https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

S pepelnico vstopamo v postni čas

22.02.2023 ob 6:05  

Pustnemu torku sledi pepelnična sreda oziroma pepelnica, s katero se začne 40-dnevni post, ko se marsikdo odloči, da se bo odpovedal določeni razvadi.

 

 

Prvi postni dan

Pepelnica je premakljiv praznik v katoliškem koledarju, ki se vedno praznuje na sredo, 46 dni pred veliko nočjo.

Za vernike je na ta dan zapovedan strogi post, ko na jedilniku ne sme biti mesa in mesnih izdelkov, verniki pa naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega.

Postni čas je spokorni čas in obdobje priprave na veliko noč.  Bistvena značilnost pepelnice je obred pepeljenja - posipanja s pepelom. Ob tem duhovnik na čelo vernikov s pepelom »lanskih« oljk nariše znamenje križa in zraven izreče besede: »Spominjaj se, da si prah in da v prah se povrneš!«.

Ker je postni čas, čas priprave na veliko noč, zahteva umirjeno vedenje in odpovedovanje. V tem času naj bi se verniki odrekli kakšni razvadi, hrani ali pa nečemu, kar jih veseli. Postni čas je tudi priložnost za dobra dela.

Pregovori in reki

Na pepelnico mora priti prva k hiši ženska, ki naj malo zapleše. Potem bo pri hiši debela repa.

Če na pepelnico pometemo stanovanje in smeti odnesemo na križišče, ne bo bolh pri hiši.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.02.2023 ob 8:22 gost

      Zdaj bi se morali najbolj postiti SDS hlapci in nove Slovenije. Kajti oni so kao največji verniki v Sloveniji ko jih kamere snemajo v 1 vrsti na Brezju enkrat na leto. Samo da jih ne bodo spet kje preganjala policija da so izvajali pederske orgije kot za časa kovida v Bruslju. Kajti takrat je bila vsa Slovenija zaprta prisilno z odlokom Janeza Janše ker se je izživljal nad Slovenci.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2023 ob 17:05 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2023 ob 8:25 gost

      Najbolj se bo pošti pop Rupnik. Keri ima vsestranske spolne partnerje ali so ženske ali so moški pri njem spol ni pomemben samo da je njemu na voljo če ni si pa sam postreže na silo. In tak človek je dobil Prešernovo nagrado in to na pobudo stranke SDS in nove Slovenije. Sramota svetovnih razsežnosti.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.02.2023 ob 8:27 gost

      Tebi za časa Janševe vlade ni bilo slabo ker ne razmišljaš z svojo glavo in si hlapec rojen za hlapca vzgojen. Štekaš hlapec.

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.02.2023 ob 8:30 Karel K. gost

      Zaradi draginje in slabega vodenja države, ko jo politiki rinejo v revščino že itak moramo šparati s hrano, zdaj pa nam še ponujajo 40 dnevni post. Golob bo vesel te zapovedi, saj ljudje ne bodo jamrali, da si ne morejo kupiti hrane, ker nimajo denarja, saj jim je ne bo treba. Problem je, ker še ni zelene trave, da bi to jedli kot to predlaga Golob. Če se je Janša izživljal nad državljani, se Golob desetkrat bolj izživlja nad njimi s svojimi neumnimi izjavami in predlogi, kateri nimajo nič skupnega z zdravo pametjo.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.02.2023 ob 8:32 gost

      Pod vlado Goloba se Slovenija spet lahko postavi ob bok Evropi. Kajti Janševa vlada nas je odpeljala nazaj na Balkan in se to komaj na zadnje mesto.

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2023 ob 8:59 gost

        e konju jedan, tudi či ti plačajo, takšnih gluposti nemreš pisati, ker ti itak nišče ne verje

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2023 ob 9:39 gost

        Klokačorka spreminja hram demokracije v hišo norosti --- Cel svet se vam že smeji !!!!!!!!!!!!!!!!

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.02.2023 ob 15:09 gost

      Tako kot so se zgražali v Evropi in celem svetu ko je bil na vladi Janez Janša se ne bodo več nikoli in nigdar. Debil sploh ni vedel gdo je nov predsednik ZDA, javno TVS je pripeljal v propad, slovenski narod je polival z vodnim topom in strupenimi plini kot Hitler za časa druge svetovne vojne, dijake je Janševa ministrica dala na sodišče ker so zahtevali svojo pravico do šolanja, cela vlada se okoli vplačila po gostilnah ko so Slovence nezakonito zapirali itd. Štekaš debil pederske SDS.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.02.2023 ob 17:03 gost

      Janša je PREDSEDOVAL svetu Evrope !!!!!!!!! Tega levojajarji nikoli in nigdar NE BODO !!! Vsi skupaj J J ne sežete do narta !!!!! Gamad ste in takšni boste odšli v p... materino !!!!! Bog dal da čimprej po....e !!!!

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.02.2023 ob 17:23 ...... gost

      če je pa glih takrat Slovenija dobla predsedovanje, nas je pa tudi Janša požegnal z vodnim topom, kar smo bili zelo veseli. da nam ni bilo prevroče.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.