https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Farič: »Za namen predstave ni bila ubita nobena žival«

14.02.2023 ob 11:00  

Objavljamo pojasnilo Matjaža Fariča, režiserja, koreografa, scenarista in avtorja animacije za proslavo Svet se je nagnil naprej ob slovenskem kulturnem prazniku glede uporabe zajca na proslavi.


"Zajec, ki je bil uporabljen v odlomku predstave Tihožitje, uprizorjenem na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, je bil mrtev in nagačen že najmanj desetletje pred nakupom za potrebe predstave. Za namen predstave in uporabo v proslavi ni bila ubita nobena žival. Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje, katere uprizorjeni odlomek je bil del proslave, obravnava prav probleme, ki jih naslavljajo okoljevarstveniki in zagovorniki pravic živali. Taksidermija je osnovna tema predstave, ki naslavlja in odpira mnoga etična vprašanja o odnosu človeka do živega sveta. V program proslave so bila vključena dela, ki obravnavajo umetnikov odnos do sveta, in poleg družbe je to tudi narava. Z odlomkom iz predstave Tihožitje so ustvarjalci želeli opozoriti, da tudi umetniki naslavljajo ta pomembna etična vprašanja.

Lutkovna umetnost je v Sloveniji na zelo visokem umetniškem nivoju in s svojo umetniško močjo se lahko postavi ob bok veliko bolj izpostavljenemu dramskemu in tudi eksperimentalnemu gledališču. Predvsem s predstavami za odrasle, ki obravnavajo pereče družbene teme, je lutkovno gledališče doživelo nov preporod in preboj na tuje odre. Tudi zato je bil aktualni odlomek, ki nas pretrese ter kaže na razmišljujoč in tenkočuten odnos avtorjev do sveta, vključen v program proslave. Zajec, ki ga igralka zelo pozorno prinese na oder, je vrhunsko animiran, od daleč se zdi, da je živ, od blizu pa vidimo vse podrobnosti, ki zaznamujejo človekov manipulativen odnos do drugih živih bitij. Vrhunska ustvarjalca Tin Grabnar in Tjaša Bertoncelj sta zasnovala predstavo, ki prav zaradi odpiranja enakih vprašanj, ki jih postavlja javnost ob ogledu odlomka iz predstave, pogosto gostuje v tujini."

Predstava Tihožitje je na ogled v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2023 ob 11:03 gost

      Bruhanje od proslave- ej moji levičarji....

      39 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.02.2023 ob 12:04 Pavel gost

        To je slovenska identiteta, kultura oziroma nekultura,....Sprenevedanja ne bo nič pomagalo. Za to stanje duha smo odgovorni vsi. Vsaka naša misel, dejanje sooblikuje kulturni prostor oziroma ga uničuje. Živimo v družbi, prostovoljno oslepljenih sužnjev, ki za nekaj ugodja prodajo svojo dušo. V sodobni kulturi je zaman iskati spoštovanje, pravičnost, odgovornost, človečnost, etičnost,...Zelo dolgo se nam slovenska kultura kaže kot prekriti transvestit, ki ne ve , kdo je oziroma, kaj bi rad bil. Jaz te kulture, ki predstavlja samooklicana elita, ne sprejemam. Moč in oblast jim dajejo ljudje brez svoje volje, jaza, dostojanstva,... Jaz vidim rešitev v sodelovanju, dopolnjevanju z ljudmi, ki imajo različna mnenja in premorejo medsebojno spoštovanje ter s prepletanjem različnih misli razvijejo novo vizijo po meri človeka. Dokler bomo ujetniki svojih senc se to ne bo zgodilo in se bomo še naprej pritoževali se med seboj kregali in iskali vzroke v drugih. Vzrok našega ne zadovoljstva je zmeraj v nas, ker je popačena naša zavest, ki se ni sposobna soočiti s stvarnostjo. Ne bojte se, napišite svoje mnenje, vaš pogled, pokažite svoj odnos, svojo kulturo,...

        17 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2023 ob 11:12 gost

      Kaj so sploh hoteli povedati s to predstavo z nagačenim zajcem ? Daj je potrebno jesti več zelenjave , izjavila Golobal ali kaj !!!

      32 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2023 ob 11:43 gost

      To predstavo so jim uprizorili v smislu kakšne ovce so . Piko na i pa je dodala Svetlana Makarovič !!! he,he,he,he,

      30 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2023 ob 11:52 gost

      kaj dela droga.

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2023 ob 12:24 GOST gost

      SAMO SRAMOTO DELATE PREKMURJI OSTALA SLOVENIJA NAM OSLE KAŽE KULTURA PA NAGAČENI ZAJEC

      25 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.02.2023 ob 13:50 Janči gost

      Kriv sem, da sem slep. Ker jaz v tej predstavi nisem prepoznal ne umetnosti in ne ekologije. Lahko pa me za dober honorar izberejo za drugo leto. Bom prikazal, kako se nagačeni jež zvije v klopčič in podela iztočasno. S tem bom "naslovil" trenutno super stanje v super državi.

