https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Preventivne aktivnosti v času pustovanja

15.02.2023 ob 6:05  

Čas pustovanja je čas, ki izstopa v varnostnem smislu s svojo specifiko in s tem zahteva od policije večje angažiranje, zlasti pri zagotavljanju splošne varnosti ljudi in premoženja. Da bi se v času pustovanja občani počutili varno, policija opozarja na izvajanje naslednjih preventivnih ukrepov. 


Z analiziranjem kaznivih dejanj na območju PU Murska Sobota v zadnjih nekaj letih, na srečo ne beležijo posebnih primerov, ki bi izstopali in bi bilo potrebno nanje še posebej opozoriti. Da pa bi se v času pustovanja občani počutili varno, policija opozarja na izvajanje naslednjih preventivnih ukrepov.

Pri analiziranju objektov, ki se v največjem številu pojavljajo kot tarča vlomilcev ali roparjev, so prišli do naslednjih ugotovitev: Velike tatvine (vlomi) so bile v pomurskem prostoru najpogosteje izvršene v prodajalnah s tehničnim blagom in v prostorih kmetijskih zadrug, in sicer samo v tistih, v katerih do sedaj, kljub opozorilom in priporočilom policije, niso uredili ustrezne oblike tehničnega varovanja. Pogosto pa tudi obravnavajo vlome v stanovanjske objekte, kjer storilci iščejo denar in zlatnino. Ropi so se v največjem številu pojavljali v trgovinah, bencinskih servisih in zlatarnah. Na območju PU Murska Sobota so obravnavali rope v trgovini, banko, zlatarno in rope, izvršene nad fizičnimi osebami.

Ker so v preteklih letih preventivne aktivnosti izvajali v vseh poštah, bankah, zlatarnah, trgovinah in lokalih, so dosegli, da se je večji del objektov, ki so bili še nezavarovani, odločil za predlagane variante tehničnega  varovanja, vendar kljub temu ugotavljajo, da v nezadostni meri, kar pričajo zadnji dogodki. Vsem pravnim osebam, katere opravljajo poslovanje z gotovino, z vrednostnimi papirji, čeki ali zlatnino priporočajo, da objekte, v katerih vršijo poslovanje s strankami, tehnično proti vlomno in proti ropno zavarujejo. Vse prevoze večjih in velikih vsot gotovin pa, da opravijo preko varnostnih agencij, ki bodo tovrstne storitve strokovno in varno opravile.

»Vsakodnevno smo priče raznovrstnim premoženjskim deliktom, tudi z elementi nasilja. Pogosto je težko razumeti nekatere lastnike stanovanj in hiš, ki premalo mislijo na svojo varnost in varnost svojega doma, čeprav je bivališče najbolj zaseben, intimen prostor. Mnogi domovi so slabo varovani, policisti in kriminalisti pa nemalokrat ob ogledih po prijavah vlomov ugotovijo, da so bila vrata ob tatvinah nezaklenjena, da so oškodovanci pustili okna ali balkonska vrata priprta, prav tako tudi garažna, kletna ali  stranska  vrata  itd.« sporočajo iz PU Murska Sobota. Zmotno je namreč razmišljanje, da vlomilci delujejo le zvečer oziroma ponoči, saj je skoraj polovica vlomov storjena podnevi. Možnosti in načini vlomov so različni, največkrat pa se izkoriščajo priložnosti, ki jih ponujajo lastniki sami, čeprav se sami najpogosteje tega ne zavedajo. Vsaka neprevidnost, lahkomiselnost, pozabljivost ali kakšna druga napaka je vlomilcem in tatovom v pomoč. Skrb za varnost vašega doma mora tako postati način življenja in razmišljanja.

Da bo pustni čas brez poškodb in jeze zaradi odtujenega premoženja, je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da nas skupno življenje v soseski, bloku ali ulici zavezuje k vse večji soodgovornosti do svojih sosedov. Policisti PU Murska Sobota želijo občanom, ki se bodo odpravili na pustovanja, naj bodo ta čim bolj prijetna in varna, katera lahko zagotovijo v veliki meri predvsem z vašo pomočjo.

Če postanete žrtev kakšnega dogodka ali opazite sumljivo dogajanje, policija prosi, da pokličete na tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200. Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Prav tako do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja, še opozarjajo iz PU Murska Sobota. 

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.