https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Mali Nedelji 27. srečanje pomurskih kmetic

18.02.2023 ob 17:18  

V Mali Nedelji je, 16. februarja 2023, potekalo tradicionalno srečanje pomurskih kmetic, v organizaciji KGZS - kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota. Udeležila se ga je tudi kmetijska ministrica Irena Šinko in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota dr. Stanko Kapun.


Okrog 180 pomurskih kmetic se je zbralo na tradicionalnem, že 27. srečanju, ki je bilo tokrat v Mali Nedelji. Nagovorila jih je kmetijska ministrica Irena Šinko in poudarila, da so kmečke žene in dekleta zelo pomemben del slovenskega podeželja. Med nosilci kmetijskih gospodarstev je sicer 29 odstotkov žensk.

Ob tem je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spomnila na vse delo, ki ga opravljajo ženske na podeželju: so aktivne v kmetijski dejavnosti in gospodinjstvu, preživljajo kmetijo, pa tudi skrbijo za starejše in bolne. "O tem, kako pomembne so kmečke ženske, govori tudi podatek, da je med nosilci kmetijskih gospodarstev kar 29 odstotkov žensk, med približno 4500 dopolnilnimi dejavnostmi na kmetijah je okrog 1000 nosilk žensk," je še navedla.

Spomnila je tudi na novi strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027, v katerem več intervencij naslavlja ženske na kmetijah, med njimi Leader, pa intervencije za nove kmetije in prenos na mlade prevzemnice, za nekmetijske dejavnosti in vse intervencije za dopolnilne dejavnosti.
Poleg tega si bo za izboljšanje položaja žensk prizadevala tudi novoustanovljena medresorska delovna skupina. "Veliko področij je še treba urediti, med njimi denimo invalidsko in pokojninsko zavarovanje," je izpostavila ministrica.
Napovedala je, da bo ministrstvo v kratkem, najpozneje prihodnji teden, objavilo javni razpis za pomoč kmetijam ter malim in srednjim podjetjem zaradi vojne v Ukrajini in kriznih razmer. Do pomoči bodo upravičena kmetijska gospodarstva, ki se ukvarjajo z zelenjadarsko, sadjarsko in prašičerejsko proizvodnjo, pa tudi kmetije, ki so začele investicije, a jih zaradi vojne niso končale do 1. aprila 2022.

Zbrane je nagovorila tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki je poudarila pomen žena za razvoj podeželja in pridelavo zdrave hrane ter se jim zahvalila za vsa dobra dela, ki jih naredijo za družbo.

Svetovalka za dom, družino in dopolnilne dejavnosti Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota na območju Upravne enote Ljutomer Frančka Lebarič je izpostavila, da ima življenje na kmetiji tudi za kmečke ženske veliko prednosti. Danes je delo veliko lažje, kot je bilo nekoč, manj je fizičnega dela, kmetije so v večini opremljene z mehanizacijo.


Ena od največjih slabosti pa je po besedah Lebaričeve pokojninsko in invalidsko zavarovanje. "V preteklosti so na kmetijah to zavarovanje vplačevali zgolj moškim, ženske so izpadle in številne so danes, v starosti, ostale brez prihodka," je opozorila.


Tudi zato so na srečanju za udeleženke pripravili predavanje o pregledu pravic iz posameznih zavarovanj in nasvete, kako se zavarovati, če opravljajo kmetijsko dejavnost. Prisluhnile so tudi predavanju o psihosocialni podpori v okviru celostne podpore kmetom, so še zapisali na STA.

 Foto: Arhiv Pomurec.com, občina Ljutomer.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2023 ob 17:58 gost gost

      V Mali Nedelji 27. srečanje pomurskih kmetic, te v prvi vrsti, rezen enega so res prave kmetice, pravilno bedraste, ravno primerne za pripust ? Tak je pač moj okus, jaz bi po domače !

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2023 ob 18:09 gost

      Tako je !!!!! Redne za pripust !

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.02.2023 ob 20:56 Gost gost

      Polovica od teh sploh ni kmetic, niti nima kmetije, niti vrta. Toliko o tem. Seveda lahko pridejo NEkmetice vendar ne se v prvo ali drugo vrsto vsedat, ker to je rezervirano za kmetice s kmetijo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.02.2023 ob 21:32 Marija gost

        Ka edne vse moti. Se to ge sto sidij. Pa nekse delo si najte, komentiranje na pomurci pa tipkanje po fb neje za vas.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.