https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Odprtje razstav Janeza Bernika in Endreja Göntérja

04.02.2023 ob 6:00  

V Galeriji Murska Sobota je v četrtek, 2. februarja 2023, potekala novinarska konferenca pred odprtjem razstave del Janeza Bernika in Endreja Göntérja.

V Galeriji Murska Sobota so pripravili novinarsko konferenco pred odprtjem dveh novih razstav: Janez Bernik: slike iz zbirke Galerije Antikvitete Novak, ki bodo na ogled v veliki galeriji in Endre Göntér: Terra Pannon, ki bodo na ogled v mali galeriji. Umetnika in njuno delo sta predstavila kustosa razstav, direktor Galerije Murska Sobota dr. Robert Inhof in Irma Brodnjak Firbas. O razstavi je spregovoril še Franci Novak, vodja Galerije Antikvitete Novak ter razstavljavec Endre Göntér.

Razstava slik Janeza Bernika iz zbirke Galerije Antikvitete Novak je rezultat povezovanja in sodelovanja Galerije Murska Sobota s slovenskimi zasebnimi galerijami. Bernik eden izmed redkih najpomembnejših predstavnikov slovenskega modernizma, katerega dela v Galeriji Murska Sobota doslej še niso bila razstavljena. Slike, ki sestavljajo to zbirko, so v umetniškem smislu izjemne in pokrivajo njegovo slikarsko ustvarjalnost v časovnem obdobju od leta 1960 pa vse do leta 2002.

Dr. Robert Inhof, kustos razstave: »Razstava po eni strani predstavlja ˗ glede na obsežnost celotnega Bernikovega opusa ˗ zgolj skromen nagovor, po drugi strani pa razstava glede na kakovost razstavljenih del ni niti najmanj skromna. Na razstavi so poleg slike Ugasle kamnine iz leta 1960 predstavljene slike iz ciklov Zapisi, Mandatorji, Trave, Epidemije, Jabolka, Stoli, Kamen ─ kruh, v manjši meri so predstavljena tudi njegova tihožitja in vedute. Na razstavi so številčno najbolj zastopana umetniška dela iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Razstava zaradi tega deluje kot povsem nepričakovano in svojevrstno potovanje skozi čas.«

Franci Novak se je zahvalil Robertu Inhofu za priložnost, da v Galeriji Murska Sobota predstavijo del svoje zbirke. Slike, ki so tukaj razstavljene, so videne prvič po dolgih letih. Pričujoča zbirka je nastala s tehtnim premislekom, saj so slike izbrane in pridobljene iz celega sveta.

Janez Bernik se je rodil leta 1933 v Guncljah pri Ljubljani. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in diplomiral iz slikarstva. Kasneje je obiskoval specialko za slikarstvo pri Maksimu Sedeju in specialko za grafiko pri prof. Božidarju Jakcu in Riku Debenjaku. Od leta 1970 je poučeval na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani kot profesor risanja in slikanja. Leta 2003 ga je predsednik države odlikoval z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije. Za svoje delo je prejel številne domače in mednarodne nagrade. Umrl je leta 2016 v Preboldu.

Irma Brodnjak Firbas, kustodinja razstave, je predstavila delo domačina, umetnika Endreja Göntérja, ki se tokrat že četrtič samostojno predstavlja v murskosoboški galeriji. Pričujoča razstava se fokusira zlasti na njegov najnovejši slikarski cikel, ki je nastajal v času pandemije koronavirusa. Njegovi slikarski začetki segajo v sredino sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Še posebej opazno je umetnik javno nastopil kot član Grupe 676. V tistem času je deloval zelo angažirano v smislu kritike rojevajoče se potrošniške družbe in človeka v njej, ki se na nek način odtuji od samega sebe. Pri tej razstavi pride ta angažiranost ponovno na plan.

V pričujočih delih se prvič pojavi figura, ki je prosojna, lapidarno ujeta v poenostavljeni konturi in naseljena v prostrano panonsko krajino ter običajno nastopa sama. Umetnik, sicer izrazito družabnega značaja, vpet v številne in raznovrstne družbene kroge, je umanjkanje socialnih stikov močno občutil in lastno refleksijo povsem novih družbenih razmer zelo očitno prelil na slikarsko platno. Kot pove Endre Göntér, so bila dela pred epidemijo brez figur. "Figura se je čutila, tu pa so se ljudje pojavili z razlogom ponazarjanja samotnosti, odtujenosti, prosojnosti …" Umetnikovo občutenje nastale situacije nenazadnje izpričujejo tudi naslovi slik, kot so Omejeno gibanje, Razmiki, Osamela, Karantena, Bariera, Kriza in številni drugi.

