https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ministrstvo za delo poziva delavce, da preverijo svojo plačilno listo

22.02.2023 ob 12:20  

V zadnjih dneh so v javnosti zaokrožile informacije, da se nekateri delodajalci na različne načine izogibajo višjemu izplačilu plač delavkam in delavcem, ki bi moralo slediti januarskemu zvišanju minimalne plače. Ministrstvo za delo zato poziva vse, da preverjajo svoje plačilne liste in morebitne kršitve prijavijo Inšpektoratu za delo. 

Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom, opravljenim od 1. januarja 2023, znaša 1.203,36 evra (bruto). Znesek minimalne plače za leto 2023 je bil objavljen v Uradnem listu 13. januarja. Zakon o minimalni plači (ZMinP) določa minimalno plačo v bruto znesku. Če je osnovna plača delavca nižja od minimalne plače, mora delodajalec pri končnem obračunu plače dodati razliko do višine bruto minimalne plače, pojasnjujejo na ministrstvu.

Vsi dodatki morajo biti izločeni iz minimalne plače

Vsi dodatki morajo biti izločeni iz minimalne plače. Pri izračunu dodatkov se kot osnova praviloma upošteva osnovna plača delavca, brez prištetega zneska do višine minimalne plače.

V minimalno plačo ni dovoljeno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (na primer povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju), kot tudi ne drugih prejemkov iz delovnega razmerja (na primer regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade). Lahko pa so ti podatki zajeti tudi na plačilni listi, vendar izkazani kot poseben prejemek.

Delodajalec mora ločeno obračunati vse dodatke in ostale elemente plače

Znesek minimalne plače za delavca začetnika, ki nima niti dodatka za delovno dobo ali drugih dodatkov, ki bi izvirali iz posebnih pogojev dela (nadurno delo, nočno delo, delo na nedeljo ali praznike in dela proste dni), tako predstavlja najnižjo možno mesečno plačo (bruto), ki pripada zaposlenemu za plačilo dela za polni delovni čas, tudi če bi bila njegova plača po kolektivni pogodbi ali pogodbi o zaposlitvi sicer nižja.

V ostalih primerih mora delodajalec pri obračunu plače delavcu dodati razliko do minimalne plače, pri čemer so seveda dodatki izvzeti. Seštevek minimalne plače z vsemi dodatki, ki pripadajo delavcu, so vedno v bruto znesku, od katerega delodajalec na delavčev račun izplačuje neto znesek ter v njegovem imenu, skladno s predpisi, ki sodijo v delovno področje Ministrstva za finance, na ustrezne račune nakazuje prispevke in akontacijo dohodnine, pri čemer se seveda upoštevajo tudi osebne okoliščine (npr. vzdrževani družinski člani) in uveljavljanje davčnih olajšav (splošne in dodatne splošne), kar je tudi razlog za različne neto zneske med posameznimi delavci.

Če je torej delavčeva osnovna plača nižja od minimalne plače, mora delodajalec delavcu pri obračunu dodati razliko do minimalne plače, tako imenovani dodatek do minimalne plače. Nato pa morajo biti prišteti še vsi dodatki ter delovna in poslovna uspešnost. Višina posameznih dodatkov pa je določena v kolektivni pogodbi, ki zavezuje posameznega delodajalca, in se lahko določi v nominalnem znesku ali v odstotku od osnovne plače za polni delovni čas oziroma ustrezne urne postavke.

Delodajalec mora delavcu do konca plačilnega dne izdati pisni obračun, iz katerega so razvidni podatki o plači, nadomestilu plače, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki, do katerih je delavec upravičen na podlagi zakona, kolektivne pogodbe, splošnega akta delodajalca ali pogodbe o zaposlitvi, obračun in plačilo davkov in prispevkov ter plačilni dan. Iz pisnega obračuna morajo biti razvidni tudi podatki o delavcu in delodajalcu (135. člen Zakona o delovnih razmerjih).

Iz pisnega obračuna mora izhajati, kateri in v kakšnem obsegu so obračunani dodatki in ostali elementi plače, ki ne smejo biti vključeni v minimalno plačo, delodajalec mora namreč ločeno obračunati vse elemente, ki so zakonsko izločeni iz minimalne plače.

Inšpektorat s poostrenimi nadzori

Inšpektorat za delo bo še naprej poostreno nadziral točno izplačilo minimalne plače. Prav tako bodo inšpektorji posebej pozorni na to, ali so dodatki dejansko izvzeti iz minimalne plače, kot to določa omenjeni zakon. Celoten nadzor se bo opravljal tako pri naključno izbranih delodajalcih kot tudi v okviru obravnave podanih prijav. Namen poostrenega nadzora je, da s preventivnimi in represivnimi ukrepi dosežemo, da delodajalci pravočasno ter v celoti izpolnjujejo svoje obveznosti ter s tem ne kršijo temeljne pravice delavcev.

"Delavce opozarjamo na to, da je izplačilo minimalne plače vezano na opravljanje dela za poln delovni čas, torej za izplačilo minimalne plače ne potrebujete delati dodatnih ur. Delavcem tudi svetujemo, da pozorno preverijo, ali so njihovi obračuni plač ustrezni," še pravijo na ministrstvu.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.02.2023 ob 13:08 gost

      Kako sedaj delodajalec , če pa nekateri novinarji in sindikati vstrajno pišejo , da razliko do minimalne plače doda država .

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2023 ob 22:46 eva gost

        When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2023 ob 13:16 gost

      Luka , kdo je tvoj diler beuga ? Te tolko zateguje , verjetno ti extazijo notri drobi ..............

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.02.2023 ob 14:38 gost

      Protest v ponedeljek , ki ga organizira Aleš Primc proti OPANKARJU To mi deli Aleš , to !!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.02.2023 ob 15:01 gost

      Ti in tvoj Janšev hlapec Primc debil blekati keri se bilo česa loti vse popuši se lahko na trepalnice vržete pa boste ostali večni poraženci. Pa niti prikrito zahrbtni Logar vas nebo rešil in na vrh države popeljal. Kajti glupi narod ni tako glup kot pravi Janez Janša.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.02.2023 ob 23:56 gost

        15.01 22.2.23 prav imaš,če ti janezek ne bi pomagal ,bi bil socialni problem,danes na plečih države.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.02.2023 ob 16:48 in pride gost

      podkupljen skorumpiran inšpektor v tovarno, ne preveri nič, v svoj zapis pa poda, da ni ugotovil kršitev. Govorim iz lastnih izkušenj, inšpektorji v inšpekciji za pravice delavcev so v M.Soboti eni veliki skorumpiranci in seronje, saj prisluhnejo dlodajalcu, ne tistemu, ki prijavi kršitev. Probajte pa boste videli, kaj je inšpekvija, nula od nule.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.02.2023 ob 16:53 gost

      Inšpektorji so na strani delodajalca zato ker od njega pod mizo dobijo kuverto. Če pa bi bili na strani delavca bi pa morali delati ne na mizo noge držati kot se večkrat dogaja.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.02.2023 ob 20:35 Zapiranje zdravstva gost

      Zapiranje bolnic in nepotrebne politike zurnal24.si/slovenija/golob-cas-je-da-si-zamrznes-krila Rtvslo.si/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.