https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Jasmina Maček: »Bloudkova plaketa je pomemben dosežek in prelomnica v karieri vsakega športnika«

22.02.2023 ob 6:00  

Z Jasmino Maček, ki je svojo bogato strelsko kariero pred kratkim okronala še z Bloudkovo plaketo za pomembne tekmovalne dosežke, o začetkih, odličjih in njihovi strelski družini.


Sestra in brat iz Prekmurja, Jasmina in Boštjan Maček, sta med drugim na strelskem svetovnem prvenstvu v Osijeku osvojila bronasto medaljo na mešani ekipni tekmi v trapu. S tem sta dosegla največji skupni uspeh v svoji dolgoletni strelski karieri in zgodovinsko prvo odličje na SP s puško šibrenico. O športnih dosežkih smo se tokrat pogovarjali z Jasmino Maček. 

Zbrali ste že številna odličja in priznanja. Katera vam pomenijo največ in katero je naslednje, ki ga želite osvojiti?

Poleg bronaste medalje s svetovnega prvenstva in srebrne medalje z evropskega prvenstva ter številnih priznanj iz občine Puconci in drugod je Bloudkova plaketa vsekakor pomemben dosežek in prelomnica v karieri vsakega športnika. Gre za najvišje državno priznanje na področju športa, zato sem zelo vesela in ponosna, da sem prejela to plaketo. Vsekakor si želim osvojiti še kakšno odličje in vsako, kakršno koli že bo, mi bo pomenilo veliko.

Je družinsko streljanje na tekmah prednost? Kdaj je lahko slabost?

Vsekakor je lahko prednost. Da imaš nekoga ob sebi, ko ga potrebuješ in ti zna pomagati v določeni situaciji. Naša strelska družina šteje zdaj že 4 tekmovalce, ki skupaj treniramo, hodimo na tekmovanja in si pomagamo eden drugemu ter se tudi najbolje poznamo in vemo, kako funkcioniramo v določenih situacijah. Zna biti tudi slabost, predvsem ko se pojavi rivalstvo, vendar tega med nami zaenkrat še ni. Veseli smo vsakega uspeha vseh izmed nas.

Železna volja in odločnost sta izrednega pomena za vrhunske rezultate. Kdo v vaši družini je odgovoren, da le te ne zmanjka?

V naši družini je najbolj odločen in vztrajen Boštjan. Streljanje je njegova strast in ni bojazni, da ne bi bili deležni njegove podpore tudi, ko bo končal kariero. Že ko smo ostali malo v dvomih, predvsem v zimskih mesecih, ali zapustiti topel dom in iti na hladno, nas vedno pregovori, da se mu pridružimo. Kot pravijo, kjer je volja, je tudi moč.

Je bila tudi vam v zibelko položena puška? Kdo je vas navdušil za ta šport?

Za šport sem se navdušila sama, je pa res, da verjetno ne bi bila v tem, če to ne bi bilo že v družini. Očeta in brata sem spremljala na treningih in po nekaj časa se tudi sama preizkusila v tem. Ni bilo tako slabo za začetek, in vsakič naslednjič je bilo že boljše. In to, da te neka stvar pritege je verjetno tisto, zaradi česar vztrajaš in potem delaš na tem, da boš nekoč še boljši.

Kako bi širši javnosti predstavili šport streljanje glinastih golobov?

Streljanje na glinaste golobe je šport, kjer je glavni rekvizit puška. Poleg puške potrebujemo še naboje, strelski jopič, zaščito sluha. Strelja se na posebne leteče tarče v obliki ploščkov, ki jih imenujemo glinasti golobi. Čeprav se zdi, da je na videz zelo zahtevno in kompleksno, pa je samo streljanje zelo dinamično in zanimivo, tako za tekmovalce kot tudi gledalce. Je olimpijska disciplina in je prisotna na teh igrah že od samega začetka. V Sloveniji so strelišča razpršena v več krajih, najbližje nam pa je olimpijsko strelišče v Rakičanu pri Büdinskem mlinu, kjer tudi sama treniram. Vsi, ki se vam ta šport zdi zanimiv in bi se radi preizkusili, vabljeni!

FOTO: Jasmina Maček (osebni arhiv) in arhiv Pomurec

    Fotogalerija