https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Murskosoboška občina ob kulturnem prazniku podelila plaketo in priznanji

Murska Sobota, 07.02.2023 ob 20:50  

Na predvečer kulturnega praznika se je Mestna občina Murska Sobota, na občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, s podelitvijo plakete in dveh priznanj zahvalila ustvarjalcem za njihovo delo na področju umetnosti in kulture.

 

Plaketo Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture je prejela Irma Brodnjak Firbas, višja kustodinja v Galerija Murska Sobota. Je izjemno strokovna kustodinja, ki se dela loti temeljito in ga je hkrati tudi sposobna ustrezno predstaviti, vključno z vsem strokovnim aparatom. Njeni izbori del, postavitve razstave in spremne študije kažejo, da se problematike ne loteva na lažji, temveč na težji in neprimerno bolj zahteven način. Brodnjak Firbas se zaveda, da je narava vsake posamične razstave taka, da ima svoje trajanje v prostoru in času, potem pa o njej priča samo dokumentacija in predvsem katalogi s strokovnimi besedili, ki predstavljajo posredno trajanje in potovanje razstave skozi čas. Zavedajoč se tega dejstva Irma Brodnjak Firbas ne piše tekstov, ki bi bili napisani zaradi tega, ker pač morajo biti v katalogih in zloženkah, in spremne besede, ki bi bile same sebi namen. Ampak z njimi uspešno nagovarja širšo laično in strokovno javnost.

Kako odmevno in dobro sprejeto je strokovno in pedagoško delo Irme Brodnjak Firbas v Galeriji Murska Sobota kaže tudi dejstvo, da je kustodinja bila trikrat povabljena za članico Strokovne komisije za likovne in novomedijske umetnosti pri Prešernovem skladu, od oktobra leta 2021 pa je tudi članica Izvršnega odbora Sekcije za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije.

Delo Irme Brodnjak Firbas pomeni pomembno obogatitev kulturnega življenja Murske Sobote, prav tako pa tudi pomembno promocijo tako kakovostne likovne umetnosti, kakor tudi delovanja Galerije Murska Sobota, je med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini je prejela Tjaša Šimonka Kavaš, profesorica glasbe na OŠ III Murska Sobota.

Učencem je uspela približati dejstvo, da je lepo, ko ustvarjajo nekaj s skupnimi močmi. In tako je petje v pevskem zboru. Zborovsko petje danes ne velja za moderno in navdušiti mlade za slednje ni tako enostavno. Tjaša Šimonka Kavaš je v nekaj letih na Osnovni šoli III Murska Sobota uspela iz skromnih dveh zborov narediti kar štiri pevske zbore, tako 1. razredi pojejo v pevskem zboru Violinčki, drugi in tretji razredi se pridružujejo pevskemu zboru Muzika, 4. in 5. razredi so lahko člani Otroškega pevskega zbora OŠ III Murska Sobota, učenci od 6. do 9. razreda pa prepevajo v Mladinskem pevskem zboru OŠ III Murska Sobota.

Predvsem v zadnjih letih se učiteljica trudi še bolj privzgojiti pomen sodelovanja, saj ni potrebno, da učenci vselej tekmujejo. Tako se je povezala z osnovno šolo Beltinci in pevci obeh šol so s skupnimi močmi pripravili že več koncertov. Najbolj odmeven projekt je bil Tam v meglicah nad Mursko vodo, ko se jim je na koncertih pridružil Vlado Kreslin. Učitelja Tjaša Šimonka Kavaš in Miha Kavaš sta po samem projektu izdala tudi pesmarico Tam v meglicah nad mursko vodo, ki je izšla pri založbi Kreslin in tako ponudila svoje priredbe drugim učiteljem in zborovodjem. Tudi letos šoli pripravljata skupen projekt in učenci se že veselijo dvojnih intenzivnih pevskih vaj, ki so prej njimi.

Tjaša Šimonka Kavaš je uspela popularizirati pevske zbore in tako skrbi za to, da učenci krepijo timski duh, z nastopi gradijo svojo samopodobo in samozavest, predvsem pa se zavedajo, da skupaj zmorejo več in bolje.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo mladih ustvarjalcev je prejel Vitja Rodež, dijak 3. letnika Umetniškega oddelka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Končal je Višjo stopnjo osnovne glasbene šole pri predmetu Tolkala. Že v osnovni šoli je bil vključen v različne ustvarjalne projekte. Najbolj je aktiven na filmskem in glasbenem področju. Je uspešen mladi ustvarjalec, ki je aktiven predvsem na filmskem in glasbenem področju.

Rodež je ustvaril več kratkih filmov, prvega že v osnovni šoli, ko si je čas karantene krajšal s snemanjem filmov. Njegov film Skrivnost, ki se skriva v moji omari so med 80 filmi izbrali na 1. festivalu KoronaFESTfulFejstFilma, ki ga je organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti. Zanj je sam napisal scenarij, odigral pet vlog, ga posnel in zmontiral. Srhljivka O njem se govori pripoveduje o navideznem strahu in o tem, kako mladi doživljajo svet. Grozljivka Lahko bi bil lep dan pa govori o treh prijateljih, ki se znajdejo v prazni šoli in v krempljih skrivnostnega hišnika. Srhljivka in grozljivka sta posneta v slengu in narečju ter imata slovenske podnapise.

Je scenarist, režiser, snemalec in montažer, pri uresničitvi svojih filmskih projektov pa zna pritegniti mlade ter ustvariti utečeno in angažirano filmsko ekipo. V različnih vlogah pogosto sodeluje z drugimi mladimi filmarji, med drugim s Katjušo Peterka pri dokumentarcu Ljubezen, s katerim je zmagala na filmskem festivalu Videomanija.

Za skupino džeZZva je leta 2021 izdelal video animacijo za njihovo skladbo Svobodno čez obzorje iz albuma Sintur. Vitja Rodež je bobnar in član rock skupine Ka Te Trga. Rodež s Katjušo Peterka in Izidorjem Vogrincem, vsi so dijaki GFML, snemajo Nori podcast, kjer gostijo mlade, aktivne in nadobudne Pomurce, ter z njimi odpirajo in debatirajo na različne zanimive, aktualne in včasih drzne teme, je med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade.

Slavnostni govornik je bil dr. Branko Kerman, direktor Pomurskega muzeja Murska Sobota.

Za glasbeni program je v Gledališču Park poskrbela Katja Šulc z bandom.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.