta 1945 so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem, kjer je med drugo svetovno vojno tragično preminilo okoli 1.5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov in Poljakov. V to koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih več kot dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Ko so 27. januarja zavezniški vojaki osvobodili najbolj zloglasno taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk.  

Letos obeležujemo 78 let od osvoboditve tega največjega nacističnega koncentracijskega taborišča smrti. Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji. Novejše raziskave v zadnjih letih so osvetlile življenje in delo judovske skupnosti na Slovenskem, še zlasti v Prekmurju. 

V Sloveniji je bila v času druge svetovne vojne judovska skupnost najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta tako rekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi je drugo največje judovsko pokopališče v Sloveniji. Ta edinstveni spomenik judovski kulturi na tem območju je danes spomeniško zaščiten.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija