https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ideje za branje z vašimi malčki

03.02.2023 ob 6:05  

Branje spodbuja otrokov intelektualni, čustveni in jezikovni razvoj, spodbuja njegovo domišljijo in pripomore k razvoju empatije. Bralne urice si bosta oba zapomnila za vse življenje. 

Knjiga ima že v najzgodnejšem obdobju razvoja otroka mnogo pozitivnih vplivov. Za starša je vedno izziv, kako otroku približati branje in knjige, da jih bo vzljubil, med poplavo knjig pa še večji izziv predstavlja izbira kakovostne otroške knjige. Knjige naj bodo tako vsebinsko kot vizualno privlačne, pomembno je, da se otroci z liki v knjigah lahko poistovetijo ter potegnejo vzporednice med dogajanjem v knjigi z dogajanjem v realnem življenju.

Za vas smo izbrali nekaj idej. 

Drobtine iz mišje doline

Napisala: Anja Štefan

Ilustrirala: Alenka Sottler

Starost: 5-10 let

Knjiga je prejela večernico, nagrado za najboljše izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo. Prav tako je bila med desetimi nominiranci za nagrado desetnica. Alenka Sottler je ena naših najbolj priznanih in nagrajenih slikark in ilustratork. Za to knjigo je prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije. 

Kratka vsebina

Anja Štefan, pesnica, pisateljica in pripovedovalka je napisala nekaj pesmi o miškah. Vsaka pesem je zgodba zase, ki jo otrok lahko spoznava slušno in vidno ter hkrati z njo razvija tudi nove zgodbe. Ritmično je pesnica zajemala iz bogate slovenske tradicije pesmi za otroke in iz otroškega pesniškega izročila. 

Odlomek iz knjige

Gor in dol na vse strani
mišja sreča se vrti:
včasih da in včasih vzame,
včasih naloži na rame,
včasih čisto zveže tačke,
včasih reši izpred mačke,
včasih pa – ne veš, od kod –
sonce pošlje ti na pot.

Repki

Napisala: Igor Saksida in Rok Trkaj

Ilustrital: Igor Šinkovec

Starost: 5-10 let

Knjiga je bila nominirana za nagrado Belma 2021 za najkakovostnejše učno gradivo, ki nastane v državah Evrope.

Kratka vsebina

Trkajevi repi, v katerih je ena in ena tri, huda mravljica pa pogumnejša od vseh superjunakov, z dinamično igro sodobnega odrepanega jezika otroke v svet poezije vabijo igrivo in manj predvidljivo. Priložen je tudi cede z 12 pesmimi v odličnih izvedbah slovenskih reperjev (Trkaj, Emkej, Pižama, Nipke, Jose, Zlatko), Nece Falk in Ditke.

Odlomek iz knjige

Pusti telefon, tata - daj, z mano se igraj,
pravi mi Tara - lej, danes je sunny day,
službo dam na off in Repke dam na play ...
Jp? Jp! Jp? Jp! Jp, dej, se greva ...

Iščemo hišico

Napisala: Anja Štefan

Ilustrirala: Ančka Gošnik Godec

Starost: 5-10 let

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka ljudskih pripovedi Anja Štefan je ena najboljših slovenskih sodobnih ustvarjalk za otroke. Prva slikaniška pesniška zbirka pesmi Iščemo hišico s čudovitimi podobami Ančke Gošnik Godec je izšla leta 2005.  Igrive, sočne in izbrušene pesmi sodijo v klasiko slovenske književnosti za otroke. 

Kratka vsebina

Med branjem pesmi in opazovanjem ilustracij se znajdemo v prijaznem, toplem svetu, kjer nas obdajata sreča in radost, v svetu, ki je otrokom tako ljub. Skupaj stopamo po rosi, štejemo jabolka in repice, poslušamo pomenkovanje ptic.

Odlomek iz knjige

Iščemo hišico, iščemo hišico,
z eno kamnito stopničko do vrat,
z majhnimi okenci, starim balkončkom,
majhno kot kajžico, lepo kot grad.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2023 ob 16:56 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2023 ob 22:36 eva gost

      When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝗪­𝘄­𝘄.𝗦­𝗺­𝗮­𝗿­𝘁­𝗝­𝗼­𝗯­𝟭.𝗖­𝗼­𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.