https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

S temi preprostimi tehnikami sprostite telo in duha

25.02.2023 ob 19:00  

Sproščanje pozitivno vpliva na telo in duha. Že nekaj minut sproščanja na dan vam bo povrnilo energijo in umirilo misli. Sprostitev lahko dosežemo z raznovrstnimi aktivnostmi ali tehnikami sproščanja. Predstavljamo vam tri tehnike sproščanja. Preverite, katera vam najbolj ustreza.

Redno sproščanje ima številne pozitivne učinke za posameznikovo telesno in duševno zdravje, saj prispeva k učinkovitejšemu spoprijemanju s stresom, izboljšanju spanja in zmanjšanju utrujenosti, izboljšanju koncentracije in spomina, povečanju samozaupanja, lajšanju bolečine, preprečevanju ali tudi zmanjševanju psihosomatskih bolezni. Sprostitev lahko dosežete na različne načine in s pomočjo raznovrstnih aktivnosti, ki jih imate radi: od sprehodov, vrtnarjenja, športa do branja knjig, ustvarjalnosti, poslušanja ali ukvarjanja z glasbo. Lahko pa se sproščate s pomočjo tehnik sproščanja, ki so usmerjene neposredno v doseganje sprostitve.

 

Obstajajo številne tehnike sproščanja, ki jih lahko v grobem delimo na tiste, ki so bolj usmerjene na telo in tiste, ki so bolj usmerjene na um. Nekaterim posameznikom bolj ustreza poudarek na telesu, drugim na mislih, nekaterim kombinacija različnih tehnik, nekateri pa se najlažje sprostijo ob izvajanju drugih aktivnosti. Za ustrezne učinke tehnike sproščanja je pomembno, da posameznik izbere tisto, ki mu najbolj ustreza, se jo pravilno nauči izvajati in jo tudi redno izvaja. Predstavljamo vam tri različne tehnike.

DIHALNE VAJE – z umirjanjem dihanja lahko hitro dosežete ugoden vpliv na svoje misli in telo

Tehnika dihalnih vaj je dobra sprostitvena tehnika in del večine ostalih tehnik. Je preprosta, dostopna in lahko jo uporabite kadarkoli. Namen dihalnih vaj je doseči zavedanje trenutnega dihalnega vzorca ter krepiti sposobnost zavestnega usmerjanja dihanja z namenom sprostitve in izboljšanja psihofizičnega počutja. Ta sposobnost pri posamezniku gradi zdrav občutek notranje moči, samozavesti in samostojnosti. Dihanje vpliva na delovanje avtonomnega živčnega sistema. Počasno in globoko dihanje ga uravnoteži in pomaga, da se sprostimo. Optimalne rezultate dosežete z dihanjem s trebušno predpono.

Trebušno dihanje: zavzemite sproščen, dobro podprt položaj leže ali pol sede. Nogi pokrčite. Dlani položite na trebuh v višini popka. Izdihnite in potegnite trebuh navznoter. Počasi vdihnite skozi nos in ob tem potisnite trebuh ven. Za kratek čas zadržite dih in sproščeno izdihnite s priprtimi ustnicami. Nekajkrat ponovite in bodite pozorni na to, da se dlani med vdihovanjem dvigajo in med izdihovanjem spuščajo.

POSTOPNO MIŠIČNO SPROŠČANJE – nezahtevna tehnika namenjena sproščanju telesa

Tehnika postopno mišično sproščanje ali progresivna mišična relaksacija uči zavestnega sproščanja mišic v dveh korakih. Prvi korak je krčenje določene mišične skupine, drugi korak je sproščanje. Skozi ponavljanje te tehnike se boste naučili prepoznati in razločiti občutke ob napeti mišici in občutke ob sproščeni mišici. To znanje vam bo pomagalo pri sproščanju telesa, kadar začutite, da je napeto zaradi stresa.

