https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

(FOTO) Kričeče nevidne usode: izginotje prekmurske judovske skupnosti

Pomurski muzej, 02.02.2023 ob 13:20  

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga v Sloveniji obeležujemo z vsakoletnim projektom Šoa – spominjajmo se, je v torek, 31. januarja 2023, v Pomurskem muzeju Murska Sobota, potekalo predavanje dr. Ota Lutharja z naslovom Kričeče nevidne usode: izginotje prekmurske judovske skupnosti.


Predavatelj Oto Luthar, ki je eden najboljših slovenskih poznavalcev judovske zgodovine in antisemitizma, je predstavil nekaj manj znanih dejstev in skušal dogajanje predstaviti skozi izkušnje in pripoved posameznih žrtev. Opozoril je na okoliščine, v katerih je uvoženi politični antisemitizem v tridesetih letih izkoriščal tradicionalne predsodke do judovskega prebivalstva. 

Spregovoril je o zgodovini priseljevanja Judov v Prekmurje v 18. stoletju, ko so se po srednjeveških izgonih Judje ponovno pričeli priseljevati na to območje. Leta 1831 naj bi živelo v Prekmurju dobrih 200 Judov, dvajset let kasneje pa se to število skoraj podvoji. Živeli so predvsem v Murski Soboti in Lendavi. Leta 1889 je na tem območju živelo več kot tisoč Judov. V tem obdobju so zgradili sinagoge, veliko pa so doprinesli pri gospodarskem razvoju območja. 

Višek naselitve, kulturne in gospodarske dejavnosti in sprva postopno in nato končno uničenje judovske skupnosti, se zgodita v obdobju zgolj petdesetih let. Že v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno Judom ni bilo prizaneseno. Leta 1935 so bili sokrivi za širjenje boljševizma, pred drugo svetovno vojno pa so se zgodile prve razlastitve, ropanje judovskega premoženja, omejitve dejavnosti in osebne svobode. Sledila je osamitev in družbena izolacija Judov. 

Kljub upanju, da se bodo Judje v Prekmurju s prihodom madžarskih okupacijskih oblasti izognili »rešitvi judovskega vprašanja«, je aprila 1944 prišlo do prve deportacije, ki sta ji sledila še dva vala izgona. Predstavil je nekatere prelomne dogodke težko predstavljivega poglavja druge svetovne vojne skozi konkretne usode redkih povratnikov in skozi zgodbe tistih, ki se niso uspeli nikoli vrniti. Redki povratniki, med njimi Erika Fürst, so se najbolj spominjali zadnje etape poti na vlaku iz Madžarske proti Auschwitzu, kjer so bile nemogoče higienske razmere. Bili so prestrašeni, doživljali so ponižanje in občutke sramu, saj na vagonih ni bilo sanitarij, poleg tega pa so bili brez hrane in vode. O dogodkih lahko prebiramo v njegovih knjigah Po robovih spomina: Antisemitizem in uničenje prekmurske judovske skupnosti ter Dežela senc: Spomin na izgon in izginotje judovske skupnosti v Prekmurju. 

Antisemitizem pa se je nadaljeval tudi po osvoboditvi širom Evrope. Spregovoril je o vprašanju odgovornosti in krivde, na katerega se navezuje delo Karla Jaspersa z naslovom Vprašanje krivde. Izmed redkih povratnikov, ki so se po osvoboditvi vrnili v izropane in uničene domove, se jih je večina izselila v Izrael in Združene države Amerike. V Prekmurju danes živi zgolj še peščica Judov.

Skozi predavanje je predstavil še druge izbrane publikacije, v katerih sodelavke in sodelavci ZRC SAZU v sodelovanji s kolegicami in kolegi drugih ustanov nagovarjajo vprašanje judovstva, antisemitizma in holokavsta. Pri tem je posebej izpostavili delo Franca Kuzmiča, ki je življenje judovske skupnosti, v tem delu Evrope, poznal bolje kot kdorkoli drug. Med drugim je izpostavil še nedavno izdano delo Molitev za Jasenovac Branka Šömna, Maus Arta Speigelmana, Berlin Jasona Lutesa in Judovska skupnost v Sloveniji na predvečer holokavsta Andreja Pančurja.

 Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2023 ob 14:20 gost gost

      Predlagam, da takoj blokirate komentarje, preden bo prepozno in zakaj tega že niste storili !

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2023 ob 18:02 gost

        Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2023 ob 14:33 gost

      Zakoj bi pa naj blokirali komentiranje za ta clanek??ce ga ne blokirajo,se pri stokrat bolj perecih temah.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2023 ob 19:29 gost

        Zapustili so svojo obljubljeno deželo, povsod niso bili dobrodošli, ker niso dobrodošli, ne sprejeti se jim godi krivica ?!

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2023 ob 16:36 lepec gost

      JJ je največji psihač sodobne Slovenije.

      10 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.02.2023 ob 17:33 GOST gost

      NAJ BOLE TUMPAST ČLOVEK SI TIJ KA MA JANŠA V SOBOTI TELE ZABITO RDEČI OROPALI SINANOGO PA ŠE PODRLI ČITAJ SPOMINE TOJ SO SI NEJ ZASLUŽILI NAROD TAKŠNEN ALI DRUGAČEN KUMUNIST SAMO ŠKODO DELA ŠE DANES

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.02.2023 ob 19:30 gost gost

      Ti ob 17.33 nasvet ti dam. Če si nepismeni ne piši po portalih, pa se ne brukaj. Tvojin janšiston samo škodo delaš, ker še bole dokazuješ, ka ste njegovi podrepniki primitivne budale. Še njega je sran.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2023 ob 21:36 KUKI gost

        Ti ob 19.30: o tem, da so komunisti podrli sinagogo pa na tem simpoziju nič. Če pogledaš, kdo je predavatelj, je vse jasno. Gost ob 17.33 je, sicer malo neartikulirano, povedal, kar je treba in kar drži.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.02.2023 ob 21:55 gost

      Dobro se je toga spomniti.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.02.2023 ob 23:08 eva gost

      When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭𝐉𝐨𝐛𝟏.𝐂𝐨𝐦

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.02.2023 ob 10:14 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kaj jočete nad temi obrezanci izkoriščevalskimi,nad prašiči temi,dobili so kar jim gre.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.03.2023 ob 17:26 majko mila gost

      ova z bedračami je super........

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.