https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO in VIDEO: Pust je masten okoli ust!

19.02.2023 ob 9:48  

Prihaja pustni čas in z njim številne pustne prireditve, po ulicah bodo zakorakale pustne maske, v tem času pa nikakor ne smejo manjkati slastni pustni krofi. Predstavljamo vam recept za krofe, ki se ga najbolj poslužujejo tisti, ki se lotijo peke krofov doma.


Pustni krofi z lepimi obročki ter z mehkim in prožnim testom, ki se kar stopi v ustih, so zagotovo sanje vsake gospodinje. Žal pa se kaj hitro pripeti, da krofi nimajo lepih venčkov, testo je trdo in preveč zapečeno, v notranjosti pa so velike luknje in premalo polnila. Priprava namreč ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled, zato vam predstavljamo recept, pri katerem ne more iti nič narobe. Med najbolj priljubljenimi recepturami za krofe je nedvomno recept Rosane Jug Povhe, ki jo marsikdo imenuje kar »kraljica krofov«.

Sestavine za približno 30 krofov:

  • 1 kg moke (0,5 kg gladke in 0,5 kg ostre)
  • 10 g soli
  • 100 g kvasa
  • 10 dag sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 9 rumenjakov
  • 12 dag olja
  • 4,5 dl mlačnega mleka
  • 2 žlici ruma
  • 2 kapljici vaniljeve arome 

Priprava

V skledo kuhinjskega robota stresemo obe moki, dodamo sol in zmešamo.
V skledico nadrobimo kvas, dodamo tri žličke sladkorja in dolijemo okoli 0,5 dl mlačnega mleka. Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki. Po vrhu potrosimo malo moke in pustimo stati nekaj časa, da kvasec vzhaja.
Pripravimo jajčno zmes: sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake penasto umešamo. Dodamo vaniljevo aromo, olje in spet dobro premešamo. Na koncu dodamo še preostanek mleka in zmešamo. 

Ko je kvasec vzhajal, k jajčni zmesi primešamo dve žlici ruma, vse zlijemo k moki in kvascu. Z robotskim mešalnikom mešamo približno 15 minut, da dobimo gladko in mehko testo, ki ga ne vzhajamo, ampak takoj narežemo na 70 gramov težke kose, ki jih z rokami oblikujemo v kroglice.
Kroglice naj bodo čim bolj gladke, brez vdolbin in gub. Odlagamo jih na pomokan prt. Ko končamo, vse pokrijemo z drugo polovico prta in pustimo vzhajati 45 minut do ene ure oziroma toliko časa, da se njihov volumen podvoji.

V loncu segrejemo olje, ki naj ga bo za 2 cm. Olje je primerno segreto, ko se okoli lesenega ročaja kuhalnice, ki ga potopimo vanj, pojavijo drobni mehurčki. Krofe v olje polagamo tako, da je vzhajana stran obrnjena navzdol. Lonec pokrijemo s pokrovko in krofe cvremo 3 do 4 minute, potem jih obrnemo in v odkritem loncu cvremo še približno 3 minute. Krofe odlagamo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami. Še vroče krofe napolnimo z marmelado, na koncu pa jih potrosimo še s sladkorjem v prahu.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.