Endre Göntér se je rodil leta 1949 v Dobrovniku. Po izobrazbi je likovni pedagog in je nekaj časa kot tak tudi deloval, nato pa je vse do upokojitve deloval kot tehnični urednik tednika Vestnik, kjer se je ukvarjal z grafičnim oblikovanjem ter karikaturo. Bil je tudi med ustanovitelji likovne skupine Grupa 676, ki je združevala slikarje, arhitekte in fotografe. Leta 1987 je bil sprejet v ZDSLU (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov), od leta 1992 je tudi član DLUPP (Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije). V okviru samostojnih in skupinskih razstav svoje avtorsko delo predstavlja že več kot 50 let. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj, udeležuje se likovnih srečanj, simpozijev in kolonij. Živi in dela v Murski Soboti.

Razstavi bosta na ogled do 31. marca 2023.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

      Fotogalerija

      Komentarji

      1. gost
        04.02.2023 ob 11:20 Gost gost

        Zakaj v galeriji nikoli ni nobene gnece???

        43 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
        • gost
          04.02.2023 ob 17:34 gost

          Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

          3 0 Prijavi neprimerno vsebino
        • gost
          04.02.2023 ob 19:58 Sale gost

          V Galeriji Murska Sobota so pripravili novinarsko konferenco pred odprtjem dveh novih razstav...

          3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      2. gost
        04.02.2023 ob 15:34 gneček gost

        Ker ni tebe!!!!!!!

        5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      3. gost
        04.02.2023 ob 23:30 eva gost

        When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝗪­𝘄­𝘄.𝗦­𝗺­𝗮­𝗿­𝘁­𝗝­𝗼­𝗯­𝟭.𝗖­𝗼­𝗺

        2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      4. gost
        26.02.2023 ob 10:53 Pavel gost

        Iz komentarjev je razvidno, da je zelo malo zanimanja za likovno umetnost in kulturo. Iz mojih izkušenj, analize in s strokovnega stališča, ugotavljam, da mora krivdo oziroma odgovornost sprejeti celotna družba. Slovenski narod postaja čedalje manj kulturen, to se kaže na vseh področij našega življenja. Namesto kulture smo se odločili za nacionalni šport, ki se imenuje, metanje smeti, plastenk, pločevink, cigaretnih ogorkov, higienskih robčkov..., s skozi avtomobilsko okno. Ob cestah in naši zavesti je čedalje več človeške nesnage. Zastrašujoče je, da nam je vseeno in smo nekritični. Najbolj sprideno pa je to, da se ne odzovejo odgovorne inštitucije, kulturniki in akademiki. Verjetno se sprašujete kašno povezavo ima moje uvodno razmišljene z besedilom razstave. Kustos in kustosinja sta v predstavitev avtorjev, vložila zelo malo svojega delo. Vse kar je bilo povedano, je bilo že neštetokrat objavljeno, citirano ( po principu kopiraj prilepi),... Od akademikov človek pričakuje presežek, ki bo ljudi spodbudil k aktivnosti, k razmišljanju, kritičnosti, konstruktivni misli,.....Nič več se ne čudim, da posameznik nima svojega mnenja, če ga nima akademik. Galerije pa so čedalje bolj prazne oziroma ne obiskane. Skratka velika duhovna praznina. V predstavitvi avtorja je kustosinja navedla članstvo v DLUPP in ZDSLU. Za javnost bi bilo spoštljivo, če bi se kustosinja pozanimala kako deluje omenjeno društvo in zveza. Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije, obstaja samo formalno na papirju. Sprašujem se kako lahko sploh imajo priznan status društva oziroma prejemajo družbena sredstva. Omenjeno društvo nima svojih društvenih prostorov, člani se ne družijo, njihovo delovanje ni objavljeno v javnih medijih, nimajo letnih občnih zborov,....Res pa je, da imajo enkrat na leto slabo pripravljeno razstavo. Zveza društev pa deluje na podoben način. Zaradi teh dejstev, je likovna umetnost (po novem vizualna umetnost) in kultura, odrinjena na rob. Zakaj kritiki ne pišejo kritik in nam približajo umetnost in kulturo tako kot v resnici je? Zato, ker je to njihovo orodje manipulacije in premočan sebičen interes. Za umetnost razglašajo vse , celo človeški iztrebek v pločevinki. In ta človeški iztrebek poveličujejo in ga razstavljajo v "svetovno priznanih galerijah". Če bi ljudje premogli vsaj malo samo spoštovanja in dostojanstva, bi temu rekli NE. Jaz upam, da sem vas spodbudil k razmišljanju. Vaše mnenje bo koristno za vse nas. Prepletanje misli bo zbudilo, zbistrilo našo zavest, potrebno za evolucijo. Za to pa je potrebna moč in pogum. Ne bojte se, napišite svoje mnenje, vaš pogled, pokažite svoj odnos, svojo kulturo,...

        45 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

      info_outline

      Opozorilo

      Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

      Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

      Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.