https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

FOTO: Mednarodna karnevalska povorka privabila številne obiskovalce

19.02.2023 ob 17:40  

V organizaciji Zavoda za turizem Ptuj, skupaj z Mestno občino Ptuj ter Javnimi službami Ptuj, je 63. Mednarodni Karnevalfest upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri so ob najbarvitejših karnevalskih skupinah ter kurentih in korantih nastopili še tradicionalni pustni liki iz štirih tujih držav.

 

Na karnevalski povorki se je skozi Ptuj podalo 68 pustnih skupin oz. več kot 2.600 udeležencev, od tega 33 skupin kurentov in korantov ter 4 mednarodne skupine iz Nemčije, Romunije, Bosne in Hercegovine ter Bolgarije. Letošnje povorke sta se udeležili dve ptujski osnovni šoli, kar priča o vpetosti pustnega časa v vse generacije tega okolja.

Povorka je bila najbolj obiskana prireditev Kurentovanja 2023, saj si jo je ogledalo več kot 40.000 obiskovalcev iz celotne Slovenije in tujine, kar pomeni več kakor podvojeno število prebivalcev Ptuja.

Po predstavitvi avtohtonih likov iz Slovenije in tujine je karnevalsko vzdušje v slovenskem najstarejšem mestu doseglo vrhunec, saj se je s svojimi domišljenimi kreacijami predstavilo enajst skupin karnevalskih mask, ki so se potegovale za nagrade. 

Ocenjevalno žirijo so letos sestavljali Mitja Gjurašek in Sanja Veličković, oba modna kreatorja, ter zgodovinarka Marija Hernja Masten: »Letos se je prijavilo v tekmovalni del 10 skupin. Komisija v sestavi Mitja Gjurašek, Sanja Veličković in jaz smo seveda imeli težko delo, kajti vse skupine, ki pridejo na Ptuj, so zmeraj zelo lepe. Izdelane imajo prelepo koreografijo in je v bistvu zelo težko določiti tistega najboljšega. Seveda ocenjujemo zmeraj po štirih kategorijah, to je izvirnost, izdelava mask, njihov nastop in številčnost. Naša komisija je na koncu po seštevku točk do 5 določila, da dobijo tretje mesto Črički z 51 točkami, Indijska poroka drugo mesto s 57 točkami in Šumarji, 58 točk, prvo mesto.« 

Ob povabljenih visokih gostih, ki večinoma iz leta v leto komaj čakajo, da se udeležijo ogleda mednarodnega karnevalskega spektakla, je Ptuj obiskal tudi častni pokrovitelj 63. Kurentovanja, minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han: »To, da sem danes častni pokrovitelj, mi je res v čast. To ni samo beseda, ampak moram reči, da sem neizmerno presenečen, kaj se danes dogaja na Ptuju. In to mislim, da je lahko ena promocija ne samo Ptuja, ampak cele Slovenije, in upam, da ne bom naredil kakšne napake, saj mislim, da mora država narediti en korak proti Ptuju, da tudi pomaga. Ker spravit 100.000 ljudi v teh tednih v Ptuj, da so ljudje veseli – tukaj se mora država zraven angažirat in tukaj bomo mi pomagali kot ministrstvo za gospodarstvo.«

V ponedeljek, 16. februarja, bo na Ptuju ponovno potekala Povorka otrok iz vrtcev: v povorki ob 10. uri bo sodelovalo več kot 1.000 otrok iz 21 vrtcev.

63. Kurentovanje na Ptuju se bo zaključilo na pustni torek, ko bo mesto zaživelo v pustnem utripu že od 12. ure dalje. Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 17. uri pred Mestno hišo.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2023 ob 18:12 gost

      Kumrovački rdeči danes črni so bili v prvi vrsti ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2023 ob 22:00 eva gost

      When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2023 ob 1:00 VRAGEC gost

      POVORKA NA PTUJU JE BILA ODLIČNA, JE PA RES,DA SO MALCE MED POVORKO REDARJI ZASPALI.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2023 ob 4:54 Pohorčan gost

      Kuj je narod že brez totega karnevala zblojen........

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.02.2023 ob 5:04 Pohorčan gost

        Pol pa ga pijejo kak mavre, se sfockajo, zbincajo, se ukozijo, se spikajo...tak ti je to na štajeru....prava štajerska folklora - karneval magarcev.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2023 ob 5:27 Pohorčan gost

      Jas sen fčera tudi bija tan pa sen dva korenta full sfockal, zbincal........po sta se pa usrala. Pol sen ju pa še z ježefko namlata. Cvilila sta ko dva psa.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.