https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V ljubljanskem živalskem vrtu potrdili primer ptičje gripe

03.02.2023 ob 16:25  

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je bila visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena pri poginjenem črnem labodu v ZOO Ljubljana.


UVHVVR obiskovalce ljubljanskega živalskega vrta poziva, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede bivarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni med pticami. Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni in so dostopna na spletni strani UVHVVR.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:
- zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,
- padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
- povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,
- pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.

Informacije o bolezni so dostopne na spletni strani UVHVVR, so sporočili iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2023 ob 16:53 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2023 ob 17:07 Pepa Pujsa gost

      Rfffff, rffff Bronhi lakše se diše!!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2023 ob 22:34 eva gost

      When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝗪­𝘄­𝘄.𝗦­𝗺­𝗮­𝗿­𝘁­𝗝­𝗼­𝗯­𝟭.𝗖­𝗼­𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.02.2023 ob 22:20 kilonja gost

      Kaj pa v parlamentu še niso potrdili ptičje gripe , pri glavnem mastno lasem pernatem modelu ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.