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.02.2023 ob 14:33 X gost

      Zgodovina se ponavlja kot tragedija in kot farsa . Človeštvo pa se iz zgodovine nikoli in ničesar ni naučila.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.02.2023 ob 15:40 gost

      Budale

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.02.2023 ob 15:42 589 gost

      le kaj bi bilo če bi začeli ljudi nagačiti. sram te bilo farič in vse lovce!

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.02.2023 ob 17:33 bimbo gost

      Seveda, ni bil ubit noben zajec za ta namene, kajti ta nagačeni se je že tako narodil, sploh nikoli ni bil živ, vem, ker mi je režiser povedal.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.02.2023 ob 18:08 kilonja gost

      Levičarji nikoli niso skrivali ljubezni do živali, Baričević in Senica sta ljubila pse, zdaj so imeli " veseloigro " z nagačenim zajcem, tudi pse so že dojile leve " umetnice " ovite v slovensko zastavo..kaj sledi naslednje leto ? Mogoče bo Svetlana imela performens na kateri do partizanskih proslav in bo jedla bolhe s svojih mačk ?

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.02.2023 ob 18:24 Vse je ok gost

      Kar smo volili, to smo dobili. 1 + 1 že dolgo ni 2, samo da to verjameš, rabiš kakih 50 ali več let. Moj prijatelj, samostojni podjetnik, ki se mu je zdelo, da veliko dela, je rekel, da bo volil levico. Res jo je. In to je dobro, saj so mu najprej zvišali dajatve, da zdaj dela še več. A zdaj nima več časa, da mi razmišljal. Verjetno tudi na take bedaste proslave ne hodi, ker nima časa. In mu je vseeno, če kdo v kulturni namen mečka nagačene zajce. To je vendar vrhunska kultura in o njej se bo govorilo še čez stoletja, butci volivci pa bodo tudi takrat le delali.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.02.2023 ob 18:33 gost

      POSTAVLJA SE MI RESNO VPRAŠANJE: ste LEVIČARJI normalni, če podpirate to sranje??

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.02.2023 ob 18:48 ni mi jasno gost

      zakaj se Prekmurje ubada z levičarji. Razen Lendavske občine in dela 8. volilne enote (Ptuj) so levičarji, ki se za vas bedake v Prekmurju sploh ne zmenijo.Vsem gre dobro, uživajo, plešejo, se veselijo, butalci v Prekmurju pa imate milijon problemov.Poklicati Janšo, da vam skuha golaž, da se vsaj najedete, govna desničarska.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.02.2023 ob 19:18 kilonja gost

        Debeluhar, če bi Janša imel skoraj vse medije v Sloveniji v oblasti kot jih imajo levičarji, bi Janšo ljudje oboževali in sovražili Kučana . Zdaj je pač obratno, mediji imajo moč vojske , ljudje pa so zelo dovzetni za sovraštvo, čeprav zares niti ne vedo v večini zakaj sovražijo Janšo .

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.02.2023 ob 19:10 GOST gost

      V SLOVENIJI IMAMO ŠE VEDNO DREK NEJ GOVNO GOVNO SI TIJ PRITEPENEC NAUČI SE SLOVENŠČINE PA TE MODRUJ

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      14.02.2023 ob 19:59 gost gost

      .Vej pa niti ne probamo misliti, ka bi primitivci prekmurski z par razredi OŠ razmili bistvo predstave. Kak vas je nej sran pisati, ka se točno vidi, kak ste zarukani? Kritizirati nekaj, o čemer nemaš pojma je lastnost primitivcev, ki se v vse razmijo. S ten samo dokazujete svojo primitivnost. Bojte tiho in se ne brukajte. Saj največ primitivcov v Slo . je v Prekmurji. To se vidoi po marsičem, in tak vas tudi dojemajo.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.02.2023 ob 20:32 kilonja gost

        Tukaj se ne gre za bistvo predstave, tudi če si želel navadni raji predstaviti nekaj česar v večini ne razume, se gre za skrunitev živali, za dober ali slab namen, ne pomembno .

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      14.02.2023 ob 20:21 umetnik gost

      »Za namen predstave ni bila ubita nobena žival« šalabajzarji !!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      15.02.2023 ob 13:41 ...... gost

      ka pa, da što nagači tvojo ženo na pimpeka, te je v ridi??????

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      15.02.2023 ob 15:17 gost

      GOST 19,12 MATI BI SE TE ODREKLA, ČE BI VEDELA KAKRŠNO TESLO JE RODILA-------------------ISTO KOT JANŠO. IDIOT IN GOVNO V ENI OSEBI-----------ISTO JANŠA.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.