Krčenje: najprej se osredotočite na posamezno mišično skupino in jo močno skrčite. Stisk zadržite približno 5 sekund in bodite pozorni na občutke ob krčenju. Med krčenjem enakomerno dihajte v svojem ritmu. Sproščanje: Potem ko ste krčili določeno mišično skupino, jo naenkrat sprostite in ostanete v stanju sproščenosti vsaj 10 sekund (kasneje še dlje – 30, 40 sekund). Pozorni bodite na občutke ob sproščanju, opazujte razliko med skrčeno in sproščeno mišico ter enakomerno dihanje. Vajo ponovite na vseh glavnih mišičnih skupinah na telesu. Tehniko lahko uporabljajte po potrebi – sproščajte mišice, kadar čutite, da so napete. To pomeni, da lahko v neki situaciji sproščate samo posamezno mišično skupino (ki je napeta) in ne nujno celega telesa.

VIZUALIZACIJA POMIRJUJOČEGA KRAJA - s pomočjo ustvarjanja pomirjujočih miselnih podob boste dosegli miselno sproščenost, posledično pa tudi sproščenost na telesni in drugih ravneh

Pri ustvarjanju miselnih podob je priporočljivo vključiti vse čute: vid, sluh, voh, tip, okus, zaznavanje temperature in zaznavanje gibanja v prostoru. Redno izvajanje tehnike vizualizacije pomaga pri blaženju glavobolov, zmanjševanju kroničnih bolečin, spoprijemanju z anksioznostjo in drugih telesnih težavah povezanih s stresom.

Tehniko vizualizacije lahko izvajate samostojno ali s pomočjo vodenja druge osebe. V mislih si ustvarite podobo pomirjujočega dogodka oziroma kraja, na katerem se nahajate. Na primer obala morja ali jezera, travnik, gozd, vrt. Pomembno je, da ste pri ustvarjanju oziroma zamišljanju podobe čim bolj natančni, da vključite čim več zaznav iz različnih čutov – vidne podobe, zvoke, vonje, okuse, kožne zaznave, zaznavanje gibanja svojega telesa v prostoru. Popolnoma se osredotočite na te zaznave ter nekaj časa raziskujte dogodek oziroma kraj, ki ste ga ustvarili. To osredotočanje na pomirjujoče podobe običajno vodi v občutke miru in sproščenosti. Vizualizacija se konča s počasnim prehodom iz domišljijskega sveta – z osredotočanjem na dihanje in zavedanjem zunanjega okolja, v katerem se nahajate.

Podrobnejša navodila najdete v priročniku Tehnike sproščanja avtoric Alenke Tančič Grum in Brigite Zupančič-Tisovec, ki ga je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2023 ob 21:07 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.02.2023 ob 21:07 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.02.2023 ob 21:56 Proti kraji politike gost

      novice.svet24/clanek/novice/slovenija/verjamem-da-je-veliko-ljudi-ki-si-zelijo-dom-ne-da-bi-imeli-20-let-kredit rtvslo/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde-evrov

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.02.2023 ob 6:43 hahahah gost

      lažje je vzeti kak apaurin, si konkretno sproščen in te drži vsaj nekaj časa. hahahahahah

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.02.2023 ob 7:35 gost

      Opankar Nejči se najbolj sprosti ko mu nekdo napiše , da je tele !!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.02.2023 ob 13:30 gost

      Ti pa si en debil. Saj drugega ne znaš kot žaliti. Saj ni nič čudnega komu si zvest. Samim desnim ekstremistom z vele vodijo JJ keri že 30 let ustrahuje Slovence njim laže, zavaja, se postavlja na neupravičeno prvo mesto. Seveda on je edini ki je osamosvojil Slovenijo ko se je skrival v potzemlju Cankarjevega doma.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.02.2023 ob 15:33 Darja gost

      Vse drži,jaz že dalj časa to počnem,avtogeni trening,dihalne vaje človeka zelo sprostijo,pa če se da, nekaj časa misliti na nič..

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.