https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

(FOTO) Odprtje samostojne razstave Tatjane Mijatović: Okamenki

Logarovci 29a, 09.02.2023 ob 12:30  

Ob slovenskem dnevu kulture, 8. februarja 2023, so v prostorih Art galerije Jurak, odprli samostojno razstavo slikarke Tatjane Mijatović, z naslovom Okamenki. Zbrane je nagovoril predsednik Društva 29a, kipar Robert Jurak. Razstavo je otvoril župan občine Križevci, Branko Slavinec. Posebna gosta, ki sta odprtje razstave popestrila s poezijo in glasbo, sta bila pesnik Branko Pintarič in violinistka Mirijam Mah.


Župan občine Križevci, Branko Slavinec, je ob odprtju razstave dejal, da je dan, ko obeležujemo slovenski kulturni praznik najprimernejši, da se družimo ob umetnosti. »Tatjana Mijatović v svojih umetniških delih izkazuje sebe, ljubezen do okolja in narave. Sam sem impresioniran in presenečen, čeprav gospo Mijatovič že dolgo poznam, poznam njena dela, ampak ta svežina danes me prevzema. Vesel sem in se zahvaljujem avtorici in Društvu 29a, da se to dogaja tukaj pri nas v Logarovcih, v občini Križevci.«

Razstava Okamenki predstavlja zadnji cikel slik slikarke Tatjane Mijatović. Navdih za dela je dobila na likovni koloniji z arheološko temo. V preteklosti je slikala ribe, tokrat pa se je lotila likovnega raziskovanja ostankov le-teh. Nastale so slike z motivi fosilov rib, amonitov, školjk, morskih trav, praproti, insektov in sledi, ki jih pušča narava v procesu fosilizacije.
»Tema je zahtevala spremembo barvne lestvice. To je prvi cikel slik, kjer ne uporabljam živahnih barv. Prevladujejo zemeljski toni. Nekaj slik sem naslikala na črno podlago. Na slikah so vidni elementi polivanja barv, ki tvorijo zanimive slučajnosti, odtise ostankov rastlin in pike, ki jih skoraj obvezno vnašam v likovna dela,« o razstavljenih delih pove avtorica.

Tatjana Mijatović živi in ustvarja v Radencih. Prepoznavna je po izjemni življenjski energiji, ki jo prenaša v svoja likovna dela. V svoji dosedanji likovni karieri se je predstavila s številnimi samostojnimi razstavami, sodeluje tudi na številnih skupinskih razstavah, likovnih delavnicah, kolonijah in simpozijih doma in v tujini. Je izredno družbeno angažirana. Njena likovna dela so tematsko usmerjena v okoljsko problematiko, predvsem zadnja pa imajo pridih aktivizma, saj se preko razstav, ki jih prireja, aktivno zavzema za neokrnjeno naravo ob reki Muri.

Poslanstvo Tatjane Mijatović je povezovanje likovnih umetnikov, gospodarstvenikov, turističnih delavcev in široke likovne publike, bodisi v vlogi iniciatorke, soorganizatorke ali organizatorke likovnih srečanj, likovnih razstav, kolonij in drugih kulturnih projektov. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2023 ob 18:16 Russell Lopez gost

      I make over 13,000 a month working part-time. I listened to different humans telling me how a good deal of cash they may make online,N255 so I was determined to locate out. Well, it turned into all actual and it absolutely modified my life. Everybody must try this job now by just using this site.......................... 𝐰𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.02.2023 ob 10:56 pavel gost

      V sodobni družbi ni povezovanja, sodelovanja, dopolnjevanja,....prevladuje pa tekmovalnost, izključevanje, egoizem , narcisoidnost, častihlepnost, samovšečnost, površinskost, površnost,....predvsem v kulturnih krogih. Pisci likovnih kritik so izginili. Zakaj ni kritične misli? Danes je lahko umetnih vsak , ki ima pet minut časa.To je realnost, ki jo moramo sprejeti in dojeti. Sprašujem se, če se je to dogajalo v vseh obdobjih človeške zgodovine.

      69 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2023 ob 20:38 Mary gost

        Morda imaš tudi ti 5 minut časa.Ustvari kaj.Nprimer,vse omenjene tematike,ki jih ni,in tiste sovražnosti, ki baje so ,pa bomo videli kakšna sprevržena umetnost (tvoja) bo nastala.

        1 62 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2023 ob 17:19 Pavel gost

      Spoštovana MarY! Jaz v svojem besedilu nisem uporabil besede sovražnost, sprevržena umetnost, to je tvoje razmišljanje, to so tvoje besede. Poudaril pa sem to, da bi bilo potrebno pisati likovne kritike. Zakaj odgovorni zgodovinarji oziroma samooklicani kritiki ne pišejo kritik. Zato, ker je njihov duh prešibek, da bi se uprli skušnjavi mamuta. To se ne dogaja samo na likovnem področju, ampak na vseh področij človeške družbe. Posledično je sodobna družba v totalnem razsulu. Spretni manipulanti pa nam vse skupaj poskušajo prekriti oziroma preusmeriti pozornost drugam, zamegliti našo percepcijo oziroma zavest.Večina umetnikov se poslužuje te veščine. Če je človek likovno pismen in se poglobi v likovno delo, lahko razbere, s čim in kako je avtor nagovoril javnost, kakšne interese ima,....Na likovnem delu ni nič skritega oziroma prekritega! Ko javnost manipulante razkrinka, se počutijo ogrožene oziroma se njihova iluzija razblini v nič. Človek s spoštovanjem, pravičnostjo, odgovornostjo, se zaveda pomembnosti kritike in konstruktivnih misli (spoznava naravne in kozmične zakone). To pa ni lahka, zato se tega vsi izogibajo. Jaz nimam te potrebe, da bi bil umetnik, artist, cirkusant,...Zadostuje mi to, da sem delavec, ki opravlja različna vsakdanja dela( pometam, kosim travo, kuham, vzgajam zelenjavo, skrbim za sadovnjak, hodim v službo, molim,...), in moje življenje je izpolnjeno. To mi zadošča!

      69 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.03.2023 ob 8:08 dilinka gost

      Je gjes pa Cigajn z Vanča vejse sva ga bila pri slikaj razstave jeeeeee kak sva ga bila pametniva.....jeeeeee

      1 49